El CREAF s’adhereix a l’European Open Science Cloud, EOSC

18 de desembre 2020

La recentment constituïda associació ‘Núvol Europeu de Ciència Oberta’ (European Open Science Cloud, EOSC, en les seves sigles en anglès) incorpora el CREAF entre els seus membres, a més d’altres centres de recerca i organitzacions de tot Europa.

L’anunci s’ha fet públic a la seva primera assemblea general, on també s’han triat les persones que formaran part de l’equip directiu, entre les quals es troba un investigador de la Universitat Politècnica de ValènciaIgnacio Blanquer. L’objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica. El consorci, al costat de l’equip directiu, treballarà per impulsar el seu desenvolupament i implementació.

Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.

Credit: European Open Science Cloud (EOSC) association website.

L'objectiu de l’EOSC és crear una infraestructura virtual que aglutini totes les dades, serveis i eines de ciència oberta que es generin a Europa els propers anys, amb la finalitat de posar-los a disposició de tota la comunitat científica.

Un altre dels compromisos que implica ser membres de l’EOSC és aportar dades de les diferents línies de recerca del CREAF a aquest núvol. “Això facilitarà que una investigadora o investigador d’un altre país o organització utilitzi la informació pels seus estudis. Per exemple, podria usar les dades de biodiversitat que hem generat al centre per crear models de predicció de distribució d’espècies en diferents escenaris del canvi climàtic”, apunta Joan Masó, investigador del CREAF i del grup GRUMETS de la UAB, i una de les veus que ha promogut l’adherència del centre a l’associació. Joan Masó també creu que és una oportunitat per a impulsar la integració de la informació geoespacial (observació de la terra) i la ciència ciutadana a l’entorn de l’EOSC, camps de recerca que lidera juntament amb el seu grup al CREAF. Aquesta última en concret, a través del projecte europeu d’innovació tecnològica en ciència ciutadana, Cos4Cloud, que coordina el ICM-CSIC i en el qual participa el CREAF.

Un altre dels punts que ressalta Joan Masó és el fet que hi hagi representació espanyola a l’equip directiu. En les seves paraules, “és una bona notícia: Ignacio Blanquer té tot el nostre suport, esperem poder treballar al costat d’ell per a estimular el creixement de l’EOSC i la integració de la ciència espanyola en aquest espai”.

Els estatuts de l’associació estan disponibles en aquest enllaç.

Llista provisional de tots els membres.

, , , , , , ,

Graduada en Biologia (Universitat de València, 2015), màster en Biomedicina (UB, 2016) i Postgrau en Comunicació Científica (Uvic, 2019). Tinc experiència a l'àmbit de la consultoria i l'editorial. La meva passió per la divulgació científica m'ha portat, inevitablement, al CREAF.
Articles relacionats
L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat
13 de desembre 2021CREAF
Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l’hormona de l’estrès
9 de desembre 2021CREAF
Els boscos de Catalunya acumulen tant carboni com el que la seva població emet en 4,4 anys
9 de desembre 2021CREAF
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé

Follow CREAF on: