Search

Barcelona desplega una nova campanya de control del mosquit tigre demanant la complicitat de la ciutadania

Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona en tasques de control i vigilància. Autor: ASPB
Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona en tasques de control i vigilància. Autor: ASPB

Es demana que els ciutadans facin fotos dels mosquits tigre que trobin i enviin l’observació amb la app de la plataforma Mosquito Alert, que impulsa l’Obra Social “La Caixa”. Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana coordinada pel CREAF que gestiona dades de milers d’observacions i punts de cria de mosquit tigre.

Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Barcelona en tasques de control i vigilància. Autor: ASPB
Tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona en tasques de control i vigilància. Autor: ASPB

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va iniciar al maig el període de vigilància i control intensiu del mosquit tigre (Aedes albopictus) a la ciutat, que es perllongarà fins a finals de novembre. De nou, la plataforma Mosquito Alert que impulsa l’Obra Social “La Caixa” serà un dels eixos que desplega aquesta estratègia preventiva a la ciutat. Gràcies a l’aplicació mòbil d’aquesta plataforma, els veïns i veïnes poden enviar fotos de mosquits tigre o de possibles llocs de cria que detectin a la ciutat, sobretot embornals que acumulen aigua o fonts ornamentals, etc. D’aquesta manera col·laboren amb científics i gestors en la lluita contra aquest vector de malalties com el dengue o la Chikungunya.

Com a novetat, aquest 2016 els ciutadans també podran contribuir a detectar precoçment si el mosquit que està causant l’expansió del virus Zika a Sud-Amèrica, l’Aedes aegypti, arriba a Barcelona. Per fer-ho l’aplicació mostra als ciutadans com diferenciar el mosquit tigre d’aquest altre mosquit en tres senzills passos. Totes les dades rebudes mitjançant l’aplicació, que inclouen fotografies geolocalitzades, estan a disposició lliure en els mapes interactius, consultables en tot moment.

El responsable del Programa de Control del Mosquit Tigre de l’ASPB, Tomàs Montalvo, explica que aquesta eina és enormement útil, especialment en la detecció dels punts de cria ubicats a la via pública, sobretot els embornals, i recorda que la contribució de tothom és clau en el control d’aquest insecte. Per això, diu que “els ciutadans han de vetllar per no deixar petits recipients amb aigua a les seves propietats, ja que és l’espai on aprofita el mosquit per criar”.

Els embornals de la via pública solen ser llocs de cria de Mosquit tigre. Autor: Jaume Piera
Els embornals de la via pública solen ser llocs de cria del mosquit tigre. Autor: Jaume Piera

Mosquito Alert va començar a caminar com Atrapaeltigre, i és un projecte de ciència ciutadana coordinat per l’ICREA Movement Ecology Lab, associat al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i al CREAF. Actualment, el projecte compta amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa” i està cofinançat per l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), el Ministerio de Economía y Competitividad, la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i l’empresa Lokímica.

Una col·laboració que dóna resultats

L’Agència de Salut Pública de Barcelona desplega el seu programa de vigilància i control del mosquit tigre en espais públics des de 2005, amb l’objectiu de mantenir sota control l’espècie. L’ASPB utilitza la informació de Mosquito Alert des de fa un parell d’anys per prioritzar i organitzar les diferents actuacions de control que es duen a terme a la ciutat juntament amb altres fonts d’informació. Durant 2015 per exemple es van rebre més de 300 informes a la ciutat comtal. El 20% d’aquests informes van ser inclosos en el programa de vigilància i control, col·laborant així en reduir la presencia de mosquit tigre, millorant la qualitat de vida dels ciutadans i minimitzant el risc de transmissió de malalties.

Gràcies a aquest programa, es dóna atenció a les incidències que comuniquen els ciutadans a la via pública, s’efectua una vigilància continua de diferents zones de risc (68 zones fixades el 2015), i es porta a terme una vigilància i control dels casos d’arbovirosis que es produeixen a la ciutat per evitar una possible transmissió de malalties mitjançant picades dels insectes. Cada any l’ASPB gestiona al voltant de 250 incidències referides a mosquit tigre, efectuant prop de 900 intervencions de control a la ciutat.

Una usuària utilitzant l'aplicació Mosquito Alert. Autora: Marina Torres
Una usuària utilitzant l’aplicació Mosquito Alert. Autora: Marina Torres

Preparats per casos de Zika, Chikungunya i altres

Els experts recorden que les malalties transmeses per vectors representen el 30% de les malalties emergents. A més, la presència del mosquit tigre a tota la zona mediterrània fa imprescindible mantenir-ne la vigilància activa i la coordinació entre tots els sectors implicats. Fins al 15 de juny de 2016 s’han detectat casos de Zika, Chikungunya i de dengue a Catalunya. Fins a un 30% d’aquests corresponen a casos de Barcelona, per això, l’execució del Protocol per a la vigilància i control de mosquits transmissors d’arbovirosis és bàsic per reduir el risc de transmissió en el nostre territori.

De fet, tal i com comenta Frederic Bartumeus, director de Mosquito Alert “s’està treballant combinant les dades ciutadanes i les dades de la pròpia Agència per elaborar models que prediguin com es distribueix el mosquit i que estimin si hi ha risc epidemiològic de que s’expandeixi algun dels virus que poden transportar”.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia