Search

Se segueix subestimant el paper del sòl en el benestar humà

FAO llança el seu primer informe sobre “L’estat de coneixement de la biodiversitat de terra“. L’informe, en el qual participa Pilar Andrés com a experta, examina el potencial dels organismes de terra per garantir sistemes agroalimentaris sostenibles i mitigar el canvi climàtic.

Pilar Andrés, investigadora de l’CREAF, ha aportat la seva experiència en ecologia, biodiversitat de terra i restauració d’ecosistemes en els capítols 5, sobre amenaces a la biodiversitat i a les funcions de terra, i 8, sobre reptes i oportunitats. Ha treballat en els dos capítols sota la coordinació de Georges G. Brown (EMBRAPA, Barsil) i Wim van der Putten (Institut Holandès d’Ecologia), respectivament.

El informe, State of knowledge of soil biodiversity – Status, challenges and potentialities,  coordinat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), respon a la decisió 14/30 de la Conferència de les Parts en el Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB). Per fer-ho possible, compta amb el suport d’altres organismes implicats en la protecció de la biodiversitat de terra, com l’Aliança Mundial pel Sòl (GSP), el Grup Tècnic Intergovernamental sobre Sòls (ITPS), el Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB ), la Iniciativa Mundial sobre la Biodiversitat de el Sòl i la Comissió Europea.

“La biodiversitat de terra i la gestió sostenible el mateix és un requisit previ per a la consecució de molts dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, assenyala la directora general adjunta de la FAO, Maria Helena Semedo. “Per tant, cal comptar amb dades i informació sobre la biodiversitat de terra, des de nivell nacional fins mundial, per planificar eficaçment les estratègies de gestió d’un tema que encara és poc conegut”, ha afegit.

La biodiversitat del subsòl

Segons l’informe, tot i que la pèrdua de biodiversitat és una de les principals preocupacions a nivell mundial, la biodiversitat de l’subsòl no rep la importància que mereix i ha de ser tinguda plenament en compte a l’hora de planificar la millor manera d’impulsar el desenvolupament sostenible. “Esperem que els coneixements continguts en aquest informe facilitin l’avaluació de l’estat de la biodiversitat de terra com a part integrant dels informes sobre biodiversitat a nivell nacional i regional i de qualsevol estudi sobre terra”, va avançar Semedo.

A l’ésser un dels principals “dipòsits globals” de biodiversitat, els sòls alberguen més de l’25% de la diversitat biològica mundial. A més, més de l’40% dels organismes vius dels ecosistemes terrestres estan associats als sòls durant el seu cicle vital. L’informe defineix la biodiversitat de terra com la varietat de vida sota terra, des dels gens i les espècies animals fins a les comunitats que formen, així com els complexos ecològics als que contribueixen i als quals pertanyen; des dels microhàbitats de terra fins als paisatges. Aquests inclouen una àmplia gamma d’organismes, des de formes unicel·lulars i microscòpiques, fins invertebrats com nematodes, cucs de terra, artròpodes i les seves fases larvàries, així com mamífers, rèptils i amfibis que passen gran part de la seva vida sota terra, i una gran diversitat d’algues i fongs.

Sòls i acció climàtica

Les solucions basades en la naturalesa que impliquen els microorganismes de terra tenen un important potencial per mitigar el canvi climàtic. Exerceixen un paper fonamental en la captació de carboni i la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. L’informe també constata que les activitats agrícoles són la major font de gasos de diòxid de carboni i òxid nitrós emesos per terra, que es deriven de l’ús excessiu o incorrecte de fertilitzants que contenen nitrogen. En general, falten dades, polítiques i accions detallades sobre la biodiversitat de terra a nivell local, nacional, regional i mundial. L’informe destaca la necessitat de promoure el canvi necessari per incloure indicadors biològics de la salut de terra juntament amb els físics i químics. Segons l’informe, l’adopció de pràctiques de gestió sostenible de terra per part dels agricultors, com a premissa bàsica per preservar la biodiversitat de terra, segueix sent escassa a causa de la falta de suport tècnic, de provisió d’incentius i d’entorns propicis, i s’ha d’ampliar.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia