Search

Uforest busca ambaixadors per a formar-los i omplir d’arbres les ciutats

Arbres urbans a Bucarest, Rumania. Imatge: Dan Visan a Unsplash
Arbres urbans a Bucarest, Rumania. Imatge: Dan Visan a Unsplash

El CREAF, a través del projecte Erasmus+ Uforest, obre una enquesta dirigida a persones interessades a promoure un canvi a les ciutats i a omplir-les d’arbres i verd urbà. L’enquesta servirà per a crear un programa formatiu adaptat a les necessitats.

Escriure un llibre, tenir un fill… Tradicionalment, la saviesa popular ens anima a perpetuar la nostra individualitat. No obstant això, plantar un arbre és una d’aquelles accions memorables que ens permeten transcendir col·lectivament.

“Arbres? Però si jo visc en una ciutat! On els plantaré?”. Justament, a les ciutats. A la teva. Et necessitem, volem formar al màxim d’ambaixadors per a reverdir les nostres urbs. Per això, el CREAF, a través del projecte Erasmus+ Uforest, ha llançat una enquesta que busca persones motivades que somien amb generar un impacte en el seu entorn, al seu país i en el seu planeta mitjançant solucions basades en la naturalesa.

Si ets una d’elles, des d’avui i fins al 20 de juny, et convidem a respondre aquesta enquesta en la qual et preguntem què necessites i què t’encantaria aprendre sobre el verd urbà. Amb les respostes, en Uforest desenvoluparem programes formatius adaptats a tu. T’apuntes?

Corina Basnou

Aquest programa formatiu té l’objectiu de donar eines per a promoure un canvi i empoderar persones de moltes àrees del coneixement vinculades al poder transformador dels boscos dins les ciutats.

CORINA BASNOU, coordinadora del projecte Uforest dins el CREAF.

Des de metges a urbanistes, passant per advocades, empresàries o artistes

Sabem que la presència de masses forestals impacta a tot el planeta i a múltiples nivells. I és que un arbre és com una orquestra, un multitasker de primera que filtra l’aire i enriqueix la qualitat del sòl, que mitiga les inundacions, que refresca i embelleix el seu entorn, que afavoreix la biodiversitat i que millora la nostra salut física i emocional.

Amb les persones succeeix el mateix; el paper dels boscos i el verd urbà no és un tema exclusiu de la jardineria. Tenir ciutats més verdes afecta i millora la qualitat de vida de la societat. Per aquest motiu, busquem ambaixadors multidisciplinaris que, per exemple, provinguin d’aquestes set agrupacions del coneixement:

  • Urbanisme i Geografia
  • Biologia i Ecologia
  • Tecnologia
  • Dret
  • Salut
  • Emprenedoria i Turisme
  • Comunicació i Art

Urbanisme i Geografia

Les masses forestals a les urbs permeten rehabilitar terrenys degradats i afavoreixen les transformacions urbanes sostenibles, un repte importantíssim per a les disciplines que estudien l’ordenació de les ciutats i la planificació del medi ambient. Per exemple, els boscos urbans i les cobertes verdes són útils com a refugis climàtics i s’enfoquen com una solució a la necessitat del planeta d’adaptar-se a la crisi ambiental actual.

Biologia i Ecologia

Les especialitats que treballen per a conservar i gestionar la biodiversitat i els ecosistemes enfront dels embats del canvi climàtic són agents clau per a crear boscos urbans. Aquestes disciplines coneixen molt bé com el verd a la ciutat millora la connectivitat ecològica i la biodiversitat, les respostes dels éssers vius a les alteracions ambientals i l’impacte d’aquests canvis en el benestar i la salut de les poblacions humanes.

Tecnologia

Integrar els coneixements de les enginyeries amb les ciències ambientals resulta fonamental per a conservar i gestionar sistemes forestals urbans. Mitjançant tecnologia biològic-ambiental i l’anàlisi de dades geoespacials, s’aborden aspectes tan diversos com l’economia i l’urbanisme ecològics, la salut pública, els espais degradats, el CO₂ atmosfèric, el cicle hidrològic i els contaminants del sòl, l’aire i l’aigua.

Dret

El desenvolupament sostenible ha d’estar regulat i formar part dels projectes de creació de boscos urbans. El dret ambiental estudia el pensament ecològic i la relació de l’ésser humà amb la naturalesa, marcant les pautes d’un urbanisme smart que s’emmarca en el dret al medi ambient i als espais verds.

Salut

Les professions sanitàries són determinants per a desenvolupar polítiques que mantinguin, protegeixin i promoguin la salut. Amb les masses forestals urbanes es desenvolupen experiències innovadores en l’àmbit de la salut mental i s’estudien les variables de la salut i la gestió de la sanitat pública en relació als diversos tipus de boscos.

Emprenedoria i Turisme

Econòmicament, els espais verds afavoreixen noves fonts de desenvolupament sostenible. Especialment, l’embelliment de la ciutat mitjançant masses forestals inspira empreses de productes turístics basats en la preservació del patrimoni natural urbà.

Comunicació i Art

Transversalment a totes les disciplines, la comunicació i l’art aporten coherència i sensibilitat als projectes de boscos urbans, a més de canalitzar el seu impacte social i mediambiental. D’altra banda, els continguts divulgatius i artístics impulsen canvis de percepcions i actituds, promouen la participació ciutadana i la generació de solucions innovadores.

Com l’arbre, tu també ets multitasker? Suma’t-hi!

Uforest. Your urban forest.

Logo Uforest

Uforest està liderat per ERSAF (Itàlia) i rep el suport de l’European Forest Institute (EFI) i de altres centres de recerca, organismes públics, universitats i consultores como ERSAF (Itàlia), ETIFOR (una spin-off de la Universitat de Pàdua), Politecnico de Milano (Itàlia), Agresta (Espanya), Universidad Transilvania de Braşov (Romanía), Forest Design (Romanía), Trinity College (Dublín, Irlanda), Green City Watch (Països Baixos), Nature Based Solutions Institute (Canadà), CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia