Espanya té prop de 7.000 milions d’arbres

3 de setembre 2015

  • Seguint el fil d’una recent publicació de Nature que estima la densitat i el nombre total d’arbres del planeta, el CREAF  ha estimat les mateixes dades en el territori espanyol.
  • Castella i Lleó i Catalunya són les comunitats autònomes que més arbres tenen i l’alzina és l’espècie que hi predomina.

Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez

Alzinar amb pi pinyer, al Parc Natural de Collserola (Barcelona). Foto: J. Luis Ordónez (CREAF).

Al territori espanyol s’estima que hi ha un total de 6.971.283.041 arbres, segons les dades oficials del darrer inventari forestal nacional (IFN3), elaborat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente entre el 1997 i el 2008. En aquest recompte no han estat considerats els arbres joves que no arriben a 75mm de diàmetre normal (diàmetre del tronc mesurat a 1,30 m d’alçada), seguint la metodologia de l’IFN3.

Catalunya se situa en la segona posició com a comunitat autònoma més arbrada amb 1.035.407.888 arbres, després de Castella i Lleó amb 1.210.642.112 arbres, malgrat que la superfície d’aquesta comunitat és quasi tres vegades la catalana. El motiu, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF, és que “Catalunya és un territori amb molta superfície forestal i, a més, té boscos molt densos”.

Catalunya es situa en la segona posició com a comunitat autònoma amb més arbres després de Castella i Lleó.

De fet Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d’arbres, concretament 637 arbres per hectàrea, juntament amb La Rioja (694 arbres/ha) i Cantàbria (653 arbres/ha). L’alzina és l’espècie que predomina a tot el territori espanyol i representa un 19,12% dels arbres totals. A Castellà i Lleó i a Catalunya, aquests percentatges es mantenen força semblants (un 17,1% i un 24,4% respectivament).

El CREAF va col·laborar en el tercer Inventari Forestal Nacional (IFN3)

Aquestes dades s’extreuen de l’Inventari Forestal Nacional, un projecte promogut pel Ministeri d’Agricultura per conèixer els recursos existents als nostres boscos, que aporta dades sobre biomassa, estocs de carboni, capacitat d’embornal i biodiversitat, entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l’IFN s’ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l’estat dels boscos espanyols.

El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori nacional. Durant l’inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l’investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per aportar informació d’indicadors ecològics complementaris i conèixer l’estat dels boscos de Catalunya. Actualment s’està acabant el mostreig de camp del quart inventari (l’IFN4) a Catalunya, i està previst que finalitzi a finals de 2015.

, , , , , , ,

Marina Torres Gibert
Tècnic en comunicació al CREAF. Sóc Biòloga Ambiental (UAB) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF).
Articles relacionats
“No podrem eliminar els incendis del sistema mediterrani. El que podem fer és decidir sobre com volem que siguin, i aprendre a conviure amb el foc”, Andrea Duane
29 de maig 2019Ángela Justamante
La sequera és la principal culpable de la davallada d’ocells i papallones al mediterrani
28 de maig 2019Anna Ramon Revilla
Claus per a identificar les diferents espècies de pins, infografia disponible!
27 de maig 2019Ángela Justamante
GRUMETS rep el segell Copernicus Academy
22 de maig 2019CREAF
Jaume Terradas, fundador del CREAF, rep la Creu de Sant Jordi 2019
17 de maig 2019Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: