Atrapaeltigre.com involucra als ciutadans en la lluita contra el mosquit tigre

18 de juny 2014

Involucra la ciutadania en l’estudi i seguiment del mosquit tigre mitjançant l’app Tigatrapp, desenvolupada pel CEAB-CSIC amb la col·laboració del CREAF, disponible per a dispositius Android i, en breu, també per a iOS. El mosquit tigre és una espècie invasora que habita principalment en zones urbanes, molesta per les seves picades i és vector de malalties.

Consulta l'Agenda de Atrapa el Tigre

AtrapaelTigre.com

El projecte “AtrapaelTigre.com” obre la seva participació a nivell estatal. Ciència, noves tecnologies i participació ciutadana són els elements d’aquest projecte innovador impulsat pel Laboratori d’Ecologia del Moviment del Centre Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i que compta amb el suport de diverses entitats públiques i privades. El seu objectiu és  la investigació i control del mosquit tigre a través de l’aplicació Tigatrapp, per a telèfons mòbils i tauletes.

L’aplicació permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència de mosquit tigre i llocs potencials de cria, com si fossin científics. La informació geolocalitzada es comparteix a temps real en un mapa que es visualitza a la web del projecte. Mitjançant l’elaboració d’aquest mapa participatiu, Tigatrapp es pot convertir en una eina de gestió per a tècnics de l’administració i científics, així com una potent eina de divulgació i conscienciació sobre la problemàtica associada a aquesta nova espècie invasora.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic. Habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya) i és molt molest per les seves agressives picades. Va ser vist per primera vegada a Catalunya el 2004 i des de llavors s’ha estès principalment a València, a les Illes Balears i a Múrcia. Encara que s’han fet esforços de control, és difícil combatre únicament des de l’administració, ja que viu també en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.).

Un projecte de participació ciutadana que fa el salt de les escoles al gran públic

“Atrapa el Tigre” va sorgir a l’estiu de 2013 a Girona, com a projecte pilot. Gràcies a aquesta experiència, es va comprovar que la col•laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d’aquesta espècie.

Els participants no només formen part d'un projecte d'investigació, sinó que adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars, comenta Frederic Bartumeus, Professor d'Investigació ICREA del CSIC i Professor Associat al CREAF.

A més, per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans, el projecte compta amb activitats presencials a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid. Aitana Oltra, coordinadora del projecte comenta, “En aquests tallers i xerrades, es mostrarà com utilitzar Tigatrapp, aprenent tot el necessari per reconèixer el mosquit tigre i els seus llocs de cria. No obstant això, no és imprescindible assistir a un taller per descarregar l’aplicació i participar, ja que es compta amb tota la informació necessària al web del projecte. De fet, qualsevol ciutadà de qualsevol població pot participar, si ho desitja. “L’aplicació està disponible per a dispositius Android, i en breu també per a altres dispositius mòbils com iOS.

El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri d’Economia i Competitivitat, pel programa d’ajudes a la investigació Recercaixa i per l’empresa Bloom.

Projecte i accés a la app a: http://www.atrapaeltigre.com

, , , , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Paradisos perduts
19 de setembre 2019Jaume Terradas
,
Els llangardaixos de climes freds són els més afectats pel canvi climàtic
9 de setembre 2019CREAF
,
Aquest final de setembre submergeix-te en el ritme de la natura amb dos grans esdeveniments
4 de setembre 2019Pau Guzmán
,
Estan perdent els boscos tropicals la seva capacitat d’emmagatzemar carboni?
3 de setembre 2019CREAF
,
Les plantes creixen més ràpid davant l’augment de diòxid de carboni només si no els falta l’aigua
30 d'agost 2019Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: