Search

Apareix el Prismàtic, la plataforma que connecta la recerca en patrimoni natural amb la seva gestió

Cercador de fitxes-resum dels darrers resultats científics.
Cercador de fitxes-resum dels darrers resultats científics.

‘Prismàtic’ ofereix un ampli ventall de serveis per ajudar als gestors del patrimoni natural i la biodiversitat a prendre decisions basades en l’evidència científica. Conté fitxes divulgatives que resumeixen resultats científics i posa en contacte els mateixos investigadors amb els gestors.

Pàgina principal de la plataforma Prismàtic.
Pàgina principal de la plataforma Prismàtic.

Des de novembre, tothom qui necessiti accedir al coneixement d’avantguarda que generen els centres de recerca catalans que investiguen sobre el medi natural, pot fer-ho de manera oberta i gratuïta a través del Prismàtic. Aquesta plataforma de coneixement ha estat promoguda des del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i coordinada pel CREAF.

“Tradicionalment hi ha hagut un buit en la relació entre els àmbits de la investigació i de la gestió, perquè en ocasions els articles científics són difícils d’entendre o no posen en relleu l’aplicabilitat de la troballa” explica Santiago Pérez Segú, des del Servei de Planificació de l’Entorn Natural de la Generalitat de Catalunya. Ara, amb aquesta eina es pretén que hi hagi un estalvi de temps en la presa de decisions per crear noves polítiques o plans de gestió fonamentats en els darrers estudis científics. Mitjançant una web amb un cercador intuïtiu, l’usuari podrà fer cerques molt concretes i accedir a aquesta informació redactada en un format de fitxes comprensibles i adaptades a les seves necessitas.

fitxes_blog
Cercador de fitxes-resum dels darrers resultats científics.

Posant per cas un gestor que necessiti informar-se sobre pol·lució i llacs, a la web de Prismàtic pot seleccionar al filtre ambient ‘aigües continentals’ i al filtre àmbit de gestió aplicable ‘contaminació’ per consultar en un sol click la informació científica més rellevant publicada fins el moment pels experts que treballen a Catalunya.

La plataforma, que es presentarà oficialment el pròxim 9 de novembre a les VII Jornades sobre Informació de Biodiversitat i Administracions Ambientals que organitza GBIF Espanya, serà un espai col·laboratiu on hi podran participar tots els centres de recerca catalans que ho desitgin. D’aquesta manera, el coneixement serà cada cop més ampli i abarcarà temàtiques molt diverses relacionades amb la biodiversitat o el medi natural. Prismàtic a més tindrà un equip de gestors que, juntament amb comunicadors científics, vetllaran per a que els continguts cobreixin totes les necessitats i segueixin un estil semblant adaptat.

Molt més que un portal

“Prismàtic va més enllà d’una plataforma de coneixement i és per això que dins dels seus objectius hi ha el de crear una comunitat activa que mantingui un diàleg constant. Ciència i gestió ara podran conversar sobre les problemàtiques que el canvi climàtic o altres reptes suposen a l’hora de planificar i conservar el territori” explica la Cap de Comunicació del CREAF, Anna Ramon. D’aquesta manera la ciència es podrà orientar més en els problemes reals i la gestió podrà millorar, nodrint-se d’informació o de noves mesures verificades científicament i molt innovadores. El primer pas ha estat el de facilitar la cerca directa d’informació i el contacte amb els autors. A partir d’aquí, es preveu un cicle de cursos, reunions i sobre tot la creació d’un diàleg entre tots els participants a través de l’espai digital i de les xarxes socials.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia