L’activitat agrícola i forestal augmenta un 15% la producció de biomassa dels ecosistemes mundials

6 d'octubre 2015

Un estudi internacional en el que ha participat el CREAF ha estimat la producció de biomassa a tots els ecosistemes del planeta. Amb aquestes dades es podrà avaluar el subministrament global dels recursos naturals i planificar estratègies que millorin el segrest de carboni atmosfèric.

L’aclarida de boscos augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre.

L’aclarida de boscos augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre.

Un estudi publicat ahir a Nature Geoscience ha comprovat que l’activitat humana millora la productivitat dels ecosistemes a tot el món. Segons Josep Peñuelas, director de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF i investigador del CSIC, els ecosistemes gestionats transformen en biomassa un 60% del carboni que assimilen durant la fotosíntesis, mentre que els naturals només en transformen un 45%.

Els investigadors han comprovat aquest fet en els sis tipus principals d’ecosistemes que hi ha al planeta (boscos, prats, cultius, tundres, torberes boreals i aiguamolls).

"A nivell global i independentment del clima i la vegetació, tots els ecosistemes gestionats per l'activitat humana generen biomassa d'una manera més eficient", diu Josep Peñuelas.

“Durant la història, els humans ens hem esforçat per aportar el màxim de recursos a les plantes i així augmentar la seva productivitat de fusta, fibres o aliments. Amb aquest estudi hem quantificat què ha representat aquesta gestió històrica pels ecosistemes de tot el món”, apunta Josep Peñuelas. Exemples d’aquesta gestió humana són la fertilització de les pastures, que incrementa l’estoc de nutrients de l’ecosistema, o l’aclarida de boscos que augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre individual en reduir la competència entre ells.

El nostre benestar depèn de la productivitat dels ecosistemes

Aquest estudi ajudarà a fer projeccions de futur i a prendre decisions polítiques per mantenir una producció de biomassa, aliments, fusta i fibres naturals que doni resposta al creixement accelerat de la població mundial. De la mateixa manera, es podrà quantificar millor el carboni que són capaços de segrestar els ecosistemes i planificar estratègies de gestió que disminueixin la quantitat de CO2 a l’atmosfera.

Article:

M. Campioli, S. Vicca, S. Luyssaert, J. Bilcke, E. Ceschia, F. S. Chapin III, P. Ciais, M. Fernández-Martínez, Y. Malhi, M. Obersteiner, D. Olefeldt, D. Papale, S. L. Piao, J. Peñuelas, P. F. Sullivan, X.Wang, T. Zenone and I. A. Janssens. Biomass production efficiency controlled by management in temperate and boreal ecosystems. Nature Geoscience. Doi: 10.1038/ngeo2553

, , , , , , , , , ,

Tècnic en comunicació al CREAF. Sóc Biòloga Ambiental (UAB) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF).
Articles relacionats
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua
25 de novembre 2020CREAF
Els incendis controlats redueixen el risc de patir grans incendis forestals
25 de novembre 2020Ángela Justamante
El CREAF participa en una trobada amb el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa
23 de novembre 2020Verónica Couto Antelo
, , ,
El canvi global obliga a una nova gestió del foc per preservar la biodiversitat
19 de novembre 2020CREAF
, ,
Josep Peñuelas, distingit com a membre de l’organització americana referent en ciència avançada de la Terra i l’espai
19 de novembre 2020Adriana Clivillé

Follow CREAF on: