,

Bernat Claramunt participarà en una expedició pirinenca per mostrar els efectes del canvi climàtic a la muntanya

1 de juliol 2021

15 etapes en 15 dies. A aquest repte s’enfrontaran 15 persones valentes a peu per completar una travessia científica i cultural pel Pirineu català organitzada per la Societat Nova Geogràfica amb la col·laboració del CREAF.

Bernat Claramunt en las montañas de Andorra

Bernat Claramunt en las montañas de Andorra

En una ruta de 200 km que els conduirà des de la Val d’Aran fins a Cap de Creus, 15 viatgers i viatgeres descobriran els efectes del canvi climàtic a la muntanya de la mà de  Bernat Claramunt, ecòleg expert en biodiversitat de sistemes alpins.

L’objectiu d’aquesta expedició, organitzada per la Societat Nova Geogràfica, és aventurar-se a apreciar llocs coneguts amb una nova mirada, a redescobrir el que tenim a prop de casa. Què està passant amb la flora i la fauna de muntanya? La cultura pirinenca està amenaçada?

“El Pirineu s’està transformant ràpidament. Estem observant canvis en el comportament dels animals i les plantes i afectacions en les activitats econòmiques. Però també veiem que els llogarets abandonades s’estan començant a repoblar “. JORDI LLOMPART, president de la Societat Nova Geogràfica

Aquest viatge aportarà una perspectiva científica sobre la realitat mediambiental i cultural dels Pirineus, sobre com el canvi climàtic està perjudicant la seva naturalesa i la seva població humana.

BERNAT

“M’agradaria que les persones participants veiessin les zones de muntanya no com pedres amuntegades sinó com un sistema complex i en perill que hem de conservar. A nivell personal, serà un repte físic i una magnífica oportunitat per retrobar-me “. BERNAT CLARAMUNT, guia científic de l’expedició.

Sota un clima de semi tardor, els i les muntanyencs travessaran paratges exuberants de faigs, alzines, roures i alzines sureres; espectacles aeris del trencalòs; esllavissades aquàtics del tritó pirinenc … tot això esquitxat d’un delicioss i històrica cultura agrícola i ramadera.

SI VOLS MÉS INFORMACIÓ CONSULTA L’ENLLAÇ

Casualment, aquesta travessia s’inaugurarà el 4 de setembre, que aquest any coincideix amb el Dia Mundial del Voltor, jornada d’especial rellevància per a una de les espècies més vulnerables dels Pirineus: el voltor negre (Aegypius monachus).

Físicament, el viatge serà molt exigent, però no es tractarà d’una competició esportiva. Els únics requeriments seran gaudir, observar i conservar aquests gegants refugis de vida.

, , , , , ,

Ecléctica por naturaleza, estudié traducción de inglés y conservación-restauración de bienes arqueológicos. Y mi pasión por el patrimonio de historia natural y el medio ambiente me llevó a adentrarme en el maravilloso universo de la comunicación científica.
Articles relacionats
,
La Ricarda, l’última peça del delta del Llobregat?
19 de setembre 2021Verónica Couto Antelo
, ,
Any complicat per als boscos de Catalunya
16 de setembre 2021Pau Guzmán
,
Alba Anadon Rosell: una mirada amable amb un discurs contundent
14 de setembre 2021Adriana Clivillé
,
Supervisar el NO₂ atmosfèric permet predir si el confinament és eficaç contra una pandèmia
16 d'agost 2021Adriana Clivillé
Les espècies d’abelles amb cervells més grans aprenen millor
16 d'agost 2021Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: