Èxit del Dia de la Interoperabilitat a Barcelona

27 de març 2015

Coincidint amb la reunió del Comitè Tècnic OGC a Barcelona durant els dies del 9 al 13 de març, es va organitzar un dia de la Interoperabilitat el dia 13 de març, a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquest acte va ser organitzat pel Fòrum Ibèric Llatinoamericà de l’OGC (ILAF) i l’Associació Catalana de Tecnologies de la Informació Geoespacial (ACTIG) i esponsoritzat pel mateix ICGC i pel CREAF.

Assistents al Dia de la Interoperabilitat

Assistents al Dia de la Interoperabilitat

La sessió va ser inaugurada pel director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Sr. Jaume Miranda i la directora dels Serveis Europeus, Sra. Athina Trakas. A continuació, Sr. Luis Bermúdez, director executiu de OGC s Compliance and e-learning Program, va parlar sobre els beneficis del programa de conformitat OGC que permet estandarditzar, amb la possibilitat de mostrar una etiqueta de conformitat en els materials i pàgines web. També va explicar la implementació d’estàndards oberts per Smart Cities destacant l’estàndard GityGML, el grup d’estàndards Sensor Web Enablement per l’Internet de les coses, Augmented Reality Markup Language i GeoSPARQL per linked data. La següent comunicació va ser impartida per Sr. Clements Portele (Interactive Instruments) centrada en les oportunitats i reptes de l’ús de JSON.

La conferència va ser moderada pel Dr. Joan Masó, investigador del CREAF i coordinador de ILAF.

Clements va destacar que JSON és més simple que XML (cap namespace, ni enllaç, ni validació d’esquema …) i és necessari per situacions més simples probablement en combinació amb APIs REST. Després, Sr. Victor Pascual (ICGC) va presentar una implementació de GeoJSON en l’aplicació InstaMaps. Posteriorment, Sr Gonzalo Lopez i Sr Pablo Martínez de la Infraestructura de Dades Espacials de la Rioja van mostrar una implementació de GeoJSON en dispositius mòbils, les dues presentacions van mostrar Github com un repositori GeoJSON que proporciona versionat i que permet a les seves aplicacions accedir directament a GitHub. A continuació, la Sra Dolors Barrot (ICGC) va parlar sobre el progrés en la implementació dels estàndards de metadades per a dades i serveis. Dolors va centrar la seva presentació en els problemes observats en la implementació de ISO19115: la manca de completesa de les metadades, la necessitat de representació visual de metadades (com GEO Label) i alguns problemes intrínsecs en l’estàndard. Sr Ted Habermann (The HFD Group) va explicar les incorporacions del nou estàndard 19115-1 en termes de millors mencions, identificadors de metadades i dades, informes d’ús i part responsable. Seguidament, la Sra Ana García (Infraestructura de Dades Espacials de la Rioja) va presentar una de les primeres implementacions espanyoles de l’estàndard Geopackage aplicat al model Base Topogràfica Harmonitzada (BTA).

La sessió va comptar amb una gran assistència i va tenir lloc un interessant debat mostrant un elevat nivell de coneixement dels participants.

La següent sessió va ser presentada per la Sra. Marie-Francoise Voidrot (Meteo France) que va explicar l’ús d’estàndards en meteorologia com una eina d’informació meteorològica oberta a altres àmbits. Finalment, les dues últimes presentacions van versar sobre estàndards en el camp de hidrologia, Antonio Moya (INCLAM group) va presentar una implementació de l’estàndard WaterML com un forma d’incrementar la interoperabilitat al sector de l’aigua (mostrant una situació diferent en comparació amb la anterior presentació, mentre que la meteorologia té els seus propis estàndards i procediments interns, el sector de l’aigua sembla estar més fragmentat i amb més problemes de compartició interna d’informació). Sr. Gabriel Anzaldi (Barcelona Digital centre technology) va parlar sobre un projecte d’interoperabilitat anomenat WatERP; un projecte que pretén estalviar en un 8% en recursos hídrics i econòmics si s’implementen els estàndards i procediments de comunicacions adequats entre conques fluvials.

Sr. Mark Reichart i Sr. Jordi Guimet

Sr. Mark Reichart i Sr. Jordi Guimet

Durant la sessió, el president de OGC Sr. Mark Reichart reconèixer la llarga trajectòria de Jordi Guimet en l’àmbit de la interoperabilitat, el seu treball i dedicació com a director del Centre de Suport de la Infraestructura de Dades Espacials de Catalunya des de l’inici de les seves activitats fins a la seva recent jubilació.

, , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
,
Les tres constants vitals dels ecosistemes terrestres són el creixement vegetal i l’ús eficient de l’aigua i el carboni
14 de gener 2022Anna Ramon Revilla
L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat
13 de desembre 2021CREAF
Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l’hormona de l’estrès
9 de desembre 2021CREAF
Els boscos de Catalunya acumulen tant carboni com el que la seva població emet en 4,4 anys
9 de desembre 2021CREAF
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé

Follow CREAF on: