,

El CREAF s’incorpora com a membre associat al grup europeu d’observacions de la Terra, GEO

1 d'octubre 2019

Enguany, l’organització intergovernamental GEO (de l’anglès, Group on Earth Observations) ha creat la categoria de membre Associat per aglutinar entitats de tot el món relacionades amb les dades geo-espacials i millorar, així, la seva disponibilitat, accés i ús. El CREAF ha estat acceptat recentment entre els sis primers membres integrants.

Participants de la passada trobada anual GEOWeek, que es va fer al Japó. Font: Grumets.

Participants de la passada trobada anual GEOWeek, que es va fer al Japó. Font: CREAF.

La comunitat GEO, que dóna suport a més de 100 estats membres de les Nacions Unides, ha decidit incorporar aquesta figura del Geo Associate per apropar les entitats d’Observació de la Terra no governamentals al sector comercial, que proveeix importants serveis tant públics com privats. Així, expliquen ells mateixos, donen l’oportunitat de beneficiar-se del coneixement col·lectiu, expertesa i habilitats del grup i els seus membres. Per exemple, el paper del GEO ha estat important a l’hora de desenvolupar programes relacionats en l’àmbit dels indicadors de Desenvolupament Sostenible (ODGs).

"Pel CREAF i el grup de recerca Grumets el reconeixement com a membre associat significa la consolidació d'una trajectòria iniciada fa 10 anys" declara Joan Masó.

“Pel CREAF i el grup de recerca Grumets el reconeixement com a membre associat significa la consolidació d’una trajectòria iniciada fa 10 anys. El CREAF contribueix al GEO en aspectes sobre la documentació de qualitat de dades espacials (projecte GeoViQua), la coordinació de les xarxes d’observació de la terra (observatori ENEON, i el projecte GEOEssential), la transferència de dades d’observació remota per a la gestió d’àrees protegides (en el projecte ECOPotential) i la integració de Ciència Ciutadana amb les altres fonts d’observació de la terra (en els projectes GroundTruth 2.0 i WeObserve)” explica l’investigador del CREAF, Joan Masó. A més, segons afegeix Ivette Serral de Grumets: “esdevenir membre associat ens permetrà una participació més activa i independent als projectes europeus, i una veu més directa en la presa de decisions pel que fa al tractament de les dades geoespacials a nivell global. No cal dir que en aquests moments de crisi ambiental global, amb els incendis de l’Amazones i el desgel a l’Àrtic, aquesta participació es fa més necessària que mai.”

Per aquest motiu, el CREAF s’incorpora ja en aquesta primera ronda de membres associats i serà presentat en la GEO Week 2019, que se celebrarà a Canberra aquest novembre, on el centre participarà també en diverses activitats. “En un període com l’actual on la necessitat d’actuar per mitigar el canvi climàtic es contraposa al progrés econòmic, GEO fa una feina important aportant les dades necessàries per a poder prendre decisions basades en evidències (les observacions de la terra) i el coneixement científic que se’n deriven i així permetre un desenvolupament sostenible“ conclou Masó.

, , , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
El canvi climàtic i el creixement poblacional, claus del declivi de la civilització de l’Illa de Pasqua
30 de juliol 2020Verónica Couto Antelo
Un estudi participatiu ha permès observar 2.579 papallones de 29 espècies diferents als parcs i platges metropolitans
24 de juliol 2020CREAF
El canvi climàtic, la desforestació i els incendis modifiquen la fragància de la selva de l’Amazones
23 de juliol 2020Anna Ramon Revilla
,
Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta
20 de juliol 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: