Notícies

, ,

Un sòl sa és imprescindible per a aconseguir la sobirania alimentària

29 de maig 2020Ángela Justamante

Més del 90% dels terrenys agrícoles de la Terra estaran degradats en 2050, segons el recent article ‘Detinguem l'erosió del sòl per a garantir la seguretat alimentària en el futur’ publicat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Un sòl degradat és infèrtil i pot arribar a reduir el seu rendiment agrícola greument. Recuperar la fertilitat dels terrenys degradats és, per tant, essencial per a que una regió es dirigeixi cap a una major sobirania alimentària.

Sis tècniques imprescindibles per a conèixer l’agricultura regenerativa!

26 de maig 2020Ángela Justamante

El projecte d'agricultura regenerativa Life-Polyfarming, coordinat per Planeses i el CREAF, ha publicat recentment sis vídeos en els quals expliquen, en to divulgatiu, les tècniques agrícoles i ramaderes que duen a terme a la granja pilot a la Garrotxa, Catalunya. L'objectiu d'aquestes tècniques: recuperar un sòl fèrtil i rendible d'una manera respectuosa amb el medi ambient.

L’agricultura podria retornar el 50% de les terres de cultiu a la natura i mantenir la seva producció

24 de maig 2020Anna Ramon Revilla

La meitat el terreny agrari del món destinat a conrear aliments podria dedicar-se a altres usos, si s'aconseguís multiplicar el seu rendiment gràcies a l'alta eficiència agrícola, per exemple conreant el terreny potencialment més productiu i amb irrigació i fertilitzants.

,

Les plantes nouvingudes actuen com un imant per als pol·linitzadors

22 de maig 2020Verónica Couto Antelo

L'arribada de plantes a noves regions és cada cop més freqüent amb el canvi climàtic, per exemple quan algunes espècies colonitzen cotes més altes de les muntanyes fugint de l’augment de temperatures. Un estudi adverteix que aquestes plantes atrauen a més insectes i això pot alterar la pol·linització.

,

El canvi passa per l’ecologia

21 de maig 2020Carles Castell Puig

"És l'economia, estúpid"! Aquest famós eslògan va ser encunyat l’any 1992 per James Carville, estratega de campanya de Bill Clinton en la seva cursa amb George W. Bush per guanyar les eleccions a la Casa Blanca. En aquell moment, la pràctica totalitat de líders mundials estaven convençuts que el creixement econòmic era la clau de volta del progrés i d’una societat pròspera i sana.

El tritó verd reapareix a l’Empordà després de 20 anys

21 de maig 2020CREAF

L’Observatori dels Amfibis, en el qual col·labora la investigadora del CREAF Sandra Saura, ha redescobert una espècie de tritó que es creia desapareguda als Aiguamolls de l'Empordà. S'ha trobat una població reproductora amb individus adults en fase d'aparellament i larves en diferents estadis de creixement.

El confinament promou una nova forma de gestionar el verd urbà a favor dels pol·linitzadors

20 de maig 2020Anna Ramon Revilla

La primavera més plujosa del segle ha coincidit amb la interrupció de les activitats de gestió de les zones verdes urbanes, a causa del confinament i l'aturada per pandèmia. El còctel ha despertat la vida a les ciutats.

,

Va haver-hi un temps en què no es creia que les orenetes migressin

11 de maig 2020Àlex Richter-Boix

Des de temps remots la humanitat ha celebrat el retorn de les orenetes. Llavors el ritme de la natura marcava el pas de les estacions, les grues que migraven marcaven el moment de la sembra i les orenetes indicaven que havia arribat la primavera.

Follow CREAF on: