Notícies

,

La Ricarda, l’última peça del delta del Llobregat?

19 de setembre 2021Verónica Couto Antelo

Si el delta del Llobregat fos un avió, la Ricarda en seria una peça molt important (qui sap si la darrera) que sustenta el complex funcionament del delta. Un espai impossible de treure sense fer trontollar tota la resta de l’ecosistema i els serveis ambientals que proporciona a tota la població. Voleu saber per què?

, ,

Any complicat per als boscos de Catalunya

16 de setembre 2021Pau Guzmán

El projecte DEBOSCAT està quantificant durant el setembre la superfície forestal de Catalunya afectada per la manca de pluges, però els efectes ja són evidents en algunes zones de l’Empordà, el Berguedà, el Bages, el Gironès i la Selva. El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal demana a les persones amants del bosc que enviïn fotografies.

,

Alba Anadon Rosell: una mirada amable amb un discurs contundent

14 de setembre 2021Adriana Clivillé

Sense fer massa soroll i amb una mirada sempre afable. Conversant amb l’Alba Anadon Rosell una té la sensació que, malgrat les dificultats, aquesta investigadora d’heterogeni recorregut internacional s’aproxima sempre a les situacions des d’un tarannà cordial i afectuós.

,

Supervisar el NO₂ atmosfèric permet predir si el confinament és eficaç contra una pandèmia

16 d'agost 2021Adriana Clivillé

Un model basat en tècniques d'aprenentatge automàtic i dades per satèl·lit permet predir si la reducció de l’activitat econòmica disminueix els contagis causats per epidèmies. L'objectiu és afinar millor el temps i el grau de les mesures de confinament.

Les espècies d’abelles amb cervells més grans aprenen millor

16 d'agost 2021Anna Ramon Revilla

Tenir un cervell més gran incideix directament en l'aprenentatge de les abelles, una teoria ja demostrada en aus i primats, que es posa en evidència en un estudi publicat a la Royal Society Open Science i liderat per un equip científic del CREAF i l'Estació Biològica de Doñana (CSIC).

Com pot ajudar la pols de roca a capturar CO₂ de l’atmosfera

5 d'agost 2021Adriana Clivillé

La pols de roca permetria eliminar de l'atmosfera 2,5 gigatones de CO₂, de les quals gairebé el 50% serien gràcies a la resposta de la biosfera, segons un estudi internacional publicat a Nature Geoscience en què hem intervingut.

,

Molses: la química d’una conquesta

3 d'agost 2021Verónica Couto Antelo

La composició química dels briòfits (que engloba les molses i les hepàtiques) els situa com a esglaó en l’evolució entre les algues i les plantes terrestres i ajuda a entendre la conquesta de terra ferma per part del món vegetal. La recerca, publicada a Ecology Letters, ha estudiat 35 espècies que viuen en fonts arreu de Catalunya i funcionen com a refugi per a la biodiversitat davant la sequera mediterrània.

Ja podeu consultar la memòria anual 2020 del CREAF

30 de juliol 2021CREAF

El CREAF ja ha fet pública la seva memòria anual del 2020 on resumeix tota la seva activitat científica. Un any marcat per la pandèmia que no ha frenat el creixement del centre.

Follow CREAF on: