El contingut d’aigua d’un pi pot predir si resistirà les sequeres extremes
17 de febrer 2021
Una recerca liderada per l’investigador del CREAF i de la UAB Jordi Martínez-Vilalta ha analitzat diverses característiques dels arbres relacionades amb l’aigua, per saber quina és un bon predictor del risc de mortalitat davant de sequeres.

Podem predir on i quan es produeixen episodis de mortalitat per sequera als boscos? Cas d’estudi amb Pinus ponderosa. Foto: Jordi Martínez-Vilalta.
“El contingut d’aigua és una mesura que revela molt bé l’estat hídric d’una planta i ens ajuda a saber si sobreviurà les sequeres que pateixi” explica en Jordi Martínez-Vilalta. L’estudi ha demostrat que aquesta mesura pot estudiar-se basant-se en la teledetecció i ajudar a predir grans mortalitats forestals causades per una sequera extrema, com és el cas de la que es va produir a Califòrnia (EUA) entre el 2012 i el 2016. Són uns resultats importants, considerant que en aquest exemple analitzat es van morir més de 100 milions d’arbres.
En un treball complementari, per testar aquestes idees en condicions controlades a l’hivernacle, es va estudiar la resposta a la sequera plançons de Pinus ponderosa, arbre àmpliament distribuït per Nord-Amèrica. Es va constatar que el contingut d’aigua era capaç de predir la mortalitat igual o millor que les mesures de capacitat de transport i fluxos d’aigua que es fan servir actualment.
Article de referència
Martinez-Vilalta J, Anderegg WRL, Sapes G, Sala A. 2019 Greater focus on water pools may improve our ability to understand and anticipate drought-induced mortality in plants. New Phytologist 223: 22-32. https://doi.org/10.1111/nph.15644