Search

El CREAF presenta el projecte DeBosCat: la xarxa de seguiment de l’estat dels boscos de Catalunya

Fotografia d'un episodi de decaïment forestal
Fotografia d'un episodi de decaïment forestal

El projecte DeBosCat, impulsat per la Generalitat de Catalunya i coordinat pel CREAF, va néixer amb l’objectiu principal de fer el seguiment dels episodis de sequera dels nostres boscos i així obtenir sèries llargues sobre la seva evolució.

Fotografia d'un episodi de decaïment forestal
Fotografia d'un episodi de decaïment forestal

 

Durant els darrers anys s’han produït diversos episodis de decaïment forestal que han afectat a espècies molt importants a Catalunya, com són el pi roig (Pinus sylvestris), l’alzina (Quercus ilex) i el pi negre (Pinus uncinata).  El projecte DeBosCat, impulsat per la Generalitat de Catalunya i coordinat pel CREAF, va néixer amb l’objectiu principal de fer el seguiment d’aquests episodis i poder obtenir sèries llargues sobre la seva evolució.  Gràcies al DeBosCat es pot saber ja per primera vegada, i a temps real, quins és l’estat de salut del boscos del nostre territori i veure’n la seva evolució. Aquest recull d’informació i seguiment serà clau en la previsió i gestió dels efectes del canvi climàtic en un segment tan important i visible del medi natural català com són els seus boscos.

El projecte es va iniciar l’any 2010, i fins el setembre del 2011 ja s’havien registrat 216 episodis de decaïment, localitzats sobretot a les comarques pirinenques i a la Catalunya central. Durant aquest període, la  superfície total afectada, incloent episodis de mortalitat d’arbres o de decoloració o pèrdua massiva de fulles, va ser d’unes 17 mil hectàrees. Això representa un 1,3% de la superfície forestal catalana.

Durant el 2011 un 1,3% de la superfície forestal catalana va patir un decaïment

Aquest són els primers resultats obtinguts, encara amb el projecte en fase de proves, s’espera que ja cap a l’any que ve es puguin començar a treure dades més completes i homogènies en el territori.

Una eina de seguiment forestal dirigida a gestors i investigadors

El projecte DeBosCat (Decaïment de Boscos de Catalunya) és una xarxa de seguiment de l’estat dels boscos de Catalunya. L’objectiu principal del projecte és el de disposar d’una base de dades georeferenciada en un entorn SIG accessible per gestors i investigadors. Amb la base de dades, el CREAF pretén que es pugui valorar l’estat dels boscs i els seus canvis al llarg del temps, així com identificar quines espècies i masses forestals són més vulnerables davant les pertorbacions i els canvis ambientals. El projecte, que depèn del Servei General de Medi Natural i Biodiversitat (del DAARM) es duu a terme amb una estreta col•laboració entre el CREAF i el Cos d’Agents Rurals, que desenvolupen el treball de camp.

Una primera jornada de difusió dels primers resultats

El passat 29 de maig, el CREAF va organitzar una jornada de presentació del projecte i dels seus primers resultats dirigida als Agents Rurals de Catalunya. Aquest va ser una iniciativa realitzada en el marc de les Jornades PATT del Departament d’Agricultura.

La jornada va repassar els canvis de règim hídric a la conca mediterrània previstos en el marc de Canvi Climàtic i va presentar els resultats obtinguts el 2011 així com les perspectives de futur del projecte.

PROGRAMA de la JORNADA

 

Presentació de la Jornada 
Sr. Carles Calvera Cabeza, Cos d’Agents Rurals 

Passat i futur de les sequeres de Catalunya 
Dr. Vicent Altava i Ortiz, Universitat de Barcelona (DESCARREGA PRESENTACIÓ)

Sequera i estat dels boscos a Catalunya 
Sr. Jordi Vayreda, CREAF (DESCARREGA PRESENTACIÓ)

Pausa 

Seguiment d’episodis de decaïment: Resultats 2011 i perspectives de futur 
Sra. Mireia Banqué i Casanovas, CREAF  (DESCARREGA PRESENTACIÓ)

Com es reparteix la responsabilitat del projecte per comarques? 
Sr. Carles Calvera Cabeza, Cos d’Agents Rurals

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Alzinar afectat per sequera en un vessant sencer al Berguedà aquest estiu de 2022. Autor: Pau Guzmán.
Coneixement
Pau Guzmán

Per què tenim els boscos marrons si no estem a la tardor? Estratègies dels arbres per afrontar la sequera

Catalunya ha viscut l’estiu més càlid des que es disposa de registres i durant el juny i juliol ha patit una sequera excepcional en algunes zones del territori. Seguidament, molts boscos d’Osona, el Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès han aparegut amb les fulles de color marró. Estan morts per sequera aquests arbres? Es poden recuperar? O com podem diferenciar si un arbre està marró per sequera, per un atac d’insecte o fong, o per l’arribada de la tardor?

A l’Empordà, els efectes de la sequera ja són evidents des de juliol, com en aquestes alzines sureres. Autor: Eduard Pla.
Notícies
Pau Guzmán

Any complicat per als boscos de Catalunya

El projecte DEBOSCAT està quantificant durant el setembre la superfície forestal de Catalunya afectada per la manca de pluges, però els efectes ja són evidents

Notícies
Anna Ramon

Ets una enamorada de la natura i li segueixes la pista?

A Catalunya milers de persones es dediquen al seguiment de la natura. Persones que saben més d’espècies animals o vegetals que de personatges de Netflix, que coneixen més cants o

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia