,

Encara falta informació per constatar científicament que els boscos milloren la salut de les persones

21 d'abril 2020

Un estudi recent en el que han participat el CREAF, el CTFC i la UAB constata que gairebé el 20% dels estudis que s’han fet per relacionar la salut dels boscos i la de de les persones no són complets. Per exemple, no descriuen el tipus de bosc i les variables forestals utilitzades són molt heterogènies.

CC0/Public Domain.

CC0/Public Domain.

“Encara que hi ha evidència científica que relaciona el bosc i la salut humana, la major part se centra en la part mèdica i obvia el component ecològic dels ecosistemes forestals”, explica el primer autor de l’article, Albert Bach, investigador de l’ICTA i el CREAF. I afegeix “així com estudiem la salut de les persones de manera integrada amb sistemes interrelacionats, també hauriem d’analitzar els boscos com un sistema complex i ric”.

L’estudi, on han participat els investigadors del CREAF Josep Peñuelas i Joan Llusià, ha analitzat els compostos orgànics volàtils (COVs) que emeten les plantes per comunicar-se entre elles, defensar-se de les plagues o respondre a les situacions ambientals. Tot i que es creu que poden estar relacionats estretament amb els beneficis que sentim les persones quan som al bosc, no s’han trobat encara quin és el mecanisme que ho provoca.

De fet, aquesta investigació publicada a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health ha analitzat les variables de salut de diversos voluntaris com la presió arterial, la freqüència del pols i els nivells de cortisol en passejar pel bosc. En aquest cas tampoc s’han pogut identificar uns patrons clars que relacionin aquestes variables i el tipus de bosc. Per això, els investigadors i investigadores remarquen que és imprescindible seguir-ho estudiant.

Article de referència:
Albert Bach Pagès, Josep Peñuelas, Jana Clarà, Joan Llusià, Ferran Campillo y López, Roser Maneja (2020) How Should Forests Be Characterized in Regard to Human Health? Evidence from Existing Literature. Int. J. Environ. Res. Public Health, 17, 1027

, , , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apasionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB) i màster en comunicació científica (BSM-UPF).
Articles relacionats
Enguany el Màster Oficial en Teledetecció i SIG s’impartirà en doble modalitat, presencial i en línia
23 de setembre 2020CREAF
,
Polyfarming, referent de Harvard per a dissenyar un nou model de ciutat
17 de setembre 2020Ángela Justamante
Publiquem el nostre primer butlletí internacional
8 de setembre 2020Adriana Clivillé
Les marmotes es comuniquen mitjançant dialectes
4 de setembre 2020Verónica Couto Antelo
La coincidència d’incendis amb pluges extremes multiplica el risc de perdre sòl forestal al Mediterrani
2 de setembre 2020CREAF

Follow CREAF on: