IPBES: les guardianes de la biodiversitat mundial

16 de març 2018

Del 17 al 24 de març, Medellín (Colòmbia) acollirà la sisena trobada plenària IPBES, una plataforma mundial encarregada de proporcionar les evidències per a millorar la presa de decisions que afecten la naturalesa.

medellín

La ciutat colombiana de Medellín acollirà la 6a trobada plenària de l’IPBES. Autor: Darío Correa (CC BY-SA 2.0)

A partir de la setmana que ve representants de 127 governs rebran, per a la seva aprovació, cinc informes d’avaluació de referència que descriuran l’estat de coneixement sobre la diversitat biològica, els ecosistemes i els serveis que ofereix la natura a les persones. Aquests informes han estat elaborats per més de 550 persones expertes internacionals destacades de més de 100 països, entre els quals figura Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF. Totes elles treballen en la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES en anglès). Les avaluacions abasten quatre regions mundials: les Amèriques, Àsia i el Pacífic, Àfrica, Europa i Àsia Central (el món sencer excepte l’Antàrtida i el mar obert). Es preveu que els informes es presentin públicament a Medellín, Colòmbia, en la 6a sessió anual del Ple de IPBES (#IPBES6) el 23 de març de 2018. Un cinquè informe d’avaluació de IPBES, que també haurà d’aprovar-i presentar-se en la mateixa reunió, examina la degradació i la restauració dels sòls, tant a nivell regional com a nivell mundial.

La diversitat biològica i els serveis que ofereix la natura a les persones (anomenats també serveis ecosistèmics) sustenten les economies, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la qualitat de vida de les persones a tot el món. Aquest és el motiu pel qual les polítiques públiques, les decisions empresarials i fins i tot les preferències particulars d’estil de vida poden amenaçar o donar suport als serveis que ens aporta la natura a les persones i el futur sostenible que desitgem. Mantenir ecosistemes resilients i salvaguardar la varietat de vida del nostre planeta és fonamental per a l’eradicació de la pobresa, la salut humana i el benestar.

Desenvolupat durant tres anys, amb un cost total d’uns 5 milions de dòlars nord-americans, els quatre informes d’avaluació regionals de IPBES han involucrat a més de 550 experts de més de 100 països, que han revisat milers d’articles científics, informes governamentals i altres fonts d’informació, inclosos els coneixements indígenes i locals. L’objectiu és arribar a conclusions sobre la diversitat biològica costanera, d’aigua dolça i terrestre de cada regió, així com l’estat del funcionament dels ecosistemes i els serveis que ens ofereixen.

tigre

Tigre de Bengala. Autor: Soumyajit Nandy (CC BY-SA 4.0)

Cada informe d’avaluació regional abordarà el següent:

  • Per què és important la diversitat biològica? De quina manera la diversitat biològica, les funcions dels ecosistemes i els serveis de la naturalesa a les persones afecten les economies, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la bona qualitat de vida.
  • Estem progressant o continuem destruint la diversitat biològica i soscavant el benestar humà? Quin és l’estat, les tendències i la dinàmica futura de la diversitat biològica, les funcions dels ecosistemes i els serveis que ofereix la natura a les persones
  • Quines són les amenaces a la diversitat biològica? Què pressions impulsen canvis en la diversitat biològica i en els serveis ecosistèmics.
  • Quines polítiques i estructures de governança poden portar a un futur més sostenible? Quins són els impactes reals i potencials de les polítiques i les accions sobre els serveis ambientals a les economies sostenibles, els mitjans de subsistència, la seguretat alimentària i la bona qualitat de vida.
  • Què llacunes en el coneixement hi ha actualment i quines són les més prioritàries?

L’IPCC per a la diversitat biològica

IPBES és una plataforma mundial que té l’objectiu de proporcionar la millor evidència disponible per a millorar presa de decisions que afecten la naturalesa (per part de Governs, empreses i fins i tot les persones). IPBES sovint es descriu com «l’IPCC per a la diversitat biològica».

>> Primer avanç de l’informe per a Europa:

http://www.ipbes.net/sites/default/files/downloads/eca_assessment_es.pdf

, , , , , , ,

Anna Ramon Revilla
Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
GRUMETS rep el segell Copernicus Academy
22 de maig 2019CREAF
Jaume Terradas, fundador del CREAF, rep la Creu de Sant Jordi 2019
17 de maig 2019Anna Ramon Revilla
Neix e-shape, un projecte europeu per a que Europa tregui el màxim profit del GEOSS
15 de maig 2019Anna Ramon Revilla
El CREAF entra a formar part d’un equip de treball europeu per impulsar l’ètica i la integritat en la recerca
10 de maig 2019Anna Ramon Revilla
El CREAF participa a una nova COST ACTION per millorar el coneixement de les espècies exòtiques a través de la ciència ciutadana
10 de maig 2019Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: