,

Barcelona, Ciutat Europea del Bosc 2022 amb la participació del CREAF!

14 d'octubre 2020

El European Forest Institute (EFI) ha concedit a la metròpolis de Barcelona l’organització de la seva conferència anual sobre boscos i el reconeixement internacional. Aquesta candidatura catalana està lidera per l’AMB, el CREAF, l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

Barcelona des del Tibidabo. Public Domain.

Barcelona des del Tibidabo. Public Domain.

La decisió es va prendre ahir en assemblea, durant la junta anual de l’EFI que van fer a Bonn i que ja té més de 130 organitzacions membres de 40 països. Barcelona competia amb Madrid, Sòria i Navi Sad (Sèrbia) i ha estat seleccionada per presentar una candidatura que emfatitza els programes sobre la promoció de la biodiversitat a l’àrea metropolitana. Els punts forts són la participació ciutadana, la lluita contra el canvi climàtic, la renaturalització de l’espai públic i l’ús de solucions basades en la natura. Més específicament, també han destacat els projectes innovadors de construcció amb fusta.

Al llarg de tot l’any 2022 se celebraran activitats que tinguin com a tema central de debat l’impacte de la bioeconomia circular en entorns urbans. Un punt de discussió que superi la tradicional dicotomia entre espais urbanitzats i espais naturals i que permeti, aixi, definir com han de ser les «biociutats». Des del 2014, les European Forest Cities han estat Bilbao, Sant Petersburg, Viena, Oslo, Aberdeen, Bonn i el 2021 serà Praga. El 2022 és el nostre torn!

pilar_andres-e1602765363309

Estem molt contents de sumar-nos a aquesta iniciativa, que situa els boscos de Barcelona al centre del debat dels experts forestals. I ho fa en un moment en què els boscos urbans prenen especial rellevància com a reserves de biodiversitat i com a proveïdors de serveis a la població.

JOAN PINO, director del CREAF i catedràtic en Ecologia de la UAB.

Una candidatura multisciplinar

El projecte de la Ciutat Europea de Bosc a Barcelona és molt més! Inclou també un programa sobre boscos i biociutats als centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona, un acte en què es presentaran projectes relacionats amb la reforestació del planeta, la silvicultura intel·ligent i la promoció de la biodiversitat, un festival de cinema i ecologia, un concurs internacional de dissenyadores i dissenyadors per desenvolupar productes relacionats amb les biociutats, la presentació i visita d’edificis emblemàtics construïts amb fusta i un seminari específic durant l’Smart City Congress.

Gairebé un 40 % dels 636 km2 de l’àrea metropolitana de Barcelona són espais protegits, inclosos el Parc Natural de la Serra de Collserola, la serralada Litoral o el Parc Natural del Garraf.

La conferència principal es desenvoluparà durant el mes d’octubre del 2022 en diversos emplaçaments de l’àrea metropolitana, com ara l’Hospital de Sant Pau (on l’EFI hi té una subseu) i Valldaura Labs de l’IAAC, al parc de Collserola.

La proposta també compta amb el suport de diverses organitzacions com el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Barcelona Global, l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, ​​el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Forestals de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el Consell Superior dels Arquitectes d’Espanya, l’Institut Tecnològic de la Construcció de Catalunya, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fira de Barcelona, ​​la Fundació Catalunya La Pedrera, l’Hospital de Sant Pau, el Cercle d’Infraestructures i l’Estudi Ramon Folch.

, , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Ja pots descarregar la nova guia sobre ciència ciutadana, natura urbana i educació ambiental
27 de novembre 2020CREAF
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua
25 de novembre 2020CREAF
Les cremes controlades redueixen el risc de patir grans incendis forestals
25 de novembre 2020Ángela Justamante
El CREAF participa en una trobada amb el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa
23 de novembre 2020Verónica Couto Antelo
, , ,
El canvi global obliga a una nova gestió del foc per preservar la biodiversitat
19 de novembre 2020CREAF

Follow CREAF on: