Comença el projecte Interreg Europe PROGRESS!

29 de gener 2020

Fomentant el Govern dels Serveis Ecosistèmics de la Regió (PROmoting the Governance of Regional Ecosystem ServiceS), finançat pel fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), espera iniciar un procés d’intercanvi d’experiències per a mantenir la biodiversitat, els béns i els serveis que proporcionar la natura.

Sin título-1

“El nostre major èxit serà un canvi qualitatiu en les polítiques mediambientals”. Amb aquestes paraules, Besnik Mehmeti d’ANCI Toscana, coordinador del projecte, va deixar clar l’objectiu real del projecte durant la reunió de partida celebrada a Florència el passat octubre de 2019.

Els serveis ecosistèmics són els beneficis que la humanitat obté del funcionament de la naturalesa i constitueixen la base per a la prosperitat econòmica i la qualitat de vida. Tanmateix, mantenir els nivells de producció d’aquests serveis sense tenir en compte els processos naturals que impliquen és cada vegada més difícil i costó, contribuïnt a la degradació de l’ecosistema i a la pèrdua de biodiversitat. La fallida dels serveis ecosistèmics suposaria, com a mínim, l’augment de la dependència en béns importats i un risc major de malalties i catàstrofes naturals. Hi ha, per tant, una necessitat urgent de millorar les polítiques regionals rellevants i proporcionar solucions que abastin totes les parts interessades per a la protecció i l’ús sostenible del capital natural. A través d’aquest projecte, les regions dels membres implicats han acordat el maneig d’aquest gran repte i respondre de forma adequada.

La fallida dels serveis ecosistèmics suposaria, com a mínim, l’augment de la dependència en béns importats i un risc major de malalties i catàstrofes naturals

Els membres del projecte asseguren la implicació de legisladors i altres parts interessades per estimular un intercanvi d’experiències multidimensional i dinàmic, amb l’objectiu d’aprendre com millorar les seves polítiques regionals en biodiversitat i serveis ecosistèmics. Contribuïnt i beneficiant-se d’un procés d’intercanvi d’idees i diàleg entre xarxes i parts interessades a nivell regional, els membres compararan les seves pròpies experiències amb els seus parells i aprendran allò que funciona o no en diferents contextos. L’aprenentatge arribarà a la política i a la pràctica en les regions implicades habilitant una propietat compartida de les bones pràctiques a adoptar.

El passat desembre de 2019, en unes jornades sobre el tema celebrades a Barcelona, ​​Joan Pino, director del CREAF, acreditat centre d’excel·lència Severo Ochoa, va dir: “Ara que estem desenvolupant les eines per mapejar els serveis ecosistèmics és hora d’ajudar els legisladors a utilitzar-les eficientment”.

"Ara que estem desenvolupant les eines per mapejar els serveis ecosistèmics és hora d'ajudar els legisladors a utilitzar-les eficientment"

Tots els membres del consorci; l’Associació Nacional de Municipis de la Toscana (Itàlia), la Universitat Tècnica de Riga (Letònia), l’Assemblea Regional de l’Est i Central (Irlanda), l’Agència de Desenvolupament del Condat de Tolna (Hungria), el CREAF (Espanya) i la Universitat de Craiova (Rumania), construeixen aquesta cooperació regional entorn de dues fases principals. Durant els tres anys de durada de la primera fase, es plantejaran plans d’acció per a cada instrument polític abordat en base a la identificació, anàlisi i intercanvi de Bones Pràctiques al voltant dels següents temes:

  •  Mesura dels costos i beneficis dels serveis ecosistèmics derivats de l’ús del sol.
  •  Suport de la integració horitzontal dels interessos de l’ecosistema en les polítiques i els plans sectorials.
  •  Exploració de mecanismes financers i de mercat innovadors per al pagament pels serveis ecosistèmics.
  •  Gestió del paisatge per a la sostenibilitat econòmica i ambiental.

Al llarg de l’any dedicat a la segona fase, se supervisarà la implementació dels plans d’acció prèviament desenvolupats.

La primera ronda de selecció de bones pràctiques a el mesurament dels serveis ecosistèmics tindrà lloc a Barcelona el pròxim març del 2020 … ¿t’ho perdràs?

Persona de contacte del projecte al CREAF: Enrique Doblas.

Web del projecte.

, , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
, ,
Un sòl sa és imprescindible per a aconseguir la sobirania alimentària
29 de maig 2020Ángela Justamante
Sis tècniques imprescindibles per a conèixer l’agricultura regenerativa!
26 de maig 2020Ángela Justamante
L’agricultura podria retornar el 50% de les terres de cultiu a la natura i mantenir la seva producció
24 de maig 2020Anna Ramon Revilla
,
Les plantes nouvingudes actuen com un imant per als pol·linitzadors
22 de maig 2020Verónica Couto Antelo
,
El canvi passa per l’ecologia
21 de maig 2020Carles Castell Puig

Follow CREAF on: