Search

Jordi Catalan coedita un llibre sobre la conservació de l’alta muntanya

El llibre, descarregable gratuïtament, ofereix una àmplia visió de com afrontar el repte de la conservació de les àrees d’alta muntanya. El volum s’ha construït sobretot a partir d’estudis i informació recollida durant dècades del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

high mountain conservation book

Recentment ha estat publicat el llibre High Mountain Conservation in a Changing World, editat per l’investigador del CREAF i el CSIC Jordi Catalan, en Josep Maria Ninot (UB) i Mercè Aniz (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). El nucli del llibre s’ha fet a partir de la informació disponible dels Pirineus, especialment del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i pretén ser útil per a qualsevol àrea d’alta muntanya arreu del món.

La singularitat del paisatge que ofereix la zona, amb cims escarpats, valls glacials i un gran nombre d’estanys, van fer que fos declarada Parc Nacional l’any 1955. 60 anys després, per celebrar-ho, s’ha fet aquest llibre per reflexionar sobre cap on ha d’anar la conservació de les zones d’alta muntanya. A partir de l’ àmplia bibliografia sobre els sistemes d’alta muntanya, s’ha fet una revisió sobre els coneixements naturals i culturals i avaluat el paper en la conservació de la natura en un context de grans canvis a tots els nivells.

Aquest és un llibre escrit a partir del coneixement científic, però també atorga una importància cabdal a la dimensió social. Tal i com expliquen els editors en el prefaci “la conservació de la natura no pot estar només basada en la ciència, és indubtablement un tema d’abast social molt ampli”. Així, el llibre recull una àmplia visió temporal i espacial, que permet comparar diferents àrees d’alta muntanya i avaluar com activitats humanes remotes en el temps i llunyanes en l’espai poden alterar aquests sistemes naturals i comprometre’n la seva conservació.

A més d’en Jordi Catalan, al llibre també hi ha participat l’investigador del CREAF Francisco Lloret, que signa el segon capítol ‘Trade-offs in High Mountain Conservation’, i molts d’altres investigadors i investigadores del centre que han contribuït amb la revisió dels textos i aconsellant els editors principals.

El llibre es pot descarregar en format digital i gratuïtament seguint aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Edward O. Wilson (1929–2021), Red Hills, Alabama, 2010. Fotografia de Beth Maynor Young.
Notícies
CREAF

En record d’Edward O. Wilson

Les investigadores del CREAF Olga Boet, Angham Daiyoub, Oriol Lapiedra i Daniel Sol recorden el gran llegat del biòleg i entomòleg Edward Osborne Wilson, font d’inspiració pel nostre àmbit d’estudi.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia