Search

El CREAF participa en l’elaboració de l’informe d’impactes i vulnerabilitat dels boscos espanyols al canvi climàtic

Un equip d’investigadors del CREAF ha estat l’encarregat d’elaborar alguns dels capítols de l’informe “Els boscos i la biodiversitat enfront del canvi climàtic: Impactes, Vulnerabilitat i Adaptació a Espanya”, promogut pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació y Medi Ambient i la Fundación Biodiversidad. L’informe consta de 57 capítols i s’ha elaborat amb l’objectiu de fer front i reduir la vulnerabilitat del patrimoni natural i la biodiversitat del territori espanyol al canvi climàtic.

LOS BOSQUES Y LA BIODIVERSIDAD FRENTE AL CAMBIO CLIMÁTICO:  Impactos, Vulnerabilidad y Adaptación en España
Los bosques y la biodiversidad frente al cambio climático: Impactos, Vulnerabilidad y Adaptación en España.

Els investigadors del CREAF Jordi Vayreda, Marc Gràcia, Jordi Martínez-Vilalta  i Javier Retana, juntament amb Josep Canadell, membre del CSIRO, són els autors del capítol nº25 dedicat a la “Vulnerabilitat dels boscos espanyols al canvi global: efectes de l’estoc i la capacitat d’embornal de carboni”.

El capítol nº31, dedicat als “Mecanismes d’estabilització i resiliència de la vegetació en fornt a esdeveniments climàtics extrems”, ha estat elaborat per Francisco Lloret i Jordi Martínez-Vilalta, investigadors del CREAF, entre altres autors.

Jordi Martínez també va participar en l’edició del capítol nº21 titulat “Vulnerabilidad de los bosques ibéricos de pino albar ante el cambio climático”.

L’elaboració d’aquest informe s’ha dut a terme a través d’un ampli procés participatiu que ha implicat a nombrosos investigadors i experts nacionals i internacionals de diferents administracions, universitats, centres de recerca, i altres organitzacions. 

Hi han participat un total de 140 autors contribuents amb afiliacions que inclouen: 13 comunitats autònomes, 12 països, un total de 17 universitats nacionals i 18 internacionals, 14 instituts i centres d’investigació espanyols i 8 internacionals, 1 centre d’educació i formació professional, 5 unitats del MAGRAMA, 5 unitats de 5 governs autonòmics i 3 organitzacions no governamentals.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia