Search

Els peixos de llacs remots d’alta muntanya s’estan “feminitzant”

L'estudi s'ha relitzat en truites comunes (Salmo trutta) de llacs d'alta muntanya. Autor: J.R. Fernández (CC BY-NC-ND 2.0)
L'estudi s'ha relitzat en truites comunes (Salmo trutta) de llacs d'alta muntanya. Autor: J.R. Fernández (CC BY-NC-ND 2.0)

Les substàncies químiques artificials similars a les hormones estan més presents en el medi ambient que mai, tant que fins i tot han arribat a les aigües continentals de zones remotes. Un equip de l’IDAEA-CSIC, del CREAF i d’altres entitats, ha detectat en els llacs remots dels Pirineus i dels Tatras, Eslovàquia, el primer cas de feminització en peixos lligada a la contaminació atmosfèrica per disruptors endocrins.

L'estudi s'ha relitzat en truites comunes (Salmo trutta) de llacs d'alta muntanya. Autor: J.R. Fernández (CC BY-NC-ND 2.0)
La truita comuna (Salmo trutta) és un dels peixos afectats per l’efecte dels disruptors endorcins. Autor: J.R. Fernández (CC BY-NC-ND 2.0)

Els peixos dels llacs remots d’alta muntanya a Europa s’estan “feminitzant”. L’estudi, publicat a la revista Nature Scientific Reports, ha estat realitzat per Benjamí Piña, Sergio Jarque i Joan Grimalt de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IDAEA-CSIC), Jordi Catalan, pertanyent al CREAF, i Reinhard Lackner de la Universitat d’Innsbruck (Àustria). En ell s’ha detectat el primer cas en què un vertebrat es feminitza a causa exclusivament de la contaminació atmosfèrica. S’ha observat que els contaminants que alteren el sistema hormonal -els anomenats disruptors endocrins- van aconseguir arribar a l’interior dels peixos viatjant per l’aire i dipositant-se en els llacs remots. “Aquests llacs estan allunyats de les fonts emissores d’aquests compostos, com les ciutats o els camps de conreu, així que l’única via de contaminació possible és a través de l’aire”, comenta des del CREAF Jordi Catalan.

Segons l’estudi, els llacs d’alta muntanya dels Pirineus i de les muntanyes Tatras, a Eslovàquia, estan rebent aquestes substàncies químiques que s’estan acumulant en els peixos. De fet, s’han trobat disruptors en la seva sang, el seu fetge i el seu teixit muscular, que estan provocant que els mascles presentin característiques femenines. “Es podria dir que els peixos mascles s’estan empassen píndoles anticonceptives involuntàriament”, diu el zoòleg Reinhard Lackner. L’efecte d’aquestes substàncies similars a les hormones és menys perceptible en truites femelles, perquè els seus nivells naturals d’estrògens són relativament elevats. Tot i que el grau de feminització que s’ha observat no constitueix una amenaça per a la capacitat reproductiva d’aquests peixos, aquests contaminants són un problema perquè tenen un impacte durador sobre el medi ambient, ja que són molt persistents i s’acumulen al llarg de les cadenes tròfiques.

És la primera vegada que aquests disruptors endocrins arriben a llaca d'alta muntanya. Font: CREAF
És la primera vegada que es detecten aquestes substàncies a llacs d’alta muntanya. Font: CREAF

Una seriosa advertència per a nosaltres mateixos

Aquests compostos també s’acumulen en els humans i el seu potencial estrogènic pot donar lloc a malformacions en el naixement, obesitat, alteracions en el metabolisme de la tiroide, entre d’altres. Es desconeixen quins són els nivells crítics d’aquesta contaminació difusa, però “els resultats d’aquest estudi s’han de prendre molt seriosament donats els casos creixents de disrupció endocrina en humans (OMS 2012). Per tant, les conclusions són rellevants, no només des d’una perspectiva conservacionista del medi natural, sinó perquè alerten d’una possible influència general sobre la salut humana de la contaminació transportada per l’aire, fins i tot a llocs molt allunyats de les fonts emissores “, comenten Joan Grimalt i Benjamí Piña de l’IDAEA-CSIC.

OMS/WHO, 2012. Global assessment of the state-of-the science of endocrine disruptors. T. Damstra, S. Barlow, A. Bergman, R. Kavlock, G. Van Der Kraak, Eds. WHO Press, Geneva CH, 2012

Autora: Jessica Requena

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Passeig de pujades, al costat del parc de la Ciutadella (Barcelona). Foto: Corina Basnou.
Notícies
Anna Ramon

Ens hem acostumat a respirar contaminació?

El CREAF llança una campanya a través d’una app per conèixer com percep la contaminació de l’aire i el verd urbà la gent que fa vida dins de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia