L’activitat agrícola i forestal augmenta un 15% la producció de biomassa dels ecosistemes mundials

6 d'octubre 2015

Un estudi internacional en el que ha participat el CREAF ha estimat la producció de biomassa a tots els ecosistemes del planeta. Amb aquestes dades es podrà avaluar el subministrament global dels recursos naturals i planificar estratègies que millorin el segrest de carboni atmosfèric.

L’aclarida de boscos augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre.

L’aclarida de boscos augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre.

Un estudi publicat ahir a Nature Geoscience ha comprovat que l’activitat humana millora la productivitat dels ecosistemes a tot el món. Segons Josep Peñuelas, director de la Unitat d’Ecologia Global del CREAF i investigador del CSIC, els ecosistemes gestionats transformen en biomassa un 60% del carboni que assimilen durant la fotosíntesis, mentre que els naturals només en transformen un 45%.

Els investigadors han comprovat aquest fet en els sis tipus principals d’ecosistemes que hi ha al planeta (boscos, prats, cultius, tundres, torberes boreals i aiguamolls).

"A nivell global i independentment del clima i la vegetació, tots els ecosistemes gestionats per l'activitat humana generen biomassa d'una manera més eficient", diu Josep Peñuelas.

“Durant la història, els humans ens hem esforçat per aportar el màxim de recursos a les plantes i així augmentar la seva productivitat de fusta, fibres o aliments. Amb aquest estudi hem quantificat què ha representat aquesta gestió històrica pels ecosistemes de tot el món”, apunta Josep Peñuelas. Exemples d’aquesta gestió humana són la fertilització de les pastures, que incrementa l’estoc de nutrients de l’ecosistema, o l’aclarida de boscos que augmenta la disponibilitat de nutrients per a cada arbre individual en reduir la competència entre ells.

El nostre benestar depèn de la productivitat dels ecosistemes

Aquest estudi ajudarà a fer projeccions de futur i a prendre decisions polítiques per mantenir una producció de biomassa, aliments, fusta i fibres naturals que doni resposta al creixement accelerat de la població mundial. De la mateixa manera, es podrà quantificar millor el carboni que són capaços de segrestar els ecosistemes i planificar estratègies de gestió que disminueixin la quantitat de CO2 a l’atmosfera.

Article:

M. Campioli, S. Vicca, S. Luyssaert, J. Bilcke, E. Ceschia, F. S. Chapin III, P. Ciais, M. Fernández-Martínez, Y. Malhi, M. Obersteiner, D. Olefeldt, D. Papale, S. L. Piao, J. Peñuelas, P. F. Sullivan, X.Wang, T. Zenone and I. A. Janssens. Biomass production efficiency controlled by management in temperate and boreal ecosystems. Nature Geoscience. Doi: 10.1038/ngeo2553

, , , , , , , , , ,

Tècnic en comunicació al CREAF. Sóc Biòloga Ambiental (UAB) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF).
Articles relacionats
,
La Ricarda, l’última peça del delta del Llobregat?
19 de setembre 2021Verónica Couto Antelo
, ,
Any complicat per als boscos de Catalunya
16 de setembre 2021Pau Guzmán
,
Alba Anadon Rosell: una mirada amable amb un discurs contundent
14 de setembre 2021Adriana Clivillé
,
Supervisar el NO₂ atmosfèric permet predir si el confinament és eficaç contra una pandèmia
16 d'agost 2021Adriana Clivillé
Les espècies d’abelles amb cervells més grans aprenen millor
16 d'agost 2021Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: