Els líquens no enganyen: les zones ramaderes de Catalunya estan contaminades per amoni

6 de febrer 2018

El nitrogen és un nutrient essencial per la vida, però els ecosistemes no són capaços de processar-lo quan es troba en excés i passa a ser un element perjudicial. Això s’està donant als voltants de les nostres granges, on el nitrogen s’acumula en forma d’amoni. Els líquens, que són molt sensibles a aquest tipus de contaminació, han permès a la investigadora Anna Àvila estudiar-ho.

L'estudi de la composició de líquens al tronc dels arbres permet saber si les poblacions estan afectades per la contaminació. Autor: Lluís Comas.

L’estudi de la composició de líquens al tronc dels arbres permet saber si les poblacions estan afectades per la contaminació. Autor: Lluís Comas.

L’agricultura i la ramaderia intensives generen grans quantitats d’amoni a partir dels excrements i dels fertilitzants amoniacals que s’apliquen als conreus; amoni que provoca l’acidificació del sòl i l’aigua, la pèrdua de biodiversitat i l’emissió de compostos nitrogenats a l’atmosfera. Però no es tracta només d’una afectació local de les comarques ramaderes, sinó que els nitrats un cop a l’aire es combinen amb altres gasos tòxics i viatgen a llarga distància.

Investigadors del CREAF i la UAB han estat buscant, justament, en quin punt la contaminació atmosfèrica per amoni entra en conflicte amb la fauna i flora, el conegut com a nivell crític. Per fer-ho, s’han desplaçat a un alzinar que envolta una granja d’Osona i han estudiat la composició de líquens als arbres. Els líquens són uns perfectes bioindicadors, perquè quan la qualitat de l’aire no és bona ràpidament es veuen afectats. I, efectivament, els resultats indiquen que estem davant d’un ecosistema molt contaminat i que el valor crític aquí és tres vegades més gran que el de referència a Europa. Un valor que, tot i això, no sorprèn, ja que les emissions per amoni a Espanya al 2016 van ser un 39% més altes que fa gairebé 40 anys.

Podeu llegir més informació a la notícia relacionada que ha preparat l’Anna Àvila pel web UAB Divulga.

, , , , , ,

Verónica Couto Antelo
Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
Catalunya necessita repensar la gestió de l’aigua, dels boscos i de l’agricultura
24 d'abril 2018Albert Naya i Díaz
En Constantí Stefanescu participa en l’elaboració de la ‘Guia de les papallones diürnes de Catalunya”
24 d'abril 2018CREAF
Barcelona participarà amb 70 ciutats en una marató de biodiversitat
19 d'abril 2018Anna Ramon Revilla
,
La intel·ligència afavoreix l’aparició de noves espècies
17 d'abril 2018Giulio Nigro
Per a què volem tants escarabats diferents?
16 d'abril 2018Francisco Lloret

Follow CREAF on: