Aprèn a identificar papallones, sempre que vulguis a YouTube!

5 de maig 2020

Ja disponible al canal de YouTube del CREAF el curs en línia identificar les papallones diürnes de l’àrea metropolitana de Barcelona. Organitzat per l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, les dues parts del curs emeses en directe el passat 27 i 28 d’abril van tenir més de 300 espectadors i espectadores. Ara podràs veure-ho sempre que vulguis a YouTube!

Vanessa_cardui_PauGuzman_blog

Exemplar de la papallona migradora dels cards (Vanessa cardui) que es pot observar amb facilitat als parcs i platges de l’àrea metropolitana de Barcelona. Autor: Pau Guzmán.

La situació sanitària per la malaltia COVID-19 pot ser una oportunitat per oferir nous formats adaptats al confinament que estem vivint. És el cas de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), que ha reorganitzat el curs presencial que tenia programat per aquesta primavera en un curs en línia que es va emetre en directe a través de YouTube el passat 27 i 28 d’abril, de 17.30 h a 19 h.

30 persones es van inscriure gratuïtament per poder fer preguntes directament al professor a través de la plataforma de vídeo-seminaris Zoom, però van haver-hi més de 400 sol·licituds d’inscripció! Així que totes les persones interessades van poder seguir el curs en directe a través del canal de YouTube del CREAF, que va arribar a tenir 323 espectadors i espectadores. Ara, a més, queda disponible al canal per poder-ho consultar sempre que es vulgui!

El curs, en català i centrat en explicar la biologia, comportament i curiositats de les papallones en general –sessió 1– i en aprendre a identificar les papallones diürnes de l’àrea metropolitana de Barcelona i en participar en el mBMS –sessió 2–, l’imparteix l’Andreu Ubach, màster en biodiversitat per la UB i coordinador tècnic del Catalan Butterfly Monitoring Scheme (cBMS) a l’àrea de lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Està adreçat a qualsevol persona sense coneixements previs però que estigui interessada en el món de les papallones i que vulgui participar en el seu estudi.

Els vídeos també estan disponibles al web del mBMS, on es poden descarregar més recursos per identificar papallones.

 

SESSIÓ 1. INTRODUCCIÓ A LA BIOLOGIA I ECOLOGIA DE LES PAPALLONES DIÜRNES

En aquesta primera part es tracten temes generals com les característiques que defineixen a les papallones, els cicles vitals i calendaris biològics més habituals, i com es relacionen amb el medi. Què vol dir que són generalistes o especialistes? Quin rol desenvolupen en els ecosistemes? Per què diem que són bioindicadores?

També es resolen nombroses curiositats com quant de temps viuen les papallones, si hivernen, migren o són territorials. Si toquem les papallones i ens taquem els dits de la seva “pols”, les estem perjudicant? Les papallones van sorgir com a insectes nocturns i després es van adaptar a la llum del dia? Catalunya és un dels llocs amb més biodiversitat de papallones a Europa?

 

SESSIÓ 2. IDENTIFICACIÓ DE LES PAPALLONES DIÜRNES DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

En la segona part del curs s’entra en detall a identificar, una per una, la major part d’espècies que es poden observar a l’àrea metropolitana de Barcelona. Quins trucs hi ha per identificar-les al camp? També s’expliquen comportaments específics de cada espècie que ajuden a identificar-les: quines són territorials? Sobre quines plantes es veuen?

S’explica, a més, com es pot participar com a persona voluntària en el mBMS per ajudar a la seva conservació. Què és a metodologia BMS? Com s’ha de realitzar correctament? Cada quant s’han de fer els mostrejos i quant de temps requereixen?

 

L’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme) és un projecte de ciència ciutadana per conèixer la diversitat de les papallones que viuen a l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte es fonamenta en la participació de persones voluntàries que visiten dos cops al mes algun dels 6 parcs i 2 platges metropolitanes seleccionades. L’objectiu de les visites és identificar i comptar les papallones que s’hi veuen. Aquesta primavera s’havien d’iniciar aquests mostrejos, però atesa la crisi sanitària actual a causa de la COVID-19, els censos s’ajornen fins a nou avís.

L’mBMS està impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET) constituït per les tres entitats anteriors. Els resultats de l’mBMS s’utilitzen en l’estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats i les zones dunars dels parcs i platges metropolitans de l’AMB on les papallones actuen com a indicadores de biodiversitat.

Per a més informació i per participar en el projecte consulta el web del mBMS.

, , , , , , ,

Tècnic de Comunicació del CREAF. Biòleg ambiental i gestor de recursos naturals i paisatgístics especialitzat en comunicació científica i ambiental.
Articles relacionats
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
4 de novembre 2021Florencia Florido
El Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET): un laboratori d’idees i una caixa d’eines per a l’anàlisi dels territoris metropolitans
11 de juny 2021Pau Guzmán
Incidència del canvi climàtic a l’agricultura de la conca de la Muga
18 de juny 2014CREAF
,
Ramon Margalef Summer Colloquia “What Ecology can learn from natural and human-induced disturbances – A cross-system view”
8 de juny 2014CREAF
5th International Conference on Mediterranean Pines (MEDPINE 5)
7 de juny 2014CREAF

Follow CREAF on: