El Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el CREAF promouran la recerca i la innovació en la gestió forestal sostenible

30 de març 2020

Les dues entitats s’uneixen amb l’objectiu d’aconseguir un equilibri entre l’extracció de biomassa forestal i la conservació dels valors naturals de les masses forestals.

L'aprovisionament de biomassa forestal és un dels mapes de la Cartografia. Autor: CREAF

Aprovisionament de biomassa forestal. Autor: CREAF

El CREAF i el Clúster de la Bioenergia de Catalunya han signat un conveni de col·laboració per vincular més estretament l’activitat de recerca i d’innovació tecnològica amb les necessitats del sector de la bioenergia. La visió a llarg termini és la d’assegurar un recurs energètic sostenible pel futur que, alhora, asseguri la conservació dels ecosistemes forestals. Per fer-ho possible, es volen organitzar conjuntament reunions i seminaris tècnics que ajudin al sector forestal a prendre decisions i a escollir models de gestió orientats a adaptar els boscos al canvi climàtic i mantenir-los com un recurs sostenible pel futur tot conservant els seus valors naturals.

“Amb aquest conveni ambdues entitats volem potenciar el flux d’informació entre la recerca i el sector de la bioenergia. Volem ajudar a que la bioenergia esdevingui una de les fonts renovables alternatives als combustibles fòssils per afrontar la crisi climàtica”, comenta Joan Pino, director del CREAF. Per altra banda, Raimon Mariné, President del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, comenta: “ En un context de canvi global com el que estem vivint, el sector necessita l’acompanyament de centres de referència europeus com el CREAF, amb àmplia experiència en la resiliència i el funcionament ecològic de les masses forestals.

“Amb aquest conveni ambdues entitats volem potenciar el flux d’informació entre la recerca i el sector de la bioenergia. Volem ajudar a que la bioenergia esdevingui una de les fonts renovables alternatives als combustibles fòssils per afrontar la crisi climàtica”, comenta Joan Pino, director del CREAF. 

El CREAF és un centre de recerca amb una llarga tradició en l’estudi del funcionament ecològic del bosc. Això li ha permès  avaluar com responen els boscos a les diferents opcions de gestió forestal, o als impactes del canvi climàtic (sequeres, incendis, plagues, etc). A més, ha facilitat que des del centre es desenvolupin eines i mètodes que avui en dia estan ajudant a orientar la presa de decisions i la gestió sostenible del bosc.

Per la seva part, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que representa el sector professional de la bioenergia a Catalunya i té com a objectiu el foment d’un ús sostenible de la bioenergia a Catalunya. El Clúster integra més de 60 empreses, així com les principals entitats públiques i del tercer sector, consolidant així tota la cadena de valor de Catalunya. Els seus principals objectius són; comunicar i difondre els valors de la bioenergia, desenvolupar el mercat a partir de la generació de grans projectes de bioenergia i treballar per garantir un recurs de biomassa sostenible i de qualitat.

Segons el darrer informe de Bioenergy Europe  la bioenergia és la primera font d’energia renovable a Europa, és també l’energia renovable avui en dia que crea més llocs de treball i és l’energia clau pel compliment dels objectius estratègics de transició energètica i per assolir la neutralitat carbònica al continent europeu. En aquest sentit, des del Clúster, es planteja la fita pel 2030, que el sector de la bioenergia contribueixi a reduir 250.000 tones d’emissions de CO2, amb una potència instal·lada de 500 MW i un consum de 800.000 tones de biomassa forestal i agrícola.

 

, , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Ja podeu consultar la memòria anual 2020 del CREAF
30 de juliol 2021CREAF
La pesca pot alterar el comportament col·lectiu dels peixos, amb conseqüències ecològiques i socioeconòmiques
23 de juliol 2021CREAF
,
Quina és la incidència dels bacteris superresistents a les plantes de tractament d’aigües residuals?
20 de juliol 2021Anna Ramon Revilla
Els serveis ecosistèmics dels boscos mediterranis, en perill si la temperatura global puja més de 2 graus
7 de juliol 2021Adriana Clivillé
El CREAF soci promotor del Centre en Resiliència Climàtica d’Eurecat
5 de juliol 2021CREAF

Follow CREAF on: