Investigadors del CREAF participen en el 26è número de L’Atzavara

25 d'abril 2016

El proper dimecres 27 d’abril es presenta el número 26 de la revista de divulgació científica L’Atzavara. Aquest any s’ha dedicat exclusivament a l’edafologia sota el nom ‘El sòl, font de vida’. Tècnics i investigadors del CREAF hi han participat amb dos articles i l’edició del número.

Portada del 26è número de la revista L'Atzavara.

Portada del 26è número de la revista L’Atzavara.

L’Atzavara és una revista de divulgació científica que es publica ininterrompudament des de 2001 i que va veure la llum el 1979 per primera vegada. La Delegació de la Serralada Litoral Central de l’ICHN, l’Ajuntament de Mataró i la direcció de Cultura de Mataró se n’encarreguen de la publicació anual i el proper 27 d’abril presenten el Núm. 26 a la capital del Maresme.

El personal del CREAF fa temps que participa en l’edició de la revista i amb l’aportació d’articles d’investigació i de divulgació propis. Enguany, el monogràfic sobre edafologia recull les xerrades, seminaris i sortides organitzades durant el 2015 sota el nom homònim del 26è número de L’Atzavara, ‘El sòl, font de vida’.

“La voluntat dels qui fem L’Atzavara és acostar la ciència a la gent que té un interès naturalista, però que no té per què ser especialment entesa en segons quins temes”, comenta en Marcos Fernández, investigador del CREAF i que ha publicat dos dels articles d’aquest número. El fet de ser una publicació eminentment local, centrada sobretot en el Maresme, “ajuda que persones que viuen molt el territori també puguin gaudir de temes que poden quedar allunyats del seu dia a dia però que parlen del seu entorn immediat”, afegeix Guillem Bagaria, tècnic del CREAF i autor d’un dels articles.

Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbella

Esquema del sòl analitzat de la sortida a la Terra Negra, el 2015. Autor: Jordi Corbera

En el número de L’Atzavara d’enguany, en Marcos i en Guillem formen part de l’equip d’investigadors que han estudiat un sòl amb una fosca tonalitat negra situat a la serra del Montnegre. El 2015 van organitzar una sortida a la zona de Terra Negra on es van agafar les mostres de sòl que posteriorment s’han analitzat al CREAF. A més, la doctora Dolores Asensio  lidera un altre article on s’explica què són i quina importància tenen els compostos orgànics volàtils del sòl i que és, a dia d’avui, el primer article de divulgació científica en català sobre el tema.

Podeu descarregar gratuïtament aquest i els altres números de L’Atzavara aquí.

 

Articles amb participació de personal investigador i tècnic del CREAF en el Núm. 26 de L’Atzavara:

  • Asensio, D,. Llusià, J., Ogaya, R., Sardans, J., Fernández-Martínez, M., Peñuelas, J. Els compostos orgànics volàtils del sòl. (2016) L’Atzavara, 26: 55-65.
  • Fernández-Martínez, M., Bagaria, G., Cañizares, R., Raya, I., Preece, C., Margalef, O., Domene, X. Terra Negra: un sòl sobre pissarres al Montnegre. (2016) L’Atzavara, 26: 67-72.

, , , , ,

Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat
13 de desembre 2021CREAF
Caminar pel bosc redueix la concentració de cortisol, l’hormona de l’estrès
9 de desembre 2021CREAF
Els boscos de Catalunya acumulen tant carboni com el que la seva població emet en 4,4 anys
9 de desembre 2021CREAF
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé
,
Les 12 conseqüències del canvi global a les muntanyes
9 de desembre 2021Adriana Clivillé

Follow CREAF on: