El Landsat-8 ajudarà en la recerca científica i en la gestió del territori

25 de juny 2013

La informació captada pel Landsat-8 serà publica i servirà per avançar en la investigació, estudi i gestió del nostre planeta, concretament, en el seguiment de l’agricultura, els boscos, el consum d’aigua o la gestió energètica. 

Landsat 8 (Foto:NASA)

Landsat 8 (Foto:NASA)

Notícia publicada a UAB Divulga

El passat 11 de febrer, la sala d’actes de la Facultat de Ciències va ser testimoni en directe del llançament del nou satèl·lit d’observació de la Terra, Landsat-8. Els satèl·lits de la sèrie Landsat han captat dades des de fa més de 40 anys cada 16-18 dies amb una resolució de entre 15 i 120 metres. El nou Landsat-8,  una iniciativa de la NASA i de la USGS (l’agència mediambiental dels Estats Units),  continua aquesta sèrie i incorpora diverses millores: una capacitat 16 cops superior de distingir els nivells d’energia que arriben de cada punt de la terra, recollida d’informació en més regions de l’espectre electromagnètic i un sistema d’enregistrament menys sensible a errors mecànics. El Landsat-8 és doncs una oportunitat extraordinària per a una millor observació, planificació i ordenació del territori, basada en dades de gran qualitat i amb el suport d’una base de dades dels canvis dels últims 40 anys.

A més de la seva funció de recerca i gestió, el Landsat-8 també proporciona material educatiu de gran interès, que pot ajudar a escoles, universitats i ciutadans en general.

Les dades que aporta aquest satèl·lit seran gratuïtes i disponibles per tothom, com ho han vingut sent en els últims deu anys. El Grup d’Investigació en Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d’Informació Geogràfica (GRUMETS) incorporarà les dades delLandsat-8 al servidor públic de imatges de satèl·lit, SatCat. Allà es podran visualitzar amb molt de detall les imatges, sobreposar-les a d’altres informacions cartogràfiques.

Aquestes imatges seran tractades amb el software MiraMon, dissenyat pel mateix grup GRUMETS, premiat internacionalment i utilitzat en 38 països.

El grup GRUMETS, format per membres de la UAB i del CREAF, és un grup consolidat reconegut per la Generalitat. Els seus integrants treballen en el camp de la teledetecció des de finals dels 80. Actualment, aquest grup esta treballant en el projecte DinaCliVe que, mitjançant la teledetecció, estudiarà el paper del canvi climàtic en la transformació dels sòls de la Península Ibèrica durant els últims 50 anys, a la vegada que provarà de fer projeccions fins l’any 2025.

Les dades del nou satèl·lit també poden servir per fer un seguiment de la neu que tenim als Pirineus, les reserves hídriques o l’estudi de la evapotranspiració. Tot plegat millorarà la gestió i estalvi d’aigua a Catalunya.

GRUMETS utilitzarà dades del Landsat-8 en varis projectes de recerca.

Un altre dels estudis que es podran desenvolupar amb aquestes dades és el del anomenat “treeline” o límit superior dels arbres a l’alta muntanya i la seva variació al llarg del temps. Degut al canvi climàtic, s’espera que aquest línia estigui cada vegada més amunt en moltes zones peninsulars. Les millores del Landsat-8 també permetran als investigadors de la UAB realitzar treballs sobre la qualitat de l’aigua a les zones costaneres, tant en l’aigua marina com en la continental, llacs o aiguamolls, i fer també mapes de les zones pesqueres més productives. Finalment, realitzar un balanç energètic de les ciutats mitjançant el seu balanç tèrmic, obtingut gràcies a les imatges del satèl·lit, és una altra de les línies d’investigació que s’obren a partir d’ara.

El dia del llançament del Landsat 8 GRUMETS va organitzar un acte divulgatiu per seguir en directe aquest esdeveniment. La UAB en fa fer un vídeo que podeu consultar aquí mateix:

, , , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Marcos Fernández-Martínez, Josep Peñuelas i Jordi Sardans guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona 2018
15 de febrer 2019CREAF
,
Els boscos de Catalunya es mantenen verds tot i la gran quantitat de processionària
12 de febrer 2019Anna Ramon Revilla
, , ,
11 dones imprescindibles per l’ecologia terrestre i l’evolució
11 de febrer 2019CREAF
El CREAF i l’escola Peramàs de Mataró comencen una relació plena de magnetisme
6 de febrer 2019Anna Ramon Revilla
Comença un nou projecte que vol integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible
5 de febrer 2019CREAF

Follow CREAF on: