Notícies

El canvi climàtic i el creixement poblacional, claus del declivi de la civilització de l’Illa de Pasqua

30 de juliol 2020Verónica Couto Antelo

El col·lapse de les civilitzacions ens ha cridat sempre l’atenció: s’hi han dedicat llibres sencers, pel·lícules i milers de llegendes. Què fa que unes poblacions humanes desapareguin i d'altres no? Té relació amb crisis climàtiques i pandèmies com les actuals?

Un estudi participatiu ha permès observar 2.579 papallones de 29 espècies diferents als parcs i platges metropolitans

24 de juliol 2020CREAF

Aquestes dades constaten que el 15 % de les espècies de papallones de Catalunya es troben als parcs i platges metropolitans. L'estudi 'Anàlisi de gestió sostenible dels prats florits' realitzat per l’AMB juntament amb el CREAF, l’IERMB i el LET és el punt de partida de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS.

El canvi climàtic, la desforestació i els incendis modifiquen la fragància de la selva de l’Amazones

23 de juliol 2020Anna Ramon Revilla

La ciència fa anys que ha après a descriure les fragàncies de la natura, utilitzant aparells per mesurar els seus ingredients principals, els compostos orgànics volàtils (COV). Les plantes, els fongs, els bacteris i tots els animals desprenen aquests productes químics naturals per comunicar-se, són el seu llenguatge.

,

Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta

20 de juliol 2020Verónica Couto Antelo

Un equip internacional –amb l'investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas– explora els factors decisius del comportament vegetal i com incloure'ls als models predictius. El resultat es publica a Nature Plants i vol millorar la comprensió del cicle global del carboni i els serveis ecosistèmics i el seu futur si els boscos canvien pel canvi climàtic. 

Descobreix la biodiversitat de la costa amb la campanya ‘Retorn al Mar’

16 de juliol 2020Ángela Justamante

L'Institut de Ciències de la Mar (ICM-CSIC), el projecte Cos4Cloud en el qual el CREAF participa, l'empresa Anèl·lides - Serveis ambientals marins, l’associació mediambiental Xatrac i tres centres de submarinisme: Oceanicos, Escafandre Calafell i Plàncton Diving han unit esforços per a impulsar la campanya ‘Retorn al Mar’, una iniciativa de ciència ciutadana que pretén recollir el màxim d'observacions de biodiversitat marina en la costa catalana durant els mesos juliol, agost i setembre.

La xarxa actual d’àrees marines protegides no assegura el futur dels taurons i rajades del Mediterrani

15 de juliol 2020Verónica Couto Antelo

Moltes espècies de taurons i rajades es troben en perill d’extinció en les aigües mediterrànies. Per aquest motiu, un estudi en el que ha participat la Laura Cardador del CREAF revisa el seu estat de conservació i recomana que s'ampliïn els espais protegits on viuen.

Adriana Clivillé, de l’equip de Comunicació del CREAF, s’integra al comitè executiu d’Alter-net

15 de juliol 2020CREAF

El Consell d'administració d'Alter-net ha votat per unanimitat que Adriana Clivillé, de l'equip de Comunicació del CREAF, s'integri a partir de juliol de 2020 al seu comitè executiu, el seu màxim òrgan executiu. La proposta implica que assumeixi la responsabilitat de la comunicació d'Alter-net, una xarxa de centres de 18 països europeus especialitzats en biodiversitat, ecosistemes i els serveis que proporcionen a la societat. En la mateixa votació, es va escollir Juliette Young com a professional a càrrec de Science-Policy Interface (SPI).

Els drons revolucionaran la restauració ecològica de les explotacions mineres a cel obert

14 de juliol 2020Anna Ramon Revilla

Un nou protocol elaborat pel CREAF per encàrrec de la Generalitat de Catalunya permetrà utilitzar els drons en el seguiment de les activitats extractives. Això permetrà agilitzar i abaratir molt aquest procés perquè els drons poden sobrevolar les mines ràpidament, obtenint dades de qualitat i objectives.

Follow CREAF on: