En Joan Pino, director del CREAF, anuncia que no assistirà com a expert a panells que només estiguin formats per homes

11 de febrer 2021

El director del CREAF s’uneix a la campanya institucional #EMCOMPROMETO i fa públic el seu compromís personal a favor de la igualtat entre homes i dones dins del món científic. El seu compromís pretén aixecar la veu en contra dels anomenats manels o all-man panels.

El compromís del Joan

El compromís del Joan

Fa dos anys que el CREAF té en marxa un Pla d’Igualtat d’Oportunitats per fer realitat la igualtat de gènere al centre. Entres aquestes, la sensibilització interna i externa n’és un eix central. Per aquest motiu, aquest 2021 el CREAF ha llançat la campanya #EMCOMPROMETO que vol visibilitzar i inspirar accions individuals de canvi positiu, cadascuna diferent i ajustada a la nostra experiència i possibilitats. La campanya està activa des de dilluns i es mou principalment per les xarxes socials del centre.

La diversitat assegurança la supervivència 

Com ecòlogues i ecòlegs sabem que la diversitat d’espècies fa més resilient un ecosistema.

Des del CREAF l’aposta per la diversitat és inherent. “Com ecòlogues i ecòlegs sabem que la diversitat d’espècies fa més resilient un ecosistema. El mateix passa en la recerca. Si volem donar resposta als reptes científics d’aquest segle, necessitem una ciència inclusiva que aculli i doni veu a tothom. Això sols ho aconseguirem si canviem la manera com avaluem i reconeixem el nostre personal investigador”, comenta Teresa Rosas, tècnica de talent i igualtat de gènere del CREAF. Tot i això, al CREAF, només un 21% dels investigadors principals son dones, per tant, com molts centres de recerca, té una situació de partida indesitjable, amb poques dones en els llocs de presa de decisions i en els estadis més avançats de la carrera científica. Per aquest motiu, aquest any s’ha pensat en centrar la campanya de l’11 de febrer en l’impuls intern cap al canvi.

   Coneix els nostres compromisos

Compromís íntegre del director

Benvolgudes i benvolguts,

El 2020 ha posat en evidència la importància d’una ciència de qualitat per a encarar els grans reptes globals que tenim plantejats. Però aquesta ciència no es pot dur a terme si no va acompanyada d’una igualtat d’oportunitats entre investigadors i investigadores. I en aquest sentit, la celebració del dia de la dona i de la nena en la ciència és especialment rellevant, perquè encara hi ha molta feina a fer per a apartar tots els obstacles als que s’enfronten al llarg de la seva carrera científica. Cal eliminar del tot els estereotips que condicionen o limiten l’accés de nenes i joves a les carreres científiques i tecnològiques. També cal treballar per assolir una representació del 50% de dones en posicions de lideratge i presa de decisions en l’àmbit científic. Fins i tot cal treballar per reconèixer la tasca científica de les dones al llarg de la història, però també la seva tasca diària, sovint invisible però imprescindible, a l’ombra dels seus superiors.

Al CREAF som molt conscient que hem de millorar la proporció de dones entre les categories de més lideratge i presa de decisions del seu personal investigador, i que hem d’assegurar una correcta formació i sensibilització del nostre personal en perspectiva de gènere per, entre d’altres, millorar el reconeixement de la feina de les dones en general, i de les investigadores del centre en particular. A part de ser de justícia, això ajudarà a millorar el CREAF com a equip humà. I per això ens hem dotat d’un Pla d’Igualtat d’Oportunitats que segueix el seu curs, i que revisarem aquest 2021. Però el canvi real va més enllà de plans de centre, perquè depèn de la nostra actitud personal. És l’hora, per tant, que adquirim compromisos al respecte.

Us comparteixo el meu compromís personal, amb el que vull contribuir a fer més visibles les dones científiques i les seves opinions i posicions, i a reconèixer la seva activitat professional en l’esfera pública. 

Joan Pino

 

Quan se’m convidi com a expert en un panell o taula rodona, declinaré la invitació si no s’ha fet un esforç evident per buscar un equilibri de gènere i només s’hi han convidat homes (els anomenats manels o all-man panels).  Joan Pino, director del CREAF

Espero que el meu compromís s’uneixi al d’altres per un canvi que ja ha començat, dins i fora del CREAF

Joan Pino, director del CREAF

, , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
L’excessiva fertilització de conreus de blat amb nitrogen pot explicar l’alta prevalença de la malaltia de celiaquia
4 de març 2021Adriana Clivillé
Alaitz Zabala, una ambientòloga captivada pels sistemes d’informació geogràfica
3 de març 2021Adriana Clivillé
El CREAF vol despertar el cuquet de la recerca als joves amb un nou programa de beques d’estiu
1 de març 2021CREAF
L’eruga del boix és present a 185 municipis i 21 comarques de Catalunya
1 de març 2021CREAF
,
L’AMB aposta pels prats florits en la seva xarxa de parcs per afavorir la biodiversitat
25 de febrer 2021Pau Guzmán

Follow CREAF on: