El CREAF dóna el tret de sortida al projecte BeWater

24 de gener 2014

El projecte BEWATER és un projecte europeu que comptarà amb la participació de la societat per establir plans de gestió sostenible de l’aigua i d’adaptació al canvi climàtic. Més de 30 participants de la regió euromediterrània s’han trobat a Barcelona per celebrar el kick off meeting del projecte. 

Foto de grup del projecte BEWATER

Foto de grup del projecte BEWATER

La primera reunió de llançament del projecte BeWater (el kick off meeting), celebrada el 13, 14 i 15 de gener, va forjar la plataforma  de col·laboració que durant els pròxims tres anys i mig servirà per tirar endavant amb els objectius del projecte.

D'acord amb l'enfocament del projecte, durant les reunions els socis van utilitzar tècniques de participació per tal de definir els mètodes de treball, acordar un llenguatge comú i identificar els desafiaments que implica l'execució eficaç d'aquest projecte tan complex.

Durant la trobada, els participants van fer una sortida de camp al cas d’estudi de la conca de la Tordera, que té la capçalera dins del Parc Natural del Montseny. Aquest sortida va permetre observar i sentir de la mà dels actors principals del territori  els reptes que comporta la gestió de l’aigua en aquesta àrea. Els temes d’interès que van sorgir giraven en torn de la hidrologia i els usos de l’aigua sota un context de canvi climàtic, el règim d’ús de les aigües subterrànies, els problemes de qualitat de l’aigua i la seva relació amb els serveis ecosistèmics que ofereixen.  A més, els participants van arribar-se fins  la resclosa de Viladecans i, abans de gaudir d’un dinar típic català, van visitar l’Observatori de la Tordera, on van conèixer els programes de recerca i educació locals que s’hi duen a terme.

Moment de la trobada de socis del BEWATER

Moment de la trobada de socis del BEWATER

Liderat pel CREAF, BeWater compta amb la participació de 12 institucions més, entre les quals hi ha centres de recerca, empreses, ONGs, institucions europees, plataformes i entitats amb un compromís decidit: que BeWater esdevingui realment participatiu i que el coneixement generat a nivell local pugui ser transferit a una audiència nacional i internacionals.

“Ara estem a punt de començar la primera etapa dels processos de participació en cadascuna de les conques d’estudi. El nostre objectiu és involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l’aigua i els seus problemes associats, especialment centrant-se en els impactes previstos del canvi climàtic en una escala de conca”, explica Anabel Sánchez, del CREAF, que coordina el consorci format pels 12 socis representants de tota la conca mediterrània.

Més informació:

Ciència en societat per adaptar les conques del mediterrani al canvi climatic

Anabel Sanchez: a.sanchez ( at) creaf.uab.cat
Photos: Sarah Adams & Elsa Varela

, , , , , , , , ,

Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
Enguany el Màster Oficial en Teledetecció i SIG s’impartirà en doble modalitat, presencial i en línia
23 de setembre 2020CREAF
,
Polyfarming, referent de Harvard per a dissenyar un nou model de ciutat
17 de setembre 2020Ángela Justamante
Publiquem el nostre primer butlletí internacional
8 de setembre 2020Adriana Clivillé
Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes
4 de setembre 2020Verónica Couto Antelo
La coincidència d’incendis amb pluges extremes multiplica el risc de perdre sòl forestal al Mediterrani
2 de setembre 2020CREAF

Follow CREAF on: