Search

5 de cada 1.000 cotxes que circulen diàriament durant l’estiu per l’Àrea Metropolitana de Barcelona transporten un mosquit tigre

Un equip de científics demostra que el transport accidental en cotxe és un mecanisme evident de la dispersió del mosquit tigre. Els científics han elaborat un model matemàtic que prediu el transport de mosquits tigre a través dels cotxes entre les províncies espanyoles.

Fotos de mosquit tigre a dins dels cotxes enviades per la ciutadania amb l’app Mosquito Alert. Autor: Mosquito Alert CC-BY
Fotos de mosquit tigre a dins dels cotxes enviades per la ciutadania amb l’app Mosquito Alert. Autor: Mosquito Alert CC-BY

Un mosquit tigre adult només és capaç d’explorar volant uns pocs centenars de metres. Tot i això, també se’l troba en indrets ben allunyats dels punts de cria on han nascut i que no hi hauria arribat per ell mateix. Un equip d’investigadors del projecte Mosquito Alert, impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, format per  experts del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, de la Universitat Pompeu Fabra, del CREAF i del CEAB-CSIC ha publicat un estudi a Scientific Reports on es constata que durant tot un estiu a l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi circulen cada dia entre 12.000 i 71.000 cotxes amb un mosquit tigre al seu interior. Partint d’aquesta evidència, els científics han avaluat en quina mesura el cotxe podria ser un avantatge pel mosquit tigre a l’hora colonitzar noves àrees. A més, l’estudi quantifica per primera vegada el transport passiu de mosquits tigre en cotxe entre les diferents províncies d’Espanya a través d’un rànquing de les principals províncies  exportadores i receptores d’aquest mosquit. Amb aquestes dades els científics poden fer prediccions de com seria la colonització del mosquit tigre amb aquest mitjà de dispersió.

Llegiu la notícia sencer al blog de Mosquito Alert

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia