, , ,

La plataforma de coneixement Prismàtic compleix tres anys!

11 de novembre 2019

El novembre de 2016 es va posar en marxa amb molta il·lusió i confiança per enfortir l’agenda comuna ciència-gestió. Ara compta ja amb la participació de catorze entitats catalanes que aporten la seva expertesa en patrimoni natural i biodiversitat. Fem un recull de les cinc fitxes més consultades.

El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 - Public Domain.

El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 – Public Domain.

  • Gestió forestal compatible amb la diversitat d’ocells

Una fitxa del CTFC i el CREAF feta a partir d’un article del 2018 que demostra com les aclarides als boscos poden afavorir l’abundància d’ocells forestals. Consulta-la.

  • El foc ha estat decisiu en la configuració del paisatge pirinenc

Una fitxa del  Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) de l’UAB que explica curosament un article del 2013, on s’avalua la incidència de l’activitat humana (en multitud d’àmbits) en el límit superior del bosc. Consulta-la.

  • Què volen saber els gestors sobre boscos mixtes i quines respostes els dóna la ciència?

Fitxa del CREAF sobre un estudi publicat al 2018, que reflexa les 10 preguntes més demandades sobre gestió forestal en un procés participatiu. Consulta-la.

  • Els plàstics, la nova amenaça dels ecosistemes costaners

Una fitxa del CEAB–CSIC (2018) sobre els microplàstics i la seva dispersió al Mediterrani. La zona d’estudi són les Balears. Consulta-la.

  • Èxits i fracassos en la gestió dels sistemes dunars

Fitxa de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, feta a partir d’un manual de gestió publicat al 2016 i els seus resultats precisos sobre què funciona (i què no) en la conservació de dunes. Consulta-la.

 

Què és el Prismàtic?

La Plataforma de Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Prismàtic, és una plataforma d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat a través d’un recull d’estudis, manuals, informes, en forma de fitxes divulgatives.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat el Prismàtic amb l’objectiu de donar suport al disseny i a la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. La plataforma està coordinada pel CREAF i vol aglutinar el màxim d’evidència científica sobre temàtiques ambientals.

 

, , , , , ,

Verónica Couto Antelo
Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
Utilitzar el mètode Cocoon de dònuts biodegradables augmenta l’èxit de la reforestació de zones degradades
17 de febrer 2020Anna Ramon Revilla
Ciència ciutadana i trampes intel·ligents contra el mosquit tigre
12 de febrer 2020Àlex Richter-Boix
El Comitè d’Igualtat d’Oportunitats de Gènere del CREAF comença a caminar
11 de febrer 2020CREAF
L’activitat humana dedica més fòsfor a produir peix del que n’obté amb la pesca
10 de febrer 2020Adriana Clivillé
,
Els pins detecten les feromones sexuals dels insectes i es protegeixen contra les plagues
6 de febrer 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: