Barcelona participarà amb 70 ciutats en una marató de biodiversitat

19 d'abril 2018

La Biomarató Barcelona 2018 ha engrescat ajuntaments i entitats de l’Àrea Metropolitana per a que organitzin activitats del 27 al 30 d’abril. Guanyarà la ciutat amb més participants, que hagi fet més observacions i més espècies diferents.

pitroigbiomarato

Pit-roig.

Del 27 al 30 d’abril totes les persones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona estan cridades a participar en la marató de biodiversitat més important del món, el City Nature Challenge. Aquest és el primer any que Barcelona entra a formar-ne part i per celebrar-ho ha organitzat un macro esdeveniment que ha batejat amb el nom de Biomarató. La iniciativa internacional va néixer el 2016 als Estats Units, quan l’Acadèmia de les Ciències de Califòrnia (San Francisco) va competir amb el Museu d’Història Natural de Los Angeles per veure quina de les dues ciutats trobava més vida en el seu entorn urbà. Dos anys més tard, la competició amistosa ha fet el salt internacional amb 68 ciutats participants. Entre elles hi competeixen Barcelona, Madrid i Cadis. Guanyarà la ciutat amb més participants, que hagi trobat més vida i més espècies diferents. Aquest esdeveniment és una injecció de dades ciutadanes extraordinària a les bases de dades mundials de biodiversitat.

La competició amistosa ha fet el salt internacional amb 68 ciutats participants. Entre elles hi competeixen Barcelona, Madrid i Cadis. Guanyarà la ciutat amb més participants, que hagi trobat més vida i més espècies diferents.

Per a que l’AMB  faci un bon paper, el CREAF i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC han engrescat desenes d’entitats. S’ha comptat amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de l’Ajuntament de Barcelona i de deu ajuntaments més de tota l’Àrea Metropolitana. També hi ha col·laborat la Diputació de Barcelona, el mateix Parc de Collserola, o el Zoo de Barcelona, entre altres. Tots plegats han programat activitats a mar i muntanya durant aquestes dates, i han fet una crida a la ciutadania perquè surti a buscar biodiversitat dins i al voltant de la seva ciutat. Dins de les activitats programades per la Biomarató hi ha sortides per descobrir la biodiversitat dels voltants de Barcelona per terra, mar i aire. Sortides per trobar papallones urbanes a Barcelona, albirar i anellar ocells al Prat de Llobregat o a Sant Feliu, descobrir els aiguamolls del riu Ripoll,  descobrir les plantes del Delta del Llobregat, fotografiar la vida de les dunes a Castelldefels, fer snorkel a les platges de Barcelona o fins i tot submergir-se en immersions guiades.

Qualsevol persona pot participar-hi, apuntar-se a una activitat o buscar éssers vius pel seu compte. L’objectiu és trobar i fotografiar el màxim número d’espècies possible durant els quatre dies i penjar-les a Natusfera, la plataforma escollida per comptabilitzar les dades que disposa d’una web i d’una aplicació mòbil. “Calculem que entre tota la gent que hi participi fotografiarem i pujarem a Natusfera més de 20.000 éssers vius. Qualsevol forma de vida compta: ocells, papallones, arbres, fongs, molses, líquens, mamífers, rèptils… Fins i tot compten les espècies vegetals cultivades o els animals domesticats”, comenten els organitzadors del CREAF i de l’ICM.

L’objectiu és trobar i fotografiar el màxim número d’espècies possible durant els quatre dies i penjar-les a Natusfera, la plataforma escollida per comptabilitzar les dades que disposa d’una web i d’una aplicació mòbil.

Després de la marató d’observacions començaran tres dies de maratons per identificar i validar totes les espècies que s’hagin pujat a Natusfera. Serà molt fàcil, Natusfera ja compta amb una comunitat virtual de naturalistes experts que ajudaran ha identificar les espècies que s’han pujat al web sense identificar, o que s’han identificat malament. Així doncs, no s’ha de ser gaire expert per participar a la Biomarató, el més important és obrir bé els ulls i preparar el botó de la càmera.

Targeta_Biomarató

Conèixer la biodiversitat urbana per sensibilitzar i ajudar a planificar unes ciutats amb més vida

“Natusfera és com una xarxa social de naturalistes que comparteixen fotografies del que veuen a la natura, identifiquen les espècies de forma conjunta i validen les fotografies per a que es puguin utilitzar en projectes científics”, comenten Bernat Claramunt i Jaume Piera, els dos impulsors de la plataforma. El primer és investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; el segon, investigador del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar, dos centres de referència en ecologia, terrestre i marina, que han impulsat aquesta iniciativa per fer palès que les dades ciutadanes sobre biodiversitat són clau en el món científic.

Darrere de Natusfera, o de la Biomarató, hi ha objectius i interessos de caire científic. “Volem que la gent aprengui el màxim possible sobre la vida que l’envolta".

I és que darrera de Natusfera, o de la Biomarató, hi ha objectius i interessos de caire científic. “Volem que la gent aprengui el màxim possible sobre la vida que l’envolta, que descobreixi la varietat d’espècies que té al costat de casa i que tingui una eina que la motivi a explicar-nos-ho i a compartir-ho amb altres persones. Però també volem que les seves observacions siguin útils i reutilitzables per fer un seguiment i una millor gestió de la biodiversitat urbana”, comenten. Per això, un cop validades, les dades ciutadanes, aniran a parar a la base de dades del node espanyol del GBIF, la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, la qual, també  amb el CREAF i l’ICM, impulsa Natusfera.

, , , , , , , , ,

Anna Ramon Revilla
Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
,
Ja podeu consultar la memòria anual 2018 del CREAF
15 de juliol 2019CREAF
Disponible la gravació de la jornada “Ens estem quedant sols?”
15 de juliol 2019J.Luis Ordóñez
El CREAF s’adhereix al Codi de Conducta de CERCA
12 de juliol 2019CREAF
,
Catalunya s’haurà d’adaptar i aprendre a conviure amb el foc
3 de juliol 2019Anna Ramon Revilla
Per tenir cura del bosc cal tallar arbres
28 de juny 2019J.Luis Ordóñez

Follow CREAF on: