Search

La lluita contra el mosquit tigre arriba a les escoles de diverses províncies espanyoles

Mosquito Alert engega de nou el seu projecte educatiu en escoles de municipis d’Osca, Terol, Castelló i Eivissa. L’objectiu d’aquest és fomentar la participació en la ciència entre els joves a través d’activitats relacionades amb la problemàtica del mosquit tigre.

Monitors de Mosquito Alert a les escoles fent les activitats. Foto: Mosquito Alert CC-BY
Monitors de Mosquito Alert a les escoles fent les activitats. Foto: Mosquito Alert CC-BY

Els alumnes de diverses escoles d’Osca, Terol, Castelló i Eivissa viuran la tornada a l’escola amb algunes novetats. Durant el mes d’octubre rebran la visita dels científics del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, coordinat pel CREAF, el CEAB-CSIC i ICREA, i impulsat per l’Obra Social “la Caixa”,  per a treballar la problemàtica del mosquit tigre fent ús de les noves tecnologies. Es tracta d’una iniciativa educativa que ja es va dur a terme amb èxit el curs passat en diverses escoles de dues províncies catalanes (Lleida i Barcelona).

El programa educatiu de Mosquito Alert es desenvolupa en el marc del projecte de la FECYT (Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia) anomenat “MOSQUITO ALERT PER A JOVES: Fomentant Vocacions Científiques a Través de la Ciència Ciutadana”. L’objectiu d’aquest programa és donar a conèixer el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, una plataforma amb la que qualsevol persona pot notificar fàcilment una possible troballa de mosquit tigre o de mosquit de la febre groga i dels seus llocs de cria enviant una fotografia a través de l’app “Mosquito Alert”.

Els científics de Mosquito Alert visitaran diversos centres educatius i tutoritzaran els treballs que faran a l’aula sobre el mosquit tigre. Els alumnes seguiran diversos passos per a comprendre conceptes sobre aquest insecte i per aprendre la metodologia del procés científic a través d’un web específic per aquest tipus de treballs per projectes a les escoles anomenat “WebQuest”. El treball final dels alumnes consistirà en fer un mapa de possibles punts de cria de mosquit tigre als seus municipis utilitzant l’app i els seus smartphones.

Alumne fent una foto a un mosquit tigre amb el seu mòbil i lupes binoculars. Foto: Mosquito Alert CC-BY
Alumne fent una foto a un mosquit tigre amb el seu mòbil i lupes binoculars. Foto: Mosquito Alert CC-BY

Mosquito Alert també durà a terme un curs formatiu per a professors d’altres centres educatius que estiguin interessats en aprendre la metodologia i el funcionament del projecte educatiu. En aquest curs se’ls dotarà de les eines suficients perquè puguin participar en el projecte de manera autònoma amb els seus alumnes.

Educació a peu de carrer

A les províncies escollides per a fer aquest programa educatiu hi ha molt poques alertes de mosquit tigre o encara no se sap amb certesa si aquest insecte invasor s’ha establert a la zona, de manera que la participació ciutadana és important. Per això, a més del programa educatiu a les escoles, també es duran a terme diferents activitats educatives i divulgatives dirigides a la ciutadania, tant pel públic adult com juvenil, per explicar com poden ajudar a lluitar contra el mosquit tigre utilitzant l’app “Mosquito Alert”. Aquestes activitats obertes s’adaptaran a les peculiaritats de cada zona visitada i seran xerrades o estands informatius en fires, biblioteques, ajuntaments, etc.

El projecte educatiu es porta a terme per l’Associació Mediambiental Xatrac, la qual forma part de l’equip de Mosquito Alert com a responsable de divulgació científica de la plataforma. La plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert està coordinada per les institucions CREAF, CEAB-CSIC i ICREA, amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Alumnes participant en activitats d'Escoles Verdes. Font: CREAF
Notícies
CREAF

Vols convertir el teu alumnat en un equip científic? 

El DACC i el CREAF fem una crida als professors i professores de les Escoles Verdes de Catalunya. Oferim un paquet metodològic a les 800 Escoles Verdes del país perquè el seu alumnat pugui treballar en equip amb el CREAF. 

Foto: Anna Ramon
Notícies
Anna Ramon

Els arbres són la solució, també a l’escola!

Fa uns mesos, el CREAF i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van posar en marxa una enquesta al sector educatiu que van respondre més de 100 mestres. Volíem entendre

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia