Connectant les persones amb la naturalesa

5 de juny 2017

Enguany el Dia Mundial del Medi Ambient ha girat entorn del lema “Connectar les persones amb la naturalesa”. Al CREAF aquest lema mou varis projectes i és una línia que estem desenvolupant amb força per ser-ne actors clau en un futur proper.

Foto: Lluís Comas CREAF (CCBY)

Foto: Lluís Comas CREAF (CCBY)

Us fem un resum de tres projectes actius del CREAF que treballen per connectar la natura a les persones.

Expedició EarthWatch Institute Wildlife in the Changing Andorran Pyrenees.

El CREAF fa tres anys que ofereix l’oportunitat de participar en una expedició als Pirineus d’Andorra liderada pel seu investigador Bernat Claramunt i promoguda per la ONG EarthWatch Institute. Durant els mesos de primavera i estiu, un total de vuit equips constituïts per persones voluntàries de tot el món passen nou dies en contacte amb la fauna i flora de la zona, vivint en primera persona com és una expedició científica. Les observacions fetes pels voluntaris passen a formar part de les dades que el grup de recerca d’en Bernat Claramunt utilitza per constatar els efectes del canvi climàtic a l’alta muntanya i desenvolupar millors eines de gestió del paisatge.

La iniciativa està lligada al Centre d’Estudi de la Neu i la Muntanya d’Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans i és potenciada per Andorra Turisme i el Comú d’Ordino. Es tracta d’una proposta innovadora per promoure el turisme científic al Pirineu que ha entrat dins del Top 10 de les expedicions d’Earthwatch els darrers dos anys i que va ser un dels viatges recomanats per la prestigiosa revista National Geographic Traveler el 2014 dins del rànquing “Top 50” Tour of a Lifetime.

Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra

Expedició de EarthWatch amb voluntaris a Andorra.

Observa, comparteix i aprèn amb Natusfera

El CREAF i el Node Nacional de la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat (GBIF Espanya) es van unir el 2016 per crear Natusfera, una plataforma de ciència ciutadana que serveix per fer un seguiment de la biodiversitat arreu del món. L’objectiu d’aquesta iniciativa era permetre que els ciutadanes i ciutadanes nodrissin les bases de dades mundials sobre biodiversitat amb les seves pròpies observacions a la natura. Avui en dia, Natusfera ja és una realitat; amb 1.813 usuaris actius, que acumulen més de 12.000 observacions, es pot considerar una xarxa social de naturalistes que comparteixen informació, identifiquen espècies i col·laboren en algun dels 122 projectes de seguiment de biodiversitat que té donats d’alta ara mateix la plataforma. En aquest sentit, Natusfera ha estat la plataforma escollida per obtenir dades ciutadanes sobre la presència d’espècies exòtiques dins de la xarxa espanyola de Parcs Nacional o com a sistema d’alerta precoç d’arribada d’espècies exòtiques a Catalunya.
Natusfera també està servint com a eina per entendre i treballar el concepte de biodiversitat a les escoles.

La plataforma té varis projectes donats d’alta que provenen d’escoles, d’entre els quals en destaca el Natusfera Biodiversity Congress (Institut Salas i Xandri), una activitat on l’alumnat de 1r d’E.S.O. d’aquest institut de Sant Quirze del Vallès (Barcelona) va crear i presentar pòsters sobre la biodiversitat de la Serra de Galliners. El treball consistia en identificar i classificar la diversitat d’animals i plantes en tres hàbitats de la serra —camp, bosc i ribera— mitjançant l’ús de Natusfera com a plataforma on compartir, registrar i ordenar la informació. Així, es van realitzar 140 observacions de 24 espècies diferents. Amb l’anàlisi d’aquestes dades a través del mètode científic, l’alumnat va elaborar pòsters per conèixer i entendre la biodiversitat de la zona.

florpalida

Un observatori ciutadà per mesurar els efectes del canvi climàtic en la fenologia del éssers vius

El CREAF està inmers en la creació d’un observatori ciutadà sobre canvi climàtic que recollirà dades sobre la fenologia de plantes i animals amb l’ajuda de voluntaris. Ara mateix l’observatori està en fase de codisseny  i varis científics del CREAF, figures del món de la política (Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’ACA, el Meteocat, etc), institucions estratègiques (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Institut Català d’Ornitologia, la Xarxa d’Escoles verdes, etc.) i ciutadania estan seguint una metodologia innovadora per posar les bases del que serà i llançar-lo l’any que ve. Aquest observatori serà un cas d’estudi dins d’un nou projecte europeu finançat per Horizon2020 anomenat Groundtruth 2.0 en el que hi participen 14 entitats europees.

, , , , ,

Anna Ramon Revilla
Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
Josep Peñuelas, membre distingit de l’Acadèmia Xinesa de la Ciència
15 de juny 2018CREAF
Neix un nou sistema d’alerta del risc d’aparició d’arbovirosis autòctones com el Zika o el dengue
7 de juny 2018Marina Torres Gibert
Nous vídeos disponibles de les CREAF Talks
5 de juny 2018Albert Naya i Díaz
Un món que es fon
31 de maig 2018Jaume Terradas
Neix NEMOR, una xarxa europea per promoure la recerca en muntanya
30 de maig 2018Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: