Josep Peñuelas és un dels investigadors més influents del planeta

30 de juny 2014

El professor d’investigació del CREAF Josep Peñuelas és un dels millors i més influents investigadors del món en el camp de la Ecologia i el Medi Ambient. Així ho acredita  Thomson Reuters a través de la publicació de la prestigiosa llista de Highly Cited Researchers 2014.

Josep Peñuelas

Josep Peñuelas

A la llista HCR de Thomson Reuters hi consten els 3.200 investigadors contemporanis més influents del mon en 21 camps de la ciència i les ciències socials. L’investigador del CREAF forma part dels 17 investigadors que van estudiar a Catalunya i és un dels 12 investigadors que té el CSIC a la llista (la institució amb més investigadors nombrats).

Josep Peñuelas, un ecòleg global

Ecòleg especialitzat en ecologia global, ecofisiologia vegetal, teledetecció i en interaccions biosfera-atmosfera. Entre els resultats dels seus estudis, destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen en la distribució de les espècies, el desenvolupament de tècniques de teledetecció per estudiar el funcionament d’ecosistemes d’ampli ús internacional, la posada en evidència de l’efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre l’estructura i el funcionament dels ecosistemes i la biosfera (especialment, en ecosistemes terrestres), o el descobriment de mecanismes i funcions de les emissions vegetals de compostos orgànics volàtils.

Ha publicat 6 llibres d’ecologia, més de 800 articles en revistes i llibres científics (450 dels quals en revistes recollides en el Science Citation Index, entre elles Nature, Science i PNAS), més de 250 articles de divulgació científica (La Vanguardia, Avui, El País, El Periódico…) i segueix fent una extensa tasca divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional.

Des del mes de juny de 2014 Josep Peñuelas és també membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Ha dirigit nombrosos projectes subvencionats per les agències científiques dels governs català, espanyol, i europeu i per capital privat, entre els quals destaca la recent concessió d’un ERC-Synergy grant 2014-2019 pel projecte IMBALANCE-P. Ha dirigit 23 tesis doctorals, 23 màsters, i ha tingut al seu càrrec 27 estudiants post-doctorals.

Ha rebut diverses beques i distincions, tant nacionals (Comte de Barcelona 1990, Medi Ambient Institut d’Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, I Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, entre altres) com internacionals (NASA 1993, Ministeri de Ciència del Japó 1998, entre altres). Ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i conseller del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) Generalitat de Catalunya.

 

, , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
La intel·ligència artificial ja identifica el mosquit tigre de les fotos rebudes en l’app Mosquito Alert
5 de maig 2021CREAF
,
Euromontana incorpora Polyfarming com a exemple de bones pràctiques en la gestió europea de pasturas de muntanya
5 de maig 2021Ángela Justamante
Àngela Ribas i la mística del coneixement
4 de maig 2021Adriana Clivillé
La colonització humana provoca canvis en la vegetació d’illes d’arreu del món 11 vegades més intensos que el clima
29 d'abril 2021Adriana Clivillé
Plantar 3.000 milions d’arbres a Europa pot fer augmentar el risc d’incendi forestal
27 d'abril 2021Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: