Search

La pandèmia del coronavirus marca el començament de la temporada de mosquit tigre

Els experts de Mosquito Alert recorden que el mosquit tigre no transmet el virus que provoca la Covid-19 i que la reducció del turisme disminuirà la transmissió de malalties importades com ara el Zika, el Dengue i la Chikungunya.

Mosquit tigre, Aedes albopictus. Credits James Gathany, CDC
Mosquit tigre, Aedes albopictus. Credits James Gathany, CDC

Les fotografies de mosquit que envien des de fa cinc anys ciutadans anònims a l’aplicació Mosquito Alert ens indiquen que al mes de maig arranca la temporada de mosquit tigre a la península. La d’enguany arriba en plena pandèmia per coronavirus i amb uns serveis de salut pública tensionats, però amb una informació important per part dels experts del projecte: els mosquits del gènere Aedes són capaços de transmetre 22 tipus diferents de virus, però no tenen la possibilitat de transmetre el SARS-COV-2, el virus que provoca la malaltia Covid-19.

A més, l’aturada prevista del turisme l’estiu del 2020 pot frenar els casos importats de Dengue, Zika o Chikungunya i reduir-ne els contagis autòctons, en persones que no han viatjat a països on aquestes afeccions són endèmiques. “Si bé les molèsties provocades pels mosquits no disminuiran, el 2020 podem esperar menys probabilitat de casos autòctons d’aquestes malalties com els detectats els darrers dos anys a Andalusia, Múrcia i Catalunya”, explica Frederic Bartumeus, investigador ICREA al CEAB-CSIC i al CREAF i director de Mosquito Alert.

Aquest estiu una part del territori espanyol conviurà amb un altre nouvingut, l’Aedes japonicus, un mosquit d’origen asiàtic que es va detectar a través de l’app el 2018 a Astúries i que l’any 2019 s’ha confirmat que segueix present al territori i que, a més, s’ha expandit fins a Cantàbria.

 La participació ciutadana és una gran ajuda per descobrir l’arribada d’espècies invasores: John Palmer

També cal seguir atents a la possible arribada d’Aedes aegypti, el mosquit de la febre groga. Tal com es va demostrar amb l’Aedes japonicus, la participació ciutadana és una gran ajuda per descobrir l’arribada d’espècies invasores: alguns treballs estimen que podem avançar-ne la detecció fins a dos anys i mig” en paraules de John Palmer, investigador a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i co-director del projecte.

La iniciativa Mosquito Alert celebra 5 anys de recorregut aquest 2020 amb uns números sorprenents. L’aplicació acumula més de 70.000 descàrregues, ha rebut més de 15.000 fotografies de mosquits i s’hi han reportat més de 4.000 llocs amb aigua estancada, els espais on acostumen a dipositar els ous. El projecte ha demostrat que amb l’ajuda dels ciutadans es pot fer ciència de referència i, alhora, millorar la gestió d’un problema de salut pública molt vinculat a la globalització i al canvi climàtic ambiental que estem vivint.

Des del seu llançament, Mosquito Alert ha rebut fotografies de mosquit tigre de 550 poblacions diferents i s’ha posicionat com una eina clau, tant per fer seguiment de l’expansió d’aquesta espècie, com per gestionar-la allà on està instaurada i descobrir noves espècies de mosquit transmissor de malalties.

Pots llegir més detalls sobre la notícia a la pàgina de Mosquito Alert.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia