Search

En Marcos Fernández Martínez rep un dels guardons científics dels Premis Sant Jordi

El passat 20 d’abril, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va lliurar els Premis Sant Jordi 2018 corresponents al LXXXVII Cartell de premis i de borses d’estudi, per un import total de 173.000 euros. És un reconeixement que distingeix obres i les persones que les han escrit en tots els àmbits de la ciència i cultura catalanes.

Dels cinquanta-quatre guardons atorgats, l’investigador de la Universitat belga d’Anvers i col·laborador del CREAF, Marcos Fernández Martínez, ha rebut el Premi IEC d’Ecologia RAMON MARGALEF. A en Marcos se li ha reconegut el treball Sobre la influència dels canvis en el CO2 atmosfèric, les temperatures, els usos del sòl i la deposició atmosfèrica en el cicle del carboni global, que formava part de la seva tesi doctoral. Aquesta és la sisena edició d’aquest premi en concret, que valora la millor tesi doctoral o el millor treball d’investigació sobre ecologia.

premis_sant_jordi_2018
Fotografia amb totes les persones premiades. Autor: Jordi Pareto / IEC

Els Premis Sant Jordi van ser instituïts l’any 1914 i constitueixen així la tradició més antiga de l’IEC. L’edició d’enguany presenta com a novetat destacada la primera edició del Premi Creu Casas de l’IEC, creat per a promoure les dones que conreen la ciència, i que té dues modalitats: la primera, concedida a l’enginyera indutrial Laura Tremosa, s’ofereix a una dona en reconeixement de la seva trajectòria en tasques de divulgació i aproximació de la tecnologia a l’alumnat femení en qualsevol àmbit (enginyeria, arquitectura, informàtica, telecomunicacions, etc.); i la segona s’atorga a un grup de treball liderat per una dona que hagi desenvolupat metodologies d’apoderament de les dones o d’ensenyament per a captar el talent femení en els camps esmentats, i ha estat concedida a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-CAT).

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia