,

El CREAF ofereix una residència artística en la convocatòria de La Escocesa 2021

18 de febrer 2021

El CREAF i la fàbrica de creació La Escocesa han començat una col·laboració estable a través d’un conveni signat per ambdues institucions. En aquest cas, la col·laboració es fa en el marc de la convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística 2021, on el CREAF hi ofereix un mòdul específic que ha batejat amb el nom d’Ecotons.  

Cartell de la convocatòria 2021

Cartell de la convocatòria 2021

Fa més de dos anys que un equip de persones del CREAF, entusiasmades amb la idea d’acostar la ciència de l’ecologia a l’art i viceversa, van començar a moure alguns fils per fer realitat aquesta encontre. L’objectiu final, oferir una residencia artística al CREAF, amb la possibilitat d’allotjar-se a l’estació biològica de Can Balasc de Collserola, dirigida a artistes de qualsevol disciplina que volguessin investigar conjuntament amb el nostre personal científic i plasmar-ho en una obra d’art.

Avui, aquest somni està un pas més endavant de complir-se. El CREAF i la fàbrica de creació La Escocesa han començat una col·laboració estable a través d’un conveni signat per ambdues institucions. En aquest cas, la col·laboració es fa en el marc de la convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística 2021, on el CREAF hi ofereix un mòdul específic que ha batejat amb el nom d’Ecotons.

La crida està oberta des d’avui i fins el proper 15 de març i hi pot participar tothom qui tingui una idea connectada amb l’àmbit artístic. Ha de contenir aportacions de continguts, conceptualització, metodologia, planificació, formació i estratègies de col•lectivització. La convocatòria  entén els projectes de recerca i experimentació com aquells que no posen l’accent en la producció de l’obra, sinó que provoquen que el propi procés creatiu pugui generar, entre d’altres, dinàmiques de pensament en col•lectiu, nuclis de conceptualització i generació de continguts, i propostes experimentals de prova i error que es recolzin en el procés i no en la presentació de l’obra acabada.

El mòdul que el CREAF ofereix en la convocatòria de La Escocesa es dirigeix a persones interessades en participar en una residència artística en un centre de recerca en temes d’ecologia i canvi global, plantejant una proposta que persegueixi un diàleg entre el món de l’art i la recerca científica i que reflexioni al voltant de la situació actual de crisi ambiental global. 

La Escocesa situa el seu àmbit d’acció en l’obsolescència com a situació des de la que qüestionar lateralment les relacions i les concentracions de poder que es desprenen dels sistemes tecnològics i socioeconòmics hegemònics. Els desenvolupaments tecnològics punters es limiten a la utilització de nous dispositius i llenguatges per a reproduir les mateixes lògiques que han subjugat als cossos al llarg dels segles: el capitalisme com a subjugació de classe, el patriarcat com a subjugació de gènere, el colonialisme com a subjugació geopolítica, i la crisi ambiental global com la suma de totes elles. És en aquest punt final on el CREAF hi aporta tot el seu coneixement i les ganes de co-crear amb la comunitat artística alguna peça que impulsi l’art i la mateixa ciència a una nova dimensió.

Porta de La Escocesa

Porta de La Escocesa

Ecotons: art per reflexionar sobre la crisi ambiental global  

Els ecotons són zones de transició entre comunitats ecològiques diferents, llocs en certa manera marginals on es posen en contacte realitats diferents, on sorgeixen tensions però també fertilitats inesperades. El mòdul que el CREAF ofereix en la convocatòria de La Escocesa es dirigeix a persones interessades en participar en una residència artística en un centre de recerca en temes d’ecologia i canvi global, plantejant una proposta que persegueixi un diàleg entre el món de l’art i la recerca científica i que reflexioni al voltant de la situació actual de crisi ambiental global. El CREAF proposa un espai d’experimentació, aprenentatge, creuament de disciplines i recerca científica-cultural aplicada a l’estudi de la Biosfera i dels grans reptes ambientals que afronten les nostres societats (com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o la gestió de l’aigua). Aquest mòdul es dirigeix a artistes que desitgin aportar un projecte en aquest espai de col•laboració. Ecotons es planteja com un node específic que comparteix i es nodreix de l’objectiu essencial del CREAF: contribuir al coneixement sobre conservació i gestió del medi ambient i el territori, a més de l’adaptació al canvi ambiental a escala local, regional i global.  

Dins d’aquesta convocatòria es seleccionarà un projecte de recerca o producció artística, en qualsevol àmbit i format, que explori transformacions i nous imaginaris relacionats amb la recerca que es duu a terme al CREAF. Aquests projectes involucraran a com a mínim un investigador o una investigadora vinculat al CREAF i a un membre de la Escocesa, que tutoritzaran el procés. La persona guardonada tindrà accés al personal investigador del CREAF, a les plataformes científiques i tecnològiques que s’utilitzen per recopilar, interpretar i visualitzar dades, tindrà estatus de membre del CREAF durant el desenvolupament de la residència, visibilitat per a l’artista i el seu treball a través dels canals de comunicació del CREAF, i la possibilitat de treballar a l’estació experimental de Can Balasc, la qual consta d’instal•lacions de recerca i d’una masia amb espais amplis i multifuncionals envoltada de boscos al Parc de Collserola. Aquest mòdul és fruit de la col•laboració entre el CREAF i La Escocesa (convocatòria de projectes de recerca i experimentació artística 2021) i s’emmarca dins de l’acreditació de centres d’excel•lència Severo Ochoa del CREAF.

Més informació:

https://laescocesa.org/Convocatories/2021/convo_recerca_2021/bases_beques_recerca_2021_cat.pdf

, , , , , , , ,

Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
,
L’AMB aposta pels prats florits en la seva xarxa de parcs per afavorir la biodiversitat
25 de febrer 2021Pau Guzmán
Solucions basades en la natura i teledetecció per recuperar terrenys degradats, la clau de NewLife4Drylands
19 de febrer 2021Adriana Clivillé
,
El canvi climàtic està reestructurant les comunitats d’ocells europees i nord-americanes
17 de febrer 2021Anna Ramon Revilla
El contingut d’aigua d’un pi pot predir si resistirà les sequeres extremes
17 de febrer 2021Verónica Couto Antelo
Mesurar la biodiversitat de l’agricultura europea, objectiu de FRAMEwork
16 de febrer 2021Adriana Clivillé

Follow CREAF on: