Search

Tot a punt pel congrés fundacional de SIBECOL, la nova societat Ibèrica d’ecologia

El congrés preveu sessions sobre objectes d'estudi que comparteixen molts aspectes en comú, però que fins ara s'havien abordat de manera independent, com per exemple els arbres i els organismes marins, o els sòls i els sediments
El congrés preveu sessions sobre objectes d'estudi que comparteixen molts aspectes en comú, però que fins ara s'havien abordat de manera independent, com per exemple els arbres i els organismes marins, o els sòls i els sediments

SIBECOL es va crear el 2018 de la mà de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), l’Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), la Societat Portuguesa d’Ecologia (SPECO) i la Societat Espanyola d’Etologia i Ecologia Evolutiva (SEEEE). El congrés coincideix amb el centenari del naixement del professor Ramon Margalef.

El congrés preveu sessions sobre objectes d'estudi que comparteixen molts aspectes en comú, però que fins ara s'havien abordat de manera independent, com per exemple els arbres i els organismes marins, o els sòls i els sediments
El congrés preveu sessions sobre objectes d’estudi que comparteixen molts aspectes en comú, però que fins ara s’havien abordat de manera independent, com per exemple els arbres i els organismes marins, o els sòls i els sediments

Quins són els reptes ecològics que planteja el planeta al segle XXI? En primer lloc el canvi global, que afecta tan els ecosistemes marins com els terrestres, els efectes dels contaminants en el medi natural, les espècies invasores  i els desafiaments per conservar la biodiversitat en un món globalitzat, entre d’altres.

Aquestes i moltes d’altres temàtiques són les que abordaran prop de set-cents experts i expertes de l’àmbit internacional durant el I Congrés de la Societat Ibèrica d’Ecologia (SIBECOL), del 4 al 7 de febrer a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. SIBECOL és la primera societat científica en ecologia de tota la península Ibèrica. Està integrada per més de dos mil membres d’Espanya i Portugal, i té com a objectiu potenciar el coneixement sobre els ecosistemes terrestres i aquàtics i millorar la gestió del medi natural i la sostenibilitat ambiental.

El congrés fundacional de SIBECOL coincideix amb la commemoració del centenari del naixement del professor Ramon Margalef (1919-2004), catedràtic d’Ecologia a la UB des del 1967 i referent de generacions d’ecòlegs i naturalistes de tot el país. Està organitzat per un comitè dirigit per Isabel Muñoz (Facultat de Biologia UB), Josep Piñol (CREAF i UAB), Cèlia Marrasé (ICM-CSIC) i Francisco Lloret (CREAF i UAB).

La inauguració del congrés tindrà lloc el dilluns 4 de febrer, a les 17 h, a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB.

L’acte inaugural el presidirà el rector de la UB, Joan Elias, i hi participaran Cèlia Marrasé, presidenta de SIBECOL; Francisco Lloret, president de l’AEET; Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la UB i president de l’Institut d’Estudis Catalans; Sonia Castañeda, directora de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, i Cristina Máguas, presidenta de la Federació Europea d’Ecologia (EEF). La conferència inaugural, titulada «Rebuilding marine biodiversity in a shifting ocean», serà a càrrec de l’expert Carlos M. Duarte, de la Universitat de Ciència i Tecnologia Rei Abdul·là (Aràbia Saudita).

Accés al programa complet del Meeting SIBECOL

Accés a la web del Meeting SIBECOL

En el I Congrés de SIBECOL, que coincidirà amb el XIV Congrés de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), hi participen Universitat de Barcelona, el CREAF, la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​la Universitat de Girona, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

>> Podeu llegir la notícia sencera al web de la UB. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

El recorregut vital de Maurizio Mencuccini (a la imatge, amb camisa blava) inclou períodes estables als Estats Units, Escòcia, Austràlia i Catalunya. D'esq. a dta., Rafael Oliveira (Campinas), Maurizio Mencucini, Lucy Rowland (Exeter), Patrick Meir (Canberra) al Caxiuana National Park, Brasil. Imatge: Maurizio Mencuccini.
Notícies
Adriana Clivillé

Maurizio Mencuccini, el científic nòmada

El gust per la itinerància constant li va despertar a Maurizio Mencucini un professor de la Universitat de Florència, que empenyia constantment els seus estudiants

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia