El Conseller Santi Vila visita els experiments sobre canvi climàtic que el MEDACC té a l’Empordà

1 de desembre 2015

El passat 27 de novembre al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de l’Albera (La Jonquera, Alt Empordà), es va celebrar la jornada d’actualització per a periodistes “Adaptant l’Alt Empordà al canvi climàtic: agricultura, aigua i boscos”. La trobada, que va comptar amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, va reunir un nombrós grup de professionals de la comunicació científica que van poder copsar de la mà dels investigadors les mesures d’adaptació al canvi climàtic dirigides a l’agricultura i la gestió dels boscos i de l’aigua.

Gabriel Borràs (OCCC) va fer la presentació de la jornada. Foto: CREAF

Gabriel Borràs (OCCC) va fer la presentació de la jornada. Foto: CREAF

La jornada, vinculada amb el projecte Life MEDACC, la va organitzar l’ Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), juntament amb el CREAF, l’IRTA i el CSIC. L’objectiu final del projecte és comprovar quines d’aquestes mesures són les més adequades en el nostre territori per resistir els efectes del canvi climàtic. Actualment, a Catalunya hi ha experiments en curs a les conques dels rius Segre, Ter i Muga, on va tenir lloc la trobada. Segons els experts, la zona de la Mediterrània es veurà especialment afectada per l’augment de les temperatures degut al canvi climàtic.

A més, es pronostica un canvi brusc en el règim de pluges, amb episodis de sequera intensa alternats amb d’altres de pluges torrencials.

Per tant, les mesures estudiades en el projecte Life MEDACC han d’anar destinades a pal·liar la reducció d’aigua disponible que es preveu, tant en el medi urbà com en el natural.

En el camp de l’agricultura, els experiments del projecte han demostrat estalvis d’aigua al voltant del 10%. Per altra banda, s’ha destacat la necessitat de tecnificar el sistema de reg, així com de reduir l’abandonament dels camps de conreu, ja que aquests poden tenir una capacitat d’emmagatzemar Carboni superior a la d’alguns boscos. A més, el canvi climàtic obligarà a adaptar els cultius a les noves condicions ambientals, potenciant l’estalvi d’aigua, el conreu de noves varietats i la millora dels sistemes de poda.

Les parcel·les experimentals i el Castell de Requesens de fons. Foto: CREAF

Eduard Pla va mostrar les parcel·les experimentals. Foto: CREAF

En quant a la gestió de les masses forestals, la manca d’aigua i el risc cada vegada més elevat d’incendi són els dos problemes principals que es preveuen. Al canvi climàtic, se li afegeixen factors que ho propicien com la manca de gestió i l’abandonament de les zones rurals. Cal estudiar, doncs, quins són els boscos més resistents a la sequera i als incendis, quins preserven millor el sòl, així com quines són les millors estratègies de gestió forestal, necessària per fer front al canvi climàtic.

Finalment, en matèria d’aigua, es vol implementar un pla de gestió del sector agrícola integrat plenament amb la conservació del medi ambient, a més de garantir la plena participació de tots els agents i usuaris del territori. A més, és estrictament necessari contenir la falca salina litoral i potenciar la recàrrega de la conca de la Muga, gens fàcil si es té en compte que el riu ha patit grans sequeres i en 60 anys ha perdut el 50% del seu cabal.

, , , , , , , , , ,

Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
Enguany el Màster Oficial en Teledetecció i SIG s’impartirà en doble modalitat, presencial i en línia
23 de setembre 2020CREAF
,
Polyfarming, referent de Harvard per a dissenyar un nou model de ciutat
17 de setembre 2020Ángela Justamante
Publiquem el nostre primer butlletí internacional
8 de setembre 2020Adriana Clivillé
Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes
4 de setembre 2020Verónica Couto Antelo
La coincidència d’incendis amb pluges extremes multiplica el risc de perdre sòl forestal al Mediterrani
2 de setembre 2020CREAF

Follow CREAF on: