, ,

Josep Peñuelas, distingit com a membre de l’organització americana referent en ciència avançada de la Terra i l’espai

19 de novembre 2020

L’organització científica americana American Geophysical Union (AGU) ha destacat l’investigador Josep Peñuelas com a membre distingit de l’any 2020, “per la seva dedicació i contribució excepcional a les ciències de la Terra i l’espai i per haver-hi contribuït a avançar mitjançant la recerca i la innovació”.

Indicador capacitat adaptació al canvi climàtic

Josep Peñuelas ha sigut distingit per l’AGU per la seva dedicació i contribució excepcional a les ciències de la Terra i l’espai i per haver-la fet avançar mitjançant la recerca i la innovació, Crèdit: Viquipèdia.

Així mateix, aquesta prestigiosa entitat ha posat de relleu que “la curiositat i la constant recerca de respostes” per part de Josep Peñuelas han sigut determinants a l’hora de nomenar-lo membre destacat. El reconeixement s’ha fet públic avui i es farà extensiu a tota l’entitat i a la comunitat científica en una cerimònia virtual que se celebrarà el mes de desembre i a la que estan convocats els 62.000 integrants de l’AGU, pertanyents a 144 països.

Des de 1962, només el 0,1% d’integrants de l’AGU han sigut distingits amb aquest reconeixement per part del seu Comitè de membres, que vol retre honor a professionals de la recerca que han fet contribucions excepcionals a la geociència i les ciències de l’espai.

L’American Geophysical Union pretén ampliar l’abast i l’impacte de la Geociència des de solucions ètiques, imparcials i respectuoses amb les comunitats i els seus valors.

Per a Josep Peñuelas, esdevenir membre destacat de l’American Geophysical Union suposa “una gran responsabilitat i alhora una immensa il·lusió, per la visibilitat que aporta a la tasca d’un gran equip i als anys de recerca científica”. I destaca especialment el fet que l’AGU tingui com a objectiu ampliar l’abast i l’impacte de les ciències de la Terra i l’espai, creant solucions ètiques, imparcials i respectuoses amb les comunitats i els seus valors.

L’avenç de la humanitat, en el focus

L’American Geophysical Union és una organització científica sense ànim de lucre que promou la recerca sobre ciència de la Terra i l’espai, amb el focus orientat en l’avenç de la humanitat. Els seus integrants  són especialistes en geociència, el planeta, l’espai, l’atmosfera, l’oceà i la hidrologia. La seva principal activitat se centra en difondre informació científica a escala internacional, en l’àmbit interdisciplinari d’aquestes especialitats i esdevenir un node qualificat de connexió entre professionals i disciplines. Per això, dedica importants esforços a l’intercanvi de coneixement científic mitjançant conferències, reunions i publicacions especialitzades.

“Aquesta distinció és una gran responsabilitat i, alhora, una immensa il·lusió pel reconeixement del treball d’un equip”.

JOSEP PEÑUELAS, investigador del CSIC al CREAF.

L’entitat impulsa nous camps d’estudi interdisciplinaris amb la voluntat d’anticipar-se als canvis mundials, sempre impulsant una comunitat diversa i inclusiva. Promou l’excel·lència en la recerca científica, tot establint i promovent estàndards i millors pràctiques i fomentant la integritat de la investigació publicada.

Establerta el 1919 pel Consell Nacional d’Investigació, l’AGU s’incorpora de forma independent a l’Acadèmia Nacional de Ciències l’any 1972, després de 50 anys d’estar-hi vinculada com una filial no incorporada.

Un ecòleg per la sostenibilitat del planeta

Josep Peñuelas és un dels ecòlegs actuals més respectats i influents del món, reconegut internacionalment per la seva destacada capacitat d’abordar els reptes de l’ecologia global amb excepcionals nivells d’interdisciplinarietat. És ‘highly cited’ de l’ISI Essential Science Indicators en ecologia/medi ambient, biologia vegetal i animal, ciències agrícoles, geociències i en el conjunt de tots els camps científics, reconeixement que ha estat validat altre cop el novembre de 2020

El novembre de 2020 Josep Peñuelas torna a ser reconegut com un dels investigadors més citats al món, una evidència de la seva influència científica.

És reconegut internacionalment pels seus treballs pioners en descobrir els mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen que expliquen la diversitat i la distribució de les plantes aquàtiques i terrestres; desenvolupar tècniques de teledetecció del funcionament d’ecosistemes d’ampli ús internacional; posar en evidència l’efecte del canvi global i climàtic i la contaminació atmosfèrica sobre la diversitat; evidenciar l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres i el paper dels ecosistemes terrestres en el clima i funcionament global del planeta; introduir la metabolòmica en l’ecologia; estudiar els mecanismes, el funcionament i els efectes de les emissions de compostos orgànics volàtils per part de les plantes i els ecosistemes; caracteritzar els processos biogeoquímics implicats als cicles del carboni i dels nutrients, i desenvolupar ciència i polítiques destinades a afavorir la seguretat alimentària i sostenibilitat del planeta, entre molts d’altres.

 

 

, ,

Periodista amb interès en la comunicació i el màrqueting digital, fils conductors de la meva experiència en estratègies de comunicació corporativa, creació de continguts, gestió de xarxes socials i campanyes, gabinet de premsa, formació de portaveu, comunicació de crisi i reputació i marca. M'he involucrat en iniciatives de divulgació sobre el medi natural, les energies renovables, la tecnologia, el territori i la seva gestió amb criteris ambientals per a empreses, univeristats, administració pública i consultoria.
Articles relacionats
Més boscos per al Green Deal: la restauració passiva com a potencial alternativa a les plantacions
7 de gener 2021CREAF
Enrique Doblas intervé com a pèrit especialitzat en un debat sobre justícia i polítiques de protecció sòcio ambiental al Brasil
30 de desembre 2020Adriana Clivillé
Participem a Europabon, el projecte d’observació de la biodiversitat al servei de polítiques públiques europees
28 de desembre 2020Adriana Clivillé
,
El Prismàtic engega un cicle de seminaris virtuals dirigit a la gestió del medi natural
22 de desembre 2020Verónica Couto Antelo
Els nanoplàstics alteren el microbioma intestinal i poden afectar la salut dels organismes aquàtics i la humana
21 de desembre 2020Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: