Search

Josep Peñuelas és un dels investigadors més influents del planeta

Josep Peñuelas
Josep Peñuelas

El professor d’investigació del CREAF Josep Peñuelas és un dels millors i més influents investigadors del món en el camp de la Ecologia i el Medi Ambient. Així ho acredita  Thomson Reuters a través de la publicació de la prestigiosa llista de Highly Cited Researchers 2014.

Josep Peñuelas
Josep Peñuelas

A la llista HCR de Thomson Reuters hi consten els 3.200 investigadors contemporanis més influents del mon en 21 camps de la ciència i les ciències socials. L’investigador del CREAF forma part dels 17 investigadors que van estudiar a Catalunya i és un dels 12 investigadors que té el CSIC a la llista (la institució amb més investigadors nombrats).

Josep Peñuelas, un ecòleg global

Ecòleg especialitzat en ecologia global, ecofisiologia vegetal, teledetecció i en interaccions biosfera-atmosfera. Entre els resultats dels seus estudis, destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen en la distribució de les espècies, el desenvolupament de tècniques de teledetecció per estudiar el funcionament d’ecosistemes d’ampli ús internacional, la posada en evidència de l’efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre l’estructura i el funcionament dels ecosistemes i la biosfera (especialment, en ecosistemes terrestres), o el descobriment de mecanismes i funcions de les emissions vegetals de compostos orgànics volàtils.

Ha publicat 6 llibres d’ecologia, més de 800 articles en revistes i llibres científics (450 dels quals en revistes recollides en el Science Citation Index, entre elles Nature, Science i PNAS), més de 250 articles de divulgació científica (La Vanguardia, Avui, El País, El Periódico…) i segueix fent una extensa tasca divulgadora de la ciència a escala nacional i internacional.

Des del mes de juny de 2014 Josep Peñuelas és també membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Ha dirigit nombrosos projectes subvencionats per les agències científiques dels governs català, espanyol, i europeu i per capital privat, entre els quals destaca la recent concessió d’un ERC-Synergy grant 2014-2019 pel projecte IMBALANCE-P. Ha dirigit 23 tesis doctorals, 23 màsters, i ha tingut al seu càrrec 27 estudiants post-doctorals.

Ha rebut diverses beques i distincions, tant nacionals (Comte de Barcelona 1990, Medi Ambient Institut d’Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, I Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, entre altres) com internacionals (NASA 1993, Ministeri de Ciència del Japó 1998, entre altres). Ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i conseller del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible) Generalitat de Catalunya.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia