Catalunya es posiciona com a referent europeu en recerca forestal al Mediterrani

1 de desembre 2014

El CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), els dos centres CERCA de referència en recerca forestal, han signat avui un conveni per crear una Unitat Mixta de Recerca que convertirà  Catalunya en el referent mundial en ecologia dels boscos mediterranis. 

Fotografia de grup després de la signatura del conveni

Fotografia de grup després de la signatura del conveni

Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, i Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, han signat aquesta tarda el conveni pel qual el CREAF i el CTFC, els dos centres CERCA de referència en temàtica forestal que presideixen, formaran una aliança estratègica al voltant de la recerca en ecologia dels boscos mediterranis. El resultat d’aquesta aliança serà una nova Unitat Mixta de Recerca (JRU per les seves sigles en anglès) batejada amb el nom de InForest, Science Inspiring Future Forests.

 Un laboratori de recerca ecològica innovadora orientada al sector forestal

InForest neix per innovar i donar un valor afegit a la recerca forestal que es fa al Mediterrani. L’objectiu és aportar nous coneixements, enfocs i mètodes altament innovadors que permetin a la comunitat científica i a la societat disposar de projeccions acurades sobre l’evolució futura del nostres boscos en un context de ràpid canvis ambientals. Aquesta informació a més de tenir un gran interès en el camp de la recerca ecològica, representarà una eina fonamental de suport a la presa de decisions perquè permetrà avaluar quantitativament i de manera integrada l’efecte sobre els boscos de les polítiques ambientals i forestals plantejades.

InForest aglutinarà la massa crítica investigadora necessària per ser 100% competitiu a escala europea i aconseguir el màxim de recursos, i serà un nucli articulador de la recerca en boscos mediterranis a Europa.

De fet, sumant les línies de recerca d’ambdues institucions la JRU InForest cobrirà els principals temes de recerca forestal plantejats per Europa – ecosistemes forestals i serveis ecosistèmics, boscos i canvi global, gestió forestal adaptativa, etc – i esdevindrà un soci clau capaç de cobrir l’àrea mediterrània de qualsevol projecte de recerca relacionat amb boscos que proposi la Comissió Europea en el seu programa de recerca i innovació  Horizon2020.

Ara mateix pocs centres europeus tenen aquesta capacitat en l’àmbit forestal mediterrani, el que posiciona InForest i Catalunya com un referent a nivell europeu i mundial en l’estudi d’aquests ecosistemes. D’ara en endavant la JRU oferirà un ambient dinàmic on els investigadors que vulguin sumar-se al projecte podran innovar de forma oberta i col·laborativa creant sinèrgies amb el sector forestal del Mediterrani.

El conseller Pelegrí i el secretari de Medi Ambient signant el conveni

El conseller Pelegrí i el secretari de Medi Ambient signant el conveni

InForest ja lidera la recerca sobre boscos mediterranis a Europa

La Comissió Europea ha finançat amb 405.300 euros la plataformaNEWFORESTS, un laboratori de recerca global que coordina InForest. La plataforma compta també amb científics del Centre du Bio-Arqueologia et d’Ecologie-CBAE de França i de dues universitats canadenques, la Universitat del Quebec a Montreal-UQAM i la Abitibi-Témiscamingue-UQAT.

Aquest gener comença el projecte RESCRI, finançat per la Comissió  Europea amb 220.000 euros. RESCRI vol avaluar i comprendre què determina la resiliència dels ecosistemes mediterranis davant de les pertorbacions.  S’estudiaran els mecanismes que modulen la resposta dels boscos després d’episodis de sequera i incendis, i quines implicacions pot tenir l’alteració del règims d’aquests esdeveniments extrems (freqüència, intensitat)

image

L’últim projecte concedit on hi participa InForest és el projecteINFORMED, un projecte coordinat per un consorci de 15 socis de 10 països d’ambdós costats de la Mediterrània, que combinarà coneixements multidisciplinaris sobre l’ecologia forestal, gestió forestal, governança i economia del sector forestal. INFORMED tindrà un enfocament dinàmic sobre la capacitat de recuperació dels boscos mediterranis davant del canvi global.

, , , , ,

Anna Ramon Revilla
Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
GRUMETS rep el segell Copernicus Academy
22 de maig 2019CREAF
Jaume Terradas, fundador del CREAF, rep la Creu de Sant Jordi 2019
17 de maig 2019Anna Ramon Revilla
Neix e-shape, un projecte europeu per a que Europa tregui el màxim profit del GEOSS
15 de maig 2019Anna Ramon Revilla
El CREAF entra a formar part d’un equip de treball europeu per impulsar l’ètica i la integritat en la recerca
10 de maig 2019Anna Ramon Revilla
El CREAF participa a una nova COST ACTION per millorar el coneixement de les espècies exòtiques a través de la ciència ciutadana
10 de maig 2019Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: