Un estudi participatiu ha permès observar 2.579 papallones de 29 espècies diferents als parcs i platges metropolitans

24 de juliol 2020

Aquestes dades constaten que el 15 % de les espècies de papallones de Catalunya es troben als parcs i platges metropolitans. L’estudi ‘Anàlisi de gestió sostenible dels prats florits’ realitzat per l’AMB juntament amb el CREAF, l’IERMB i el LET és el punt de partida de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS.

Papilio_machaon_Pere_Soto_blog

Exemplar de papallona reina (Papilio machaon), una de les espècies més espectaculars que es pot veure als parcs i platges metropolitans de Barcelona. Observat i fotografiat pel voluntari del mBMS Pere Soto al parc del Pinetons (Ripollet) el 15 de juliol de 2020.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en col·laboració amb el centre de recerca en ecologia CREAF i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), ha impulsat l’estudi Anàlisi de gestió sostenible dels prats florits. L’estudi es focalitza en l’observació de papallones diürnes, perquè són insectes que actuen com a indicadors de la biodiversitat, ja que són molt sensibles al medi i aporten molta informació per avaluar la diversitat d’espècies en diferents hàbitats. De fet, les papallones, juntament amb els ocells i els ratpenats, són els únics animals bioindicadors reconeguts per la Unió Europea.

Hi ha més diversitat d’espècies als prats seminaturals i més quantitat de papallones als parcs que tenen més superfície de prats florits

L’objectiu final d’aquest estudi és disposar d’indicadors per fer una gestió més sostenible i eficient de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Els resultats serviran d’orientació per incorporar línies de treball enfocades a conservar la biodiversitat metropolitana i s’afegiran dins del Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB.

El projecte ha analitzat la relació existent entre la riquesa d’espècies i l’abundància de papallones amb els tres tipus de prats dels parcs urbans analitzats: prats seminaturals (sense cap tipus de gestió), prats florits (amb segues selectives i sense regar) i prats regats (gespes). Si bé durant el primer any d’estudi no s’han observat diferències significatives, es constata una tendència positiva de més diversitat d’espècies als prats seminaturals i més quantitat de papallones als parcs que tenen més superfície de prats florits, com ara el dels Pinetons (Ripollet), el del Torrent de la Font i Turó de l’Enric (Badalona) o el de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat).

Persones voluntàries realitzant un mostreig de papallones. Autor: José Luis Ordóñez.

Persones voluntàries realitzant un mostreig de papallones. Autor: José Luis Ordóñez.

En aquest estudi s’han analitzat els resultats obtinguts per l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS (Metropolitan Butterfly Monitoring Scheme), un projecte de ciència ciutadana que ha comptat amb la participació de 20 voluntaris i voluntàries, els quals han visitat un total de sis parcs (Muntanyeta, Tramvia, Turonet, Fontsanta, Pinetons i Torrent de la Font i Turó de l’Enric) i dues platges (Gavà i Castelldefels) metropolitans. Durant el primer any de mostrejos s’han observat un total de 2.579 papallones, que corresponen a 29 espècies diferents. Aquesta dada indica que el 15 % de les espècies de papallones de Catalunya es poden trobar a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El 15 % de les espècies de papallones de Catalunya es poden trobar a l’àrea metropolitana de Barcelona

La papallona més abundant que s’ha observat ha estat la blaveta comuna (Polyommatus icarus), de la qual s’han detectat 528 exemplars.

Els parcs metropolitans en què s’ha observat més biodiversitat de papallones són el de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat) –22 espècies–, el del Tramvia (Montgat i Tiana) –21 espècies– i el de la Fontsanta (Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern) –19 espècies–. Pel que fa a les platges, s’ha observat més diversitat de papallones a la platja de Gavà que a la de Castelldefels, amb un total de 7 espècies diferents.

Segon any del projecte mBMS

Les anàlisis estadístiques mostren que encara no s’han observat totes les espècies esperades pròpies de l’àrea metropolitana. Aquest fet posa de manifest la necessitat de continuar l’anàlisi amb una segona fase de l’estudi. En aquest sentit, durant el mes de maig de 2020 va començar la segona edició d’aquest projecte, amb una formació virtual sobre papallones amb els diferents participants.

L’AMB i el CREAF manifesten que l’observatori mBMS necessita més persones voluntàries i més dades per tal d’aprofundir, ampliar i corroborar els coneixements i les conclusions preliminars que s’han obtingut en aquest primer any de trajectòria. Totes les persones apassionades per la natura i la biodiversitat urbana que ho vulguin es poden registrar a la pàgina web de l’Observatori i participar en aquest projecte de ciència ciutadana.

Accés a l’estudi Anàlisi de la gestió sostenible dels prats florits. Estudi de les papallones diürnes.

, , , , , , , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
El canvi climàtic i el creixement poblacional, claus del declivi de la civilització de l’Illa de Pasqua
30 de juliol 2020Verónica Couto Antelo
El canvi climàtic, la desforestació i els incendis modifiquen la fragància de la selva de l’Amazones
23 de juliol 2020Anna Ramon Revilla
,
Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta
20 de juliol 2020Verónica Couto Antelo
Descobreix la biodiversitat de la costa amb la campanya ‘Retorn al Mar’
16 de juliol 2020Ángela Justamante

Follow CREAF on: