Search

Som a temps d’aturar el canvi climàtic?

Un moment de l'entrevista amb Marta Torres (esquerra) i Anna Ramon (dreta)
Un moment de l'entrevista amb Marta Torres (esquerra) i Anna Ramon (dreta)

Aquesta és la pregunta que s’ha plantejat l’equip de Els Matins de TV3 per respondre durant la primera secció sobre crisis climàtica de la temporada. Per ajudar-nos a respondre l’Anna Ramon, del CREAF, ha convidat a la investigadora Marta Torres, del centre Francès IDDRI.

Un moment de l'entrevista amb Marta Torres (esquerra) i Anna Ramon (dreta)
Un moment de l’entrevista amb Marta Torres (esquerra) i Anna Ramon (dreta)

Marta Torres és experta en polítiques sobre canvi climàtic i durant la seva trajectòria ha estat estudiant quines accions s’haurien de prendre a nivell global per fer possible que guanyem la cursa contra el canvi climàtic.  Segons ella, encara hi som a temps, tenim una oportunitat, però cal actuar ara mateix, amb accions radicals de transformació del sistema i de forma coordinada entre tots els països del món.

Durant l’entrevista la Marta ens explica que al 2020 el món viurà el seu pic d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, i que a partir de llavors cal deixar d’emetre de forma radical. Al 2030 les emissions s’han d’haver reduït un 45% de forma global i al 2050 haurem hagut d’arribar a la neutralitat, emetre tan sols aquell CO2 que som capaços d’absorbir amb els nostres sistemes naturals i amb la tecnologia de la que disposem. Com que cada país està en una situació molt diferent, els ritmes en què s’haurà de fer aquest canvi variaran, per això, els majors esforços els hauran de fer aquells que més han emès els darrers anys.

Ho aconseguirem?

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia