Search

El CREAF ajudarà a plantejar iniciatives forestals europees contra el canvi climàtic

Enrique Doblas forma part d’un grup d’interès a nivell europeu sobre adaptació al canvi climàtic del sector forestal. El coneixement i innovació del CREAF pot ser un element important a tenir en compte de cara a plantejar solucions contra el canvi climàtic.

eip-agri

L’investigador i coordinador científic del CREAF, Enrique Doblas Miranda, ha estat escollit membre del grup ‘Noves pràctiques forestals i eines d’adaptació i mitigació al canvi climàtic‘. Aquest és un grup d’influència positiva, el principal objectiu del qual és proposar noves estratègies per reduir l’impacte del canvi climàtic sobre els boscos europeus. El grup pertany al seu torn a la iniciativa ‘EIP-AGRI Focus Group‘ (EIP són les sigles en anglès d’Associació Europea per a la Innovació, en aquest cas centrat en l’agricultura i el medi ambient).

"Hi ha altres EIP, com els dedicats a matèries primeres, o aigua. Però aquest, l'EIP-AGRI, és especialment actiu, té molta influència a nivell europeu"

“De vegades, hem vist com la UE convoca projectes d’investigació directament en resposta a propostes i recomanacions dels EIP-AGRI Focus Groups. Es confia molt en el seu criteri, i el CREAF pot ajudar en aquest sentit. Podem aportar el nostre coneixement i plantejar solucions útils perquè els boscos europeus es vegin menys afectats pel canvi climàtic “, explica Enrique Doblas.

El grup al que Doblas ha estat convidat està format per vint persones de tot Europa que d’alguna manera estan relacionades amb el sector forestal: propietàries, consultores, agricultores, guardaboscos… “En el meu cas, vaig principalment en qualitat d’investigador d’una institució científica clau com és el CREAF, però també els interessa la meva tasca com a representant de l’ONG ‘The NODE‘”, apunta Doblas.

recorregut
Funcionament d’un EIP-AGRI Focus Group.

Aquest i altres grups d’interès són iniciatives promogudes per la mateixa Unió Europea per recollir i unir el coneixement sobre les millors pràctiques i avenços en un camp determinat i reflectir els interessos de la societat. “Hi ha altres EIP, com els dedicats a matèries primeres, o aigua. Però aquest, l’EIP-AGRI, és especialment actiu, té molta influència a nivell europeu”, assenyala el coordinador científic del CREAF.

"Hem vist com la UE convoca projectes d'investigació directament en resposta a propostes i recomanacions dels EIP-AGRI Focus Groups. Es confia molt en el seu criteri, i el CREAF pot ajudar en aquest sentit."

La innovació és l’eix vertebrador a l’hora d’analitzar els problemes i plantejar les solucions necessàries per part d’aquest grup de boscos i canvi climàtic i els altres EIP-AGRI Focus Group. La idea és que es generi un coneixement ampli des de la base i que arribi a les esferes polítiques responsables de la presa de decisions. L’heterogeneïtat dels membres que conformen el grup, pel que fa a procedències i interessos, assegura un informe final transversal i que reculli les recomanacions més diverses i representatives de tota la societat.

La primera reunió del grup ‘Noves pràctiques forestals i eines d’adaptació i mitigació al canvi climàtic’ se celebrà a Ljubljana, Eslovènia, els dies 20 i 21 de juny.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia