Ecòlegs del CREAF proposen un nou sistema per diagnosticar l’estat de salut dels ecosistemes

29 d'octubre 2015

Un equip d’ investigadors de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF suggereix un sistema de diagnosi basat en la llum i l’olor que emeten les plantes. Aquestes eines, més sofisticades i menys agressives, obren les portes per estimar l’estat fisiològic global dels boscos i els conreus del planeta.

Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l'aire.

Globus captiu mesurant compostos orgànics volàtils de l’aire. Foto: CREAF

La llum que reflecteixen les plantes i el tipus de molècules aromàtiques  que emeten poden donar pistes sobre el seu estat fisiològic i de com aprofiten l’energia. Així ho explica un treball publicat el mes de setembre a la revista Trends in Plant Scienceelaborat per un equip d’investigadors del CREAF, que revelen que aquest sistema integrat millorarà el seguiment dels ecosistemes tant a nivell local com global, tant en l’àmbit de l’agricultura com en el de la gestió del medi ambient.

La falta de nutrients o la sequera debiliten les plantes i fan que siguin menys eficients en transformar l’energia solar en energia química durant la fotosíntesi. Aleshores, les plantes produeixen diversos carotenoids, uns pigments que dissipen l’excés de radiació solar que no poden processar. Aquests pigments canvien de manera característica la llum que reflecteixen.

Si detectem canvis de la llum reflectida en una zona voldrà dir que algun factor està perjudicant les plantes.

“I com que els satèl·lits tenen sensors capaços de detectar la llum que reflecteixen les plantes, les seves imatges ens permeten interpretar a nivell planetari l’estat de salut de les plantes i els ecosistemes. D’aquesta manera, si detectem canvis de la llum reflectida en una zona voldrà dir que algun factor està perjudicant les plantes”, explica Peñuelas, cap de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF i investigadors del CSIC.

Ecòleg fent anàlisis de compostos orgànics volàtils. Foto: CREAF

Ecòleg fent anàlisis de compostos orgànics volàtils. Foto: CREAF

Senyals aromàtiques per demanar auxili

Les plantes emeten més compostos orgànics volàtils (COVs) per defensar-se de l’estrès i per comunicar-se amb altres éssers vius. Per exemple, en situacions de perill, com atacs per depredadors o patògens, les plantes alliberen més quantitat d’un tipus de compostos aromàtics, els isoprenoids. Els darreres anys els ecòlegs han desenvolupat eines sofisticades capaces de mesurar aquests compostos olorosos tant a nivell local com regional tot analitzant les fulles o les flors de les plantes, les molècules aromàtiques que s’acumulen a l’aire, i les imatges de satèl·lit.

En situacions de perill les plantes alliberen més isoprenoids.

“Les plantes debilitades per atacs o per manca d’aigua o nutrients produeixen més quantitat d’isoprenoids com a estratègia per canalitzar l’energia que no poden processar. Per tant, com que som capaços de mesurar les quantitats d’isoprenoids que emet una planta o un ecosistema sencer, podrem utilitzar aquest valor per diagnosticar el seu estat de salut”, explica Josep Peñuelas.

Article:

Peñuelas, J., Bartrons, M., Llusia, J., & Filella, I. (2015). Sensing the energetic status of plants and ecosystems. Trends in plant science20(9), 528-530.

doi: 10.1016/j.tplants.2015.07.002

, , , , , , , , ,

Marina Torres Gibert
Tècnic en comunicació al CREAF. Sóc Biòloga Ambiental (UAB) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF).
Articles relacionats
La conservació de la biodiversitat, clau per al futur de l’economia catalana
17 de gener 2020CREAF
En Josep Peñuelas respon dubtes de nens i nenes sobre el canvi climàtic a l’InfoK
16 de gener 2020Pau Guzmán
,
Conèixer el potencial evolutiu per a conservar i gestionar: l’exemple del teix
16 de gener 2020Àlex Richter-Boix
Les primaveres més verdes estan provocant estius més secs i calorosos
14 de gener 2020Adriana Clivillé
,
“La conca mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la resta del planeta” adverteix l’Alejandra Morán a la COP25
10 de gener 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: