,

Els científics estudien el llenguatge químic de les plantes des del cel

10 d'octubre 2013

Un estudi dut a terme per científics del CREAF i del CSIC ha demostrat que l’índex de reflectància PRI permet quantificar els gasos que emeten les plantes per comunicar-se o en situacions d’estrès.

Aquest índex es calcula mesurant la llum que la vegetació reflecteix amb l’ajuda de foto sensors en avions o mitjançant imatges satèl·lit.

Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Alfons Isard)

Imatge aèria dels boscos de La Cerdanya (Foto: Isard Alfons)

Un grup d’experts del CREAF i del CSIC ha comprovat que és possible estimar de forma contínua i a distància la quantitat de compostos orgànics volàtils ( COV ) que produeixen les plantes en grans extensions. Segons els resultats de l’article publicat a Nature Communications, l’Índex de Reflectància Fotoquímica (PRI ,per les sigles en anglès) està relacionat amb la quantitat de gasos que emeten les plantes per comunicar – isoprè i monoterpens en el cas que estudia l’article. Així doncs, si es mesura la llum que reflecteixen les plantes, sobrevolant la vegetació amb avions dotats de sensors o mitjançant imatges de satèl·lit , es pot calcular de forma molt simple el PRI i, per tant, estimar ràpidament la quantitat de gasos que s’estan emetent .

“L’ús de la teledetecció ens permetrà estudiar a gran escala quina quantitat de COVs està abocant la vegetació a l’atmosfera i serà un pas endavant per predir molt millor la química atmosfèrica, per exemple quant ozó es crearà a les capes baixes de l’atmosfera en zones sensibles o en moments concrets”, comenta Josep Peñuelas, professor d’investigació del CSIC i investigador del CREAF.

"L'ús de la teledetecció serà un pas endavant per discernir els efectes dels COV a la formació d'aerosols i en el clima local i regional”, apunta Josep Peñuelas.

Fins al dia d’avui, els científics quantificaven aquests gasos amb mesures puntuals en el camp i amb l’ajuda de simulacions que facilitaven els models matemàtics disponibles .

Radiació solar , vegetació i tubs d’escapament: un còctel indesitjable

Les plantes terrestres emeten a l’atmosfera gasos que els permeten protegir-se de l’estrès, comunicar-se amb altres plantes o fins i tot atreure pol·linitzadors o espantar depredadors. Les emissions de COVs canvien la química atmosfèrica i poden convertir-se en gasos contaminants, com l’ozó, si reaccionen amb els gasos d’origen industrial o amb els fums de la combustió de cotxes, avions i vaixells. Això, sumat als alts nivells de radiació solar propis de les èpoques estivals, afavoreix la generació d’ozó troposfèric en algunes zones de la Península i fa d’Espanya el país de la UE que més dies a l’any supera els límits d’ozó recomanats per l’agència Europea del Medi Ambient .

 

, , , , , , , , , ,

Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
,
De què fa olor la primavera?
15 d'abril 2021Verónica Couto Antelo
,
La manca de vent que provoca el canvi climàtic pot endarrerir la caiguda de les fulles en les latituds altes
13 d'abril 2021Anna Ramon Revilla
Nova etapa d’Eklipse, una iniciativa europea que omple el buit entre política i coneixement sobre biodiversitat
6 d'abril 2021CREAF
Mariona Ferrandiz guanya el Premi de Recerca Científica de l’Ajuntament de Barcelona
26 de març 2021CREAF
,
“Cal integrar els serveis ecosistèmics i la biodiversitat en les polítiques de conservació del medi natural”, Judit Lecina
26 de març 2021CREAF

Follow CREAF on: