Jordi Catalan coedita un llibre sobre la conservació de l’alta muntanya

22 d'agost 2017

El llibre, descarregable gratuïtament, ofereix una àmplia visió de com afrontar el repte de la conservació de les àrees d’alta muntanya. El volum s’ha construït sobretot a partir d’estudis i informació recollida durant dècades del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

high mountain conservation book

Recentment ha estat publicat el llibre High Mountain Conservation in a Changing World, editat per l’investigador del CREAF i el CSIC Jordi Catalan, en Josep Maria Ninot (UB) i Mercè Aniz (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici). El nucli del llibre s’ha fet a partir de la informació disponible dels Pirineus, especialment del PN d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i pretén ser útil per a qualsevol àrea d’alta muntanya arreu del món.

La singularitat del paisatge que ofereix la zona, amb cims escarpats, valls glacials i un gran nombre d’estanys, van fer que fos declarada Parc Nacional l’any 1955. 60 anys després, per celebrar-ho, s’ha fet aquest llibre per reflexionar sobre cap on ha d’anar la conservació de les zones d’alta muntanya. A partir de l’ àmplia bibliografia sobre els sistemes d’alta muntanya, s’ha fet una revisió sobre els coneixements naturals i culturals i avaluat el paper en la conservació de la natura en un context de grans canvis a tots els nivells.

Aquest és un llibre escrit a partir del coneixement científic, però també atorga una importància cabdal a la dimensió social. Tal i com expliquen els editors en el prefaci “la conservació de la natura no pot estar només basada en la ciència, és indubtablement un tema d’abast social molt ampli”. Així, el llibre recull una àmplia visió temporal i espacial, que permet comparar diferents àrees d’alta muntanya i avaluar com activitats humanes remotes en el temps i llunyanes en l’espai poden alterar aquests sistemes naturals i comprometre’n la seva conservació.

A més d’en Jordi Catalan, al llibre també hi ha participat l’investigador del CREAF Francisco Lloret, que signa el segon capítol ‘Trade-offs in High Mountain Conservation’, i molts d’altres investigadors i investigadores del centre que han contribuït amb la revisió dels textos i aconsellant els editors principals.

El llibre es pot descarregar en format digital i gratuïtament seguint aquest enllaç.

, , , , , , , , ,

Albert Naya i Díaz
Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
L’observació de la Terra ajuda a prevenir les epidèmies provocades per mosquits
22 de maig 2018CREAF
Barcelona és la 2a ciutat europea en espècies i la 3a en observacions a la Biomarató 2018
16 de maig 2018Pau Guzmán
En Marcos Fernández Martínez rep un dels guardons científics dels Premis Sant Jordi
10 de maig 2018CREAF
,
El projecte LIFE Shara destaca les mesures d’adaptació proposades pel MEDACC
10 de maig 2018CREAF
,
Una aplicació que prediu a quina velocitat es mourà el clima a Amèrica del Nord
2 de maig 2018Albert Naya i Díaz

Follow CREAF on: