BeWater i iNaturalist, al catàleg de Ciència Ciutadana de Barcelona

13 de maig 2015

Dos projectes de ciència ciutadana en els quals participa el CREAF han estat escollits per format part del catàleg de Ciència Ciutadana, elaborat per Barcelona Laboratori (BCNLab). El catàleg recull un total de vint projectes que s’estan duent a terme. Barcelona és la única ciutat del món que impulsa aquesta disciplina des de l’ajuntament.

Catàleg de ciència ciutadana de Barcelona.

Catàleg de Ciència Ciutadana de Barcelona.

El passat mes d’abril es va celebrar a Barcelona el festival de ciència, tecnologia i innovació Novum, amb la ciència ciutadana com a protagonista. El dia 16 d’abril, coincidint amb el Citizen Science Day, es va fer públic al Disseny Hub de Barcelona el Catàleg de Ciència Ciutadana que recull tots els projectes fets a Barcelona i que estan en marxa.

El CREAF participa en dos projectes de ciència ciutadana que han estat escollits per formar part d’aquest catàleg. BeWater és un projecte que promou el diàleg i la col·laboració entre la ciència i la societat per a la gestió sostenible de l’aigua i l’adaptació als impactes del canvi global al Mediterrani. El projecte es basa en un procés d’aprenentatge mutu, amb tècniques participatives per estudiar estratègies adequades per gestionar les conques hidrogràfiques. Mitjançant la participació activa amb les comunitats locals convida la societat a debatre sobre els usos de l’aigua actuals i els seus problemes.

L’altre projecte és iNaturalist, una plataforma virtual que serveix per estudiar la biodiversitat d’arreu del món amb l’ajuda de milers de ciutadans que poden participar aportant les seves observacions d’espècies d’organismes mitjançant la pàgina web o l’aplicació per a mòbils. La plataforma permet crear inventaris de natura a temps real i aportar dades a portals d’informació internacionals.

La ciència ciutadana té com a objectiu que el ciutadà tingui un paper actiu perquè la recerca sigui possible. Recerca, innovació, creativitat, experimentació són conceptes de les ciutats laboratori, espais en què es reuneixen diverses disciplines i el coneixement és obert, transversal, compartit, participatiu i a l’abast del ciutadà.

A Barcelona la ciència ciutadana va consolidar-se l’any 2012, inicialment a les universitats, però més endavant van sorgir iniciatives com l’Oficina de Ciència Ciutadana de BCNLab, que se’n van fer càrrec. BCNLab és un espai que agrupa els projectes de ciència ciutadana de les universitats, museus i institucions i pretén ser un pont entre els investigadors i els ciutadans-científics.

Podeu consultar el catàleg des de l’ISSUU:

, , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
, ,
Un sòl sa és imprescindible per a aconseguir la sobirania alimentària
29 de maig 2020Ángela Justamante
Sis tècniques imprescindibles per a conèixer l’agricultura regenerativa!
26 de maig 2020Ángela Justamante
L’agricultura podria retornar el 50% de les terres de cultiu a la natura i mantenir la seva producció
24 de maig 2020Anna Ramon Revilla
,
Les plantes nouvingudes actuen com un imant per als pol·linitzadors
22 de maig 2020Verónica Couto Antelo
,
El canvi passa per l’ecologia
21 de maig 2020Carles Castell Puig

Follow CREAF on: