El CREAF assisteix a dues reunions d’importància política internacional

26 d'abril 2017

L’investigador del CREAF Enrique Doblas ha assistit recentment a dues reunions d’organitzacions internacionals per tractar la problemàtica de les migracions humanes i la importància dels boscos de cara al canvi global.

QuiqueFAOroma

Enrique Doblas a la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), a Roma. Font: Enrique Doblas

El passat 23 de febrer, Enrique Doblas, coordinador científic del CREAF, va tenir l’oportunitat de visitar la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) a Roma, gràcies al seu paper com a cofundador de l’ONG ‘the NODE‘. Allà es va reunir amb representants de les divisions ‘Clima i Medi Ambient’, ‘Polítiques Socials i Institucions Rurals’, ‘Economia del Desenvolupament Agrícola’ i ‘Silva Mediterranea’.

En aquesta trobada, Enrique Doblas va poder conversar sobre un dels assumptes de més interès per a la FAO, el flux de persones a causa del canvi climàtic i la càrrega mediambiental que suposa el seu pas i la seva acollida en altres països. “Dins les necessitats i urgències generades per aquesta situació, el CREAF podria contribuir per mitjà del maneig i anàlisi de big data relacionats amb migració i medi ambient”, explica.

D’altra banda, Doblas va discutir amb Nicolas Picard, secretari de Silva Mediterranea, sobre la seva tasca com a coordinador d’un dels capítols del proper informe sobre l’Estat dels Boscos Mediterranis, previst per a 2018. “Aquest capítol, Causes de degradació i amenaces, s’emmarca en un intent de situar els nostres boscos en els Reptes de Desenvolupament Sostenible, més que no pas la recopilació de dades que va suposar la primera edició de 2013″, explica Enrique Doblas.

pedralbes

Primera trobada del Grup de Treball de la UfM en Medi Ambient i Canvi Climàtic. Autor: Enrique Doblas

A més van parlar sobre les negociacions dutes a terme amb la Unió per la Mediterrània (UfM) a profitant els objectius comuns d’ambdues organitzacions. A la reunió que va tenir lloc a Barcelona al juny de 2016, es van poder establir les bases del camí a seguir per revaloritzar el paper dels boscos mediterranis en el desenvolupament rural de la regió. “El procés avança lentament però sense aturar-se, gràcies a la posició del NODE com a intermediari i mediador”, destaca el coordinador científic del CREAF.

Posteriorment, i arran de les converses amb la UfM, Doblas va assistir a la primera trobada del Grup de Treball de la UfM en Medi Ambient i Canvi Climàtic, celebrat a Barcelona el 14 i 15 de març. “El canvi global és motiu de preocupació per als països membres de la UfM, tot i que encara queda molt camí per recórrer per a considerar els boscos mediterranis no només com a víctima sinó com a agents de canvi i desenvolupament”, explica Enrique Doblas.

La reunió va servir per avaluar el desenvolupament del que la Declaració Ministerial de la UfM ―realitzada a Atenes al maig de 2014 i reconeguda per la Comissió Europea i ONU Medi Ambient― proposava sobre temes de medi ambient i canvi climàtic. A alhora, es van discutir les opcions a seguir a partir d’ara.

, , , , , , , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Les alzines assedegades perden un 21% més de carboni per les arrels
19 de gener 2018Albert Naya i Díaz
Conflictes socials i desastres ambientals en novel•les, cançons i cinema
16 de gener 2018Jaume Terradas
EL CREAF i la Universitat de Costa Rica investiguen com crear i utilitzar el biochar en el cultiu de la pinya
11 de gener 2018Pau Guzmán
El CREAF busca històries personals que tinguin el bosc com a escenari
20 de desembre 2017Anna Ramon Revilla
,
En Sergio Osorio presenta la tesi i demostra que les normes de l’ecologia poden encara revisar-se
20 de desembre 2017Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: