Search

Detectada una nova espècie invasora de mosquit gràcies a Mosquito Alert

Aedes japonicus és un mosquit provinent d’Àsia amb potencial per transmetre malalties com el virus del Nil Occidental. S’ha detectat recentment a Astúries gràcies a unes fotografies enviades per un usuari de Mosquito Alert a principis de juny.

Aedes-japonicus
Aedes japonicus. Foto: ECDC

Un cop més la ciència ciutadana es revela com una eina útil i necessària per fer front als nous reptes que ciència i societat afronten conjuntament. La plataforma de participació ciutadana Mosquito Alert ha estat l’encarregada de detectar per primera vegada a la península Ibèrica la presència del mosquit asiàtic Aedes japonicus. És el tercer mosquit invasor del gènere Aedes —després del mosquit tigre, Aedes albopictus, i del mosquit de la febre groga, Aedes aegypti— que es detecta aquí. Aquest nouvingut, s’ha trobat concretament en una àrea relativament àmplia d’Astúries, gràcies a les fotografies que un usuari va enviar a Mosquito Alert i les posteriors verificacions sobre el terreny que l’equip entomològic del projecte va fer durant el juliol.

Tot i que la invasió de moment és reduïda i molt localitzada preocupa, ja que aquest mosquit, com els seus parents, té la capacitat de transmetre malalties com el virus del Nil Occidental, el dengue o Chikungunya. Tanmateix, les autoritats expliquen que en aquest moment el risc que aquest mosquit pugui transmetre malalties aquí és molt baix. L’Aedes japonicus es diferencia del mosquit tigre perquè és de color marronós, lleugerament més gros i les ratlles del tòrax són daurades, i no blanques. A més, és menys urbà i menys agressiu i resisteix millor els climes freds.

Aedes-japonicus1
Fotos d’un exemplar d’Aedes japonicus capturat al lloc de la inspecció. Foto: Roger Eritja

Podeu llegir tota la informació en aquesta entrada del blog de Mosquito Alert.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia