Notícies

El CREAF dona suport a les mobilitzacions per l’emergència climàtica

20 de setembre 2019CREAF

En aquest sentit, el CREAF també s’ha proposat ajudar a la conscienciació social i institucional sobre l’emergència climàtica a través dels seus canals de comunicació. A més de crear continguts específics durant aquesta setmana, els propers mesos anirà publicant informacions variades sobre la temàtica.

Paradisos perduts

19 de setembre 2019Jaume Terradas

Ja és un tòpic que no hi ha més paradisos que els perduts, però crec que respon força a la veritat, així que el títol d’aquest Apunt és reiteratiu, demano excuses.

,

Els llangardaixos de climes freds són els més afectats pel canvi climàtic

9 de setembre 2019CREAF

Un estudi publicat avui a Nature Communications reconstrueix la història dels lacèrtids des de fa milions d’anys fins l’actualitat per comparar com han actuat davant altres canvis climàtics. La recerca, liderada pel CREAF, adverteix que les espècies de les regions fredes seran les més afectades, perquè tenen un rang de distribució petit i la temperatura que necessiten per viure se superarà fàcilment.

,

Aquest final de setembre submergeix-te en el ritme de la natura amb dos grans esdeveniments

4 de setembre 2019Pau Guzmán

Pel 29 i 30 de setembre el projecte de ciència ciutadana RitmeNatura organitza un taller i una jornada oberta a tot el públic per conèixer a fons com el canvi climàtic altera el ritme de la natura i per saber com es pot ajudar els científics al seu coneixement.

,

Estan perdent els boscos tropicals la seva capacitat d’emmagatzemar carboni?

3 de setembre 2019CREAF

Una investigació internacional aplica per primera vegada microones passives de banda L per mesurar de forma més fiable les reserves i els fluxos de carboni en els boscos tropicals del planeta. El treball, dirigit per Josep Peñuelas del CSIC al CREAF, es va publicar recentment a la revista Nature Plants.

,

Les plantes creixen més ràpid davant l’augment de diòxid de carboni només si no els falta l’aigua

30 d'agost 2019Verónica Couto Antelo

Un estudi publicat recentment a la revista PNAS conclou que els boscos han ajustat la seva manera de créixer davant el canvi climàtic: només aprofiten l’efecte fertilitzant del diòxid de carboni, i creixen llavors més ràpid, si l’aigua és abundant.

El telenotícies de TV3 explica com reforestar els boscos amb la tècnica del cocoon

23 d'agost 2019Verónica Couto Antelo

El cocoon és un mètode de regadiu per camps de secà o per recuperar terres deteriorades, per exemple, pel pas d’un incendi. El passat 3 d’agost, l’investigador del CREAF Vicenç Carabassa explicava al TNMigdia com funciona i les avantatges que suposa respecte altres tècniques: “El cocoon amplia la finestra de temps per fer les plantacions i permet que sigui durant tota la primavera i, fins i tot, a principis d’estiu. A més, combinem la reforestació amb zones d’usos agrícoles i de pastura, per trencar la continuïtat del bosc de pi i reduir la vulnerabilitat i risc davant incendis”.

El tractament de les aigües urbanes provoca canvis en la flora i fauna dels rius

16 d'agost 2019Verónica Couto Antelo

Un estudi publicat a la revista Science, liderat per Carles Ibáñez de l'IRTA i en el qual participa Josep Peñuelas del CREAF, alerta que depurar les aigües perquè siguin més clares no sempre implica un retorn a les condicions sanes del riu, sinó que també es poden produir efectes indesitjables en tot l'ecosistema.

Follow CREAF on: