Els boscos europeus estan més connectats les darreres dècades

18 de juny 2021

Abandonament de la gestió forestal tradicional, dels cultius, de la pastura extensiva… Els últims anys han portat molts canvis per als boscos d’Europa que estan relacionats amb els canvis en la societat i l’economia. Aquesta tendència continua i, per això, investigadors del CREAF i la UAB estan indagant en com afecta a la composició de bosc. Un recent estudi apunta que la connectivitat entre ells ha augmentat, però no per l’augment de bosc pròpiament sinó per la disminució de cultius que comporta.

CC0-PublicDomain.

CC0-PublicDomain.

Al mateix temps, l’estudi liderat per la investigadora Marina Palmero presenta que l’augment de bosc tampoc implica sempre una menor fragmentació de el paisatge, com es podria esperar, ja que novament entra en joc com era la composició inicial del terreny i la seva ubicació. A més, “l’augment de bosc pot generar dos processos contraposats: d’una banda, es desfragmenten els boscos que ja existien, però, d’altra banda, com augmenten les noves masses forestals i aquestes no estan sempre connectades, segueix augmentant la fragmentació en la vista general “, explica Palmero.

En efecte, els nostres boscos cada vegada són més grans per l’abandonament de les activitats tradicionals. No obstant això, com aquest estudi remarca, no sempre va lligat a una major connectivitat i menor fragmentació, sinó que entren molts altres factors en joc. Com hem vist, la desaparició de cultius és un punt clau.

Distribució dels paisatges d'estudi classificats com a coalescència de patchs, proliferació d'aquests i tant la coalescència com la proliferació. Crèdit: Springer.

Distribució dels paisatges d’estudi classificats com a coalescència de patchs, proliferació d’aquests i tant la coalescència com la proliferació. Crèdit: Springer.

Podeu llegir un resum de l’article en aquest post de la UAB Divulga.

Article de referència:

Palmero-Iniesta, M., Espelta, J.M., Gordillo, J. et al. Changes in forest landscape patterns resulting from recent afforestation in Europe (1990–2012): defragmentation of pre-existing forest versus new patch proliferation. Annals of Forest Science 77, 43 (2020). https://doi.org/10.1007/s13595-020-00946-0

, , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Articles relacionats
L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat
13 de desembre 2021CREAF
Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l’hormona de l’estrès
9 de desembre 2021CREAF
Els boscos de Catalunya acumulen tant carboni com el que la seva població emet en 4,4 anys
9 de desembre 2021CREAF
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé

Follow CREAF on: